婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 三月媽咪 於 08-6-11 07:38 發表
p.s. 你知唔知啊!奶奶呢兩個字打出來就而,但係要我開心見成甘叫你一聲奶奶真係好難咯!
又唔念下你點對我,真係無用粗口鬧過你已經好比面你啦!!!
食屎啦! ...

俾我就連C都唔俾佢食!!

別墅

原文章由 <i>pino</i> 於 6/11/08 03:52 AM 發表>
啊...咁你老公同你嘈即係只係怪你好打電話去,攪到佢俾阿媽煩,而吾係話你好吾叫佢阿媽??咁都好少少.......

試過有次我同老公拗交,已經興到爆,99因呢件事打黎死吾肯收線係咁講,我響電話度已經噤住度氣,笑住既聲係咁 ...

我老公就走黎話我,話果個話哂係佢阿媽,係長輩,點都吾應該"級"佢線呀??我咪話:"一來,我無"級"佢線,係佢自己死吾肯收線,咁點o者??二來,就算係又如何??你阿媽好值得人尊重咩??我已經尊重左佢好耐架啦!!但我開始忍吾到啦!!(我果時真係好鬼興)而且你阿媽又好尊重佢99咩??你話你阿麻好好人,又幫你阿媽湊孫又盛,你阿媽都吾尊重你阿麻啦,成日響我媽媽面前叫佢"慈禧"呀!!"

我超同意你呢句 "你阿媽好值得人尊重咩??"

身邊有人成日都話,點都好啦,要尊重長輩,佢都甘老啦。
我就話人老唔係d咩藉口,一個人如果真係值得尊重我就會尊重,絕對同年齡無關!長輩甘又點啊?係奶奶甘又點啊?因為有佢先有我老公,先有我而家個仔??雖然呢d係事實但係難聽d講句啊,就算世界無左奶奶,令到老公同仔仔無存在過,我咪一樣會識到第二個,第日咪一樣會嫁,一樣會生!

呢個世界甘多人可以遇到老公係因為緣份,唔係奶奶既功勞咯。而我可以生到仔仔係同老公既努力,天賜比我既孩兒,9個半月懷胎辛辛苦苦甘生佢出來,呢點就零個百分點都無關奶奶事!

大宅

原文章由 三月媽咪 於 08-6-12 05:10 發表

我超同意你呢句 "你阿媽好值得人尊重咩??"
身邊有人成日都話,點都好啦,要尊重長輩,佢都甘老啦。
我就話人老唔係d咩藉口,一個人如果真係值得尊重我就會尊重,絕對同年齡無關!長輩甘又點啊?係奶奶甘又點啊?因為有佢先有我老 ...

我都好同意~~~一個人生存於世上幾廿年,唔睇化都不特止,仲要愈嚟愈衰格,愈嚟愈乞人憎,到處搬弄是非,不分青紅皂白,正式係為老不尊,這種人豈能尊重?尊重佢豈不是連我都癲倒是非黑白,助紂為虐?

啍!C6阿媽不知所謂到極點,我憎佢憎到出汁,憎佢憎到入骨,佢係我有生以來第一個可以令我憎佢,仲要憎到想佢死嘅人,我前晚終於都忍唔住,好直咁將我哩十年嚟所受嘅寃屈氣一次過爆晒出嚟~~
因為C6妄想用時間可以沖淡一切,咁証明佢真係好唔瞭解我,徐非我冇憎過佢,但我一憎佢就唔會停止,因為喺我憎哩個人之前,我已經俾咗太多太多次機會佢,但佢都毫不珍惜,兼屢次挑戰我底線,哩啲咁嘅毒婦,平時鍾意扮正義,句句話想幫人同做乜都係為人好,完全唔係為自己~~
我呸!其實就佛口蛇心,怨毒起上嚟,無論同佢有啲咩關係,有幾好感情,佢都可以將所有都當粉筆字一樣抺得乾乾淨淨,反轉豬肚就係屎!
哩啲人嘅人格根本就有問題,信佢講嘅嘢一成都死,留佢喺身邊簡直係不定時炸彈,隨時俾佢炸死都唔知咩事?

所以我同C6講,
我哩一世都唔會原諒佢,因為我好X憎佢!

大宅

三月媽咪,wmpl,

係呀!!我以前都會對6299保持基本禮貌&客氣,但而家,我都同我老公講,我吾敢擔保我第時見到佢地吾會黑面架!!佢最好就吾好俾我地見!!!

禁止訪問

男爵府

原文章由 laimanw 於 08-6-11 14:57 發表
我好同情你, 但我賤人99同你的99相反, 佢必不會係佢個仔(我老公)面前話我, 佢仲係我老公和佢D子女面前, 對我不知幾好(扮到), 有夾餸比你食, 又關心你, 但我同佢單對單時, 就原形筆露, 係背後同人講到自己好委屈, 好 ...

你99咁卑鄙,咁你有冇諗過靜靜雞偷拍佢呢d無恥行為俾老公睇呀?

別墅

我都極度憎個隻賤人(99)
係呢度費事寫,要寫佢啲衰嘢賤嘢十年都唔知寫完未,不果我要話比各位mama聽,我憎到佢入心入骨,成日攪到我因隻賤99同c6唔開心
以後我見到佢只會講聲99就算,唔會再講咁多嘢!!!!
知人口面不知心

子爵府

畀面勳章

原文章由 joey.yeung 於 08-6-12 18:13 發表
我都極度憎個隻賤人(99)
係呢度費事寫,要寫佢啲衰嘢賤嘢十年都唔知寫完未,不果我要話比各位mama聽,我憎到佢入心入骨,成日攪到我因隻賤99同c6唔開心
以後我見到佢只會講聲99就算,唔會再講咁多嘢!!!!
知人口面不知心

我都係咁,見到佢盡量少講野,但我少講野佢就會專登講埋d野等人覺得我發緊脾氣(事實上我冇),例如:「做咩唔出聲呀?唔係我做左d咩野丫嘛?哈哈~」之後我c6就會又以為我對住佢媽黑面...但我根本冇,只係唔出聲ja...
有次佢仲話我:「唔好成日著衫著到黑白灰咁,加埋你成日口黑面黑真係成個送殯樣咁架!」<<呢d說話又係在我c6行開或不在場時經常出現,唔出聲又話黑面,連著衫都要比佢批評...

複式洋房

我覺得你好慘! 我條八婆不至於咁做, 因為佢要保持形像, 但你條真的好過份! 如果我係你, 我都唔知點對付佢, 因為我自問轉數慢。

原文章由 yan511229 於 08-6-12 11:58 發表

我都係咁,見到佢盡量少講野,但我少講野佢就會專登講埋d野等人覺得我發緊脾氣(事實上我冇),例如:「做咩唔出聲呀?唔係我做左d咩野丫嘛?哈哈~」之後我c6就會又以為我對住佢媽黑面...但我根本冇,只係唔出聲ja...
有次佢 ...

複式洋房

我偷拍不到她的無恥行為, 因為她每次也是我與她單對單是講, 如我同她一齊煮飯時, c6及其他人在客廳, 條八婆講說話不會很大聲, 因她要保持溫柔心婉雅的形像, 我這生人最憎就是這種偽善的死八婆!

原文章由 Leomummy 於 08-6-12 10:40 發表

你99咁卑鄙,咁你有冇諗過靜靜雞偷拍佢呢d無恥行為俾老公睇呀?

複式洋房

你同我媽的講法一樣, 我媽話佢就算我呀麻當街指罵她, 她見到99都會叫。但好難做!

原文章由 onon1022 於 08-6-11 13:47 發表
其實下次無論點都好...幾唔鍾意佢都要叫佢...你都知道佢唔鍾意你...佢係你老公阿媽...你唔叫佢...咁佢咪有機會搵野鬧你...佢同你老公講...你老公就會鬧你...咁你地就會因為奶奶而嗌交...影響夫妻感情... ...

男爵府

原文章由 laimanw 於 08-6-13 13:31 發表
我偷拍不到她的無恥行為, 因為她每次也是我與她單對單是講, 如我同她一齊煮飯時, c6及其他人在客廳, 條八婆講說話不會很大聲, 因她要保持溫柔心婉雅的形像, 我這生人最憎就是這種偽善的死八婆!

...

可唔可以裝個針孔攝錄鏡頭係厨房,長時間拍攝呀,始終會有機會影到既噃,我而家係屋企,都用個webcam偷拍,所以我部電腦係長開,日日都開,真係俾我錄到d平時聽唔到既嘢㗎

複式洋房

但如果我真的這樣做, 就算拿出証據, 我想像到我的c6和佢的兄弟姊妹會反我, 認為我需唔需要去裝錄影。因為我c6姊都叫做真心關心過我, 我同佢講過我同佢阿媽的事, 佢仍然幫阿媽。其實, 佢阿媽對佢偏心到死, 剩鍚個細佬 (我c6細佬), 好唔鐘意佢姊, 但始終女都是幫阿媽。

原文章由 Leomummy 於 08-6-13 09:32 發表

可唔可以裝個針孔攝錄鏡頭係厨房,長時間拍攝呀,始終會有機會影到既噃,我而家係屋企,都用個webcam偷拍,所以我部電腦係長開,日日都開,真係俾我錄到d平時聽唔到既嘢㗎 ...

大宅

原文章由 yan511229 於 08-6-12 18:58 發表

有次佢 ...

下次再著黑衫, 佢又咁講, 你就細細聲唔好俾人聽到咁答佢 "係呀, 我送殯呀, 仲係而家送緊呀" 然後行開... 人前人後就99前99後, 佢問你做咩唔出聲你就答 "你今日咩都冇做過呀, 對唔住呀, 我唔出聲係因為我驚我講錯野, 冇人聽到時你會好似上次咁鬧我呀, 所以我先唔出聲咋99, 同埋我都唔知講咩好"

大宅

原文章由 laimanw 於 08-6-13 13:31 發表

...

唔使裝啦, 裝都冇用, 肯定佢班仔女覺得你攪事... 反正有版你學, 就跟足佢做法, 人前人後就99前99後, 冇人響度就當佢透明, 咁佢同人講你咩都一樣唔會有人信... hehee...

男爵府

原文章由 laimanw 於 08-6-13 16:47 發表
但如果我真的這樣做, 就算拿出証據, 我想像到我的c6和佢的兄弟姊妹會反我, 認為我需唔需要去裝錄影。因為我c6姊都叫做真心關心過我, 我同佢講過我同佢阿媽的事, 佢仍然幫阿媽。其實, 佢阿媽對佢偏心到死, 剩鍚個細佬 ...

我而家拍既都唔係即刻攞出嚟同佢對質,只不過係保障自己啫,免得張來無証據,仲俾佢話反轉頭:;pppp:
你都唔好諗住你c6 d屋企人會幫你喇,佢哋始終係喺你99個肚出,點都會幫佢,你估個個會好似我咁,吓吓為撐我d阿嫂,俾我阿媽閙到反艇都唔理咩,【哈﹗哈﹗唔好意思我係度老鼠跌落天秤】你不如睇吓你個c6撐唔撐你?仲好啦,如果‥連你c6都唔撐你,真係孤掌難鳴

複式洋房

開始的時候, 我媽都教我: "佢同你假, 你迷又假law!" 我試過, 但自己不是這種人就做不到這種出神入化的境地。我同她份友好, 但一回到家, 洗澡時不停罵那條八婆, 好憤怒, 之後就再沒有同她扮友善了。只是小說話, 因不說話, 她會扮到好似我比面色佢睇, 佢好好戲, 扮到個死人樣好委屈! 我現在學習不現理會別人怎樣想, 就算全世界人覺得我是衰人也好, 我都要學習不再介意。

唔使裝啦, 裝都冇用, 肯定佢班仔女覺得你攪事... 反正有版你學, 就跟足佢做法, 人前人後就99前99後, 冇人響度就當佢透明, 咁佢同人講你咩都一樣唔會有人信... hehee... ... [/quote]<br />

複式洋房

c6在這件事情上, 可能因為同佢媽的事後, 我打出過分手, 因我那時有depression及覺得大家再繼續下去會好辛苦, 可能因為這樣, c6就不去見他媽先, 但將來佢會否變愚孝仔, 真的很難說。

原文章由 Leomummy 於 08-6-13 10:10 發表

我而家拍既都唔係即刻攞出嚟同佢對質,只不過係保障自己啫,免得張來無証據,仲俾佢話反轉頭:;pppp:
你都唔好諗住你c6 d屋企人會幫你喇,佢哋始終係喺你99個肚出,點都會幫佢,你估個個會好似我咁,吓吓為撐我d阿嫂,俾我阿媽閙到 ...

大宅

原文章由 Leomummy 於 08-6-13 16:32 發表

可唔可以裝個針孔攝錄鏡頭係厨房,長時間拍攝呀,始終會有機會影到既噃,我而家係屋企,都用個webcam偷拍,所以我部電腦係長開,日日都開,真係俾我錄到d平時聽唔到既嘢㗎 ...

哈哈~~~~我都有諗過咁樣做,因為次次同親C6講佢阿媽啲衰嘢佢都淨係識講話[你都知我阿媽幾精架啦,佢都唔會喺我面前做,你叫我點講,點話佢啫?]所以我真係有諗過裝部CAM,至少都裝部錄音機嚟錄低佢阿媽啲衰嘢俾C6睇~~

不過我條氣又唔順,做咩要我做到咁C6先至會信我同先可以開到聲話佢阿媽?仲要我搞咁多嘢有晒証據先得?咁我講極佢都唔信或不為所動,就再做埋哩啲嘢簡直就係多餘同顯得我好小家同製造麻煩,同埋我覺得就算我唔講,但係佢見到我成日都好唔開心,佢都應該要知道個問題嘅嚴重性~~

咁當佢係男人係粗心大意,咁我都講到出口,佢又係咪要正視哩過問題而唔係同我講埋哩啲咁嘅廢話??既然佢都知自己阿媽係唔會佢面前做衰嘢嘅,即是佢都知道哩個係事實啦,又做咩要我做到咁肉酸先至肯去面對同去解決個問題呢?仲有就係我要佢明白如果我開到聲話好唔鍾意就代表個問題就已經係好嚴重,唔係一時火滾而講吓就算,我唔想我成日都要同佢解釋我嘅說話嘅真正意思係乜?如果吓吓都要講到明,咁我就真係唔駛再同佢一齊~~

最緊要嘅就係~~~~我從來都唔係要求C6唔孝順佢阿媽或要佢當面鬧佢阿媽咁不孝,而係我想佢知道我係有幾咁唔開心同真係冇辦法再去忍,要佢阿媽唔好再咁樣有好多方法,直接去鬧佢嘅不是都唔係最好嘅辦法~~

以佢阿媽哩種小人同鍾意鬥氣又死唔認輸又雙面人嘅性格根本就冇人可以話得佢聽,最好嘅方法就係要食住佢,等佢唔敢當面俾C6或我有說話聽,佢阿媽哩種人唔講嘢會死,死都死淨把口你冇辦法可以叫佢唔好講嘢[除咗佢真係死咗或啞咗外],但起碼都唔敢喺我或C6面前講我已經可以唔駛理佢,如果連個問題喺邊或點樣先可以解決都唔清唔楚,咁就算佢阿媽死咗都冇用,哩個問題就永遠都係問題~~

因為C6永遠都唔知我係有幾痛苦同以為逃避面對我嘅痛苦或逃避佢阿媽嘅無理就可以解決問題,哩種人我又點可以同佢做人世???

別墅

不過,我覺得叫佢一聲都好閒啫!又可以令老公開心啲!
比著係我,我會為咗自己同老公而叫佢一聲!

首頁

尾頁

跳至