嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

濕疹cream(有類固醇),可否查眼眉毛

我囡囡 (4個月) 有濕疹,眼眉毛都有,我怕查濕疹cream後,有side effect, 眼眉毛會唔生,有無人試過. 因囡囡的眼眉毛已經好少

複式洋房

Re: 濕疹cream(有類固醇),可否查眼眉毛

一般的濕疹只須塗藥用潤膚膏,很嚴重的濕疹,才塗有醫生處方的類固醇藥膏。一般情況下,類固醇藥膏都不應塗在面上(醫生指示除外!)。

子爵府

畀面勳章

我個女一個月大果時都有你個情況出現呀, 佢成面都係濕疹好勁!! 真係連眼眉毛都有
我都有同佢搽有類固醇既藥膏落道眉, 冇影響呀, 眉毛都照生出黎
不過生濕疹係面都幾麻煩, 佢keep住出. 好一排又會出返, 真係你見佢有小小就好同佢搽, 唔係會標好多出黎架

男爵府

happyMummy ,

查有類固醇cream唔會令眼眉毛唔生. It will thinner our 真皮層 and the 類固醇 will enter our blood.

So just use it when the 濕疹 is serious. I heard from my friend saying that there is 濕疹 cream which is free from 類固醇 for baby and it is effective. But the price is expensive, taking about hkd2xx for a small one. You can try to find it out.

我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

男爵府

唔該晒, 其實我的濕疹cream係e生比的, 睇e生時唔記得問可唔可以查,但我都有照查, 不過現在發現囡囡D眉毛好少同好淺色, 我亞媽話可能同查了cream 有關, 因為亞媽話以前佢修完眉都係查D cream(普通lotion), 聽講話會唔再生雜毛,聽完後我有D怕,所以問下大家. 不過我心諗可能係遺傳,因為我D眉毛都係好淺色,但唔係太少,所以唔知關那一方面事
fyae525
我想問下你個女現在好番未呀,仲有你囡囡個身有無濕疹呀, 我囡囡手腳都有,e生話4至6個月會好D, 我都希望係真,不過信心不大, 因為我姪女現在3years old都仲有,而她係1years old時開始,同我囡囡有D唔同(我囡囡1月已經有) ,所以我覺得好煩,我怕囡囡唔知幾時先好,又怕佢會有nose敏感, e生話因為我有nose敏感,所以BB容易D有濕疹, 因為有濕疹同時BB會容易D有 nose敏感, 所以我有D擔心.
我囡囡又係1月份BB同QE生, 真係岩

子爵府

畀面勳章

happyMummy 寫道:
fyae525
我想問下你個女現在好番未呀,仲有你囡囡個身有無濕疹呀, 我囡囡手腳都有,e生話4至6個月會好D, 我都希望係真,不過信心不大, 因為我姪女現在3years old都仲有,而她係1years old時開始,同我囡囡有D唔同(我囡囡1月已經有) ,所以我覺得好煩,我怕囡囡唔知幾時先好,又怕佢會有nose敏感, e生話因為我有nose敏感,所以BB容易D有濕疹, 因為有濕疹同時BB會容易D有 nose敏感, 所以我有D擔心.
我囡囡又係1月份BB同QE生, 真係岩

我個囡囡就淨係塊面有濕疹囉, 個身就冇. 不過佢塊面差不多隔兩日就一定要搽一次藥膏, 如果唔係塊面會變左成個紅蘋果咁. 主因我諗同佢食完手再抹左落塊面有d關係...但係暫時真係好難令到佢完全唔食手, 唯有望佢大d唔食手果時塊面會好番. 我都聽聞好多小朋友d濕疹去到兩三歲都仲有, 如果你囡囡真係咁都冇法, 唯有小心d check緊d啦. 我都係諗住keep住同個女搽藥膏咋..
鼻敏感既野真係冇得驚, 香港人好多人都有, 呢d係因為香港空氣既問題...望就望唔好係嚴重果d喇

公爵府

HAPPYMUMMY

我個BB未滿1歲都有咁既情況,後尾我用"英國膚柔潤"幫佢沖涼時浸身,依家好番好多

首頁

尾頁

跳至