想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 雨晴B 於 08-10-21 01:28 發表
我都成日話介....

我知食煙係對bb唔好
當然有左就要自己唔好食啦

但其實食煙係咪會少左機會有bb呢?

醫生話食煙會令卵子冇咁靚....所以難啲受孕....

唉~講話戒就易....要做真係好難好難~~~
我諗唔到 check 到Bingo嗰刻,我都戒唔到刺
唯有同自己講 ..盡量食少啲囉

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原文章由 ballm 於 08-10-21 01:44 發表

唯有同自己講 ..盡量食少啲囉 ...

咁睇黎我真係要介左佢....
希望快d有好消息
不過最衰我成日唔在hk
一出國又想食煙
平時在家都唔多食><

明天出國, 都唔知係咪會撞岩排卵tim...唉....希望唔係啦!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原文章由 ballm 於 08-10-21 01:44 發表

唯有同自己講 ..盡量食少啲囉 ...

您盡量唔好食咁多喇
加油

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

睇到心都酸埋

原文章由 ahmo313 於 08-6-12 16:15 發表
為咗bb同自己好的話, 唔好再食啦!!

我上網睇過壞處係 : 可能會兔唇, 心臟有事, 呼吸道出現問題, 早產....

但我親眼見到我朋友的bb未夠6個月因早產出咗世(出世時1kg都無呀), 係預產期係2008年7月呀, 到依家幸好仍健 ...

大宅

有冇試過針灸戒煙呀?

我c6食左成10幾年,仲係紅萬果隻,果時諗住要bb,就威逼利誘要佢戒。佢又藉口話戒左會肥,後來同佢一齊見醫師做針灸,醫師話其實可以選擇性做穴位,減低心癮同食慾。

我c6針左2,3次到話試過食番煙,佢話覺得d煙有d苦。
而家戒斷左啦!

複式洋房

我最近都培養緊決心戒煙,雖然我唔知食煙會唔會令我難D受孕,不過總係覺得有影響囉!
祝大家日早日脫離煙民行列,比心機,我地無理由輸比支煙既!

大宅

食少好多啦,一日3枝到啦,不過食左咁多年唔係話戎就戎到囉,真係要有野推動先得架. 如果我下個月有bb,我發誓一定唔食.

大宅

我都介中,第一日~~~好辛苦呀!不過我要堅持~~

男爵府

我都好想戒煙...雖然而家每日食2-3支..但真係好難戒~~
PLANNING~~~~~

大宅

到你們bingo了就自然唔食了..

大宅

我以前成日都諗住如果有左就一定戒煙, 可惜一直都冇, 所以我宜家掉番轉, 自己戒左煙先, 戒左之後希望可以快d bingo, 我宜家戒左差唔多兩個月, 真係戒得好辛苦架!!! 眼水鼻涕不停流, 成日食野, 左典右典, 好辛苦, 不過我要堅持, 因為我真係好想bingo.....希望各位想要bb嘅sis都快d mid甩d煙癮啦.....

複式洋房

我同老公9月開始計劃要BB就已經即係戒, 因為驚食煙有BB既機會率低, 加上我老公同我一起戒, 有人支持, 所以好有決心戒左, 加上食得多對身體都唔好, 各位姊妹, 努力呀!

男爵府

好辛苦~~好難呀~~

別墅

我諗我一日唔 bingo 都好難戒倒...
不過我少食左好多, 一日頂多3 枝,
平時冇煙o係身, 要每日放工返屋企先食..
當係relax 下, 要完全戒晒真係未做到..

伯爵府

我果陣唔知道有左阿囡,一來我驗過係冇(遲左1個月既時候驗),二來我經期係2-3個月先黎1次,所以我都不已為意,我記得應該係初期搭火車..企2個站就想暈低,連續幾日都係咁...仲以為自己感冒囉~果陣個個以為我特登唔講...其實就唔係,因為我不嬲係瘦底,因為我同同事提起我好耐冇黎period,佢就話我咁瘦,點會有肚腩..咁我就再買棒棒驗,先驗到...拿拿林搵醫生check,果陣已經有左差唔多20週囉...(我竟然可以唔知!!!)一照就已經照到bb既性別...果一刻,又開心又有10萬個擔心bb有事囉,因為我有左bb咁耐就食左煙咁耐(20週),又飲酒(依家諗起先識驚,果陣飲幾多都唔識醉,原來係bb幫我頂晒)..總之就乜都做齊啦~

其實我自己驗到有bb果日..我已經即刻掉左包煙,因為我已經好guilty,我可以完全唔知有左佢,仲食左咁多煙,飲左咁多酒...bb既健康係原動力,如果你係愛你既bb,你一定會戒得到!!!

我個囡出世得5.5磅,好細粒,依家已經追返晒磅數...但係佢健康好似唔係好ok,試過尿道炎,依家要晚晚食抗生素..前排病(傷風咳)去睇醫生,醫生話佢心跳有少少唔正常,雖然我唔知關唔關事,但係呢d事已經令到我好唔開心,成日諗會唔會係當初自己有左又繼續食煙而令到佢身體差..雖然我係唔知自己有左,但係我都好好好好guilty~

好希望我既分享,比到一d駝緊bb仲繼續食煙既媽咪做一個警惕,唔好因為自己自私而令到自己既bb受苦!!!我有個同事一路駝住bb仲一路食煙,佢仲話醫生講ok喎~我真係覺得佢好不知所謂!!!

男爵府

大宅

到了知道自己有bb時就會唔想再食
我生3胎,3胎都係自然戒左
可惜每生完一胎後又食返....
頌恩99年3月8,穎恩05年5月2,浩宏06年12月31 頌恩穎恩網頁

禁止訪問

大宅

bingo左就會自然戒到喇~我有左大女, 即刻掉左包煙...從嗰日開始完全戒煙了! 生完都無再食! 你見到個女, 你就唔會想食架喇~
原文章由 adamanbaby 於 08-10-29 14:45 發表
我都好想戒煙...雖然而家每日食2-3支..但真係好難戒~~

男爵府

我就當知道後,系食唔到呢,一食就嘔,唔洗驚,一定唔會再食架啦!

首頁

尾頁

跳至