興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

*我部電腦中咗毒,而家唔知點搞好*

我尋日去symantec度scan過部機~有4個地方中咗毒,
係:W32.HLLW.gaobot.gen
W32.Randex.gen

我又搵唔到資料呢兩隻毒可以點剷~真係頭都爆埋~~ :-(

複式洋房

Re: *我部電腦中咗毒,而家唔知點搞好*

Vin 寫道:
我尋日去symantec度scan過部機~有4個地方中咗毒,
係:W32.HLLW.gaobot.gen
W32.Randex.gen

我又搵唔到資料呢兩隻毒可以點剷~真係頭都爆埋~~ :-(

W32.HLLW.gaobot.gen既資料:

http://www.hkcert.org/valert/chi_vinfo/w32.gaobot.html

W32.Randex.gen既資料:

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.randex.gen.html

子爵府

thank you very much~~

但係我唔係好明"解決方案"嘅第3步~
我唔知"文字編輯器"係咩嚟????
可唔可以教下我?

仲有,第二條link上唔到~~係唔係太繁忙??

複式洋房

"文字編輯器"佢係指可以編輯交字既軟件,佢話可以用"記事本"

係0係附屬應用程式裡面既

而第2條link入到呀,你再試試,我一入就得啦

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/venc/data/w32.randex.gen.html

子爵府

但係我仲係唔明:
使用文字編輯器 (例如記事本程式) 開啟以下的檔案:
%System%\drivers\etc\HOSTS (%System% 即是視窗系統資料夾)

我唔識點開~係唔係click"開啟舊檔"?
視窗系統資料夾又即係咩???

複式洋房

Vin 寫道:
但係我仲係唔明:
使用文字編輯器 (例如記事本程式) 開啟以下的檔案:
%System%\drivers\etc\HOSTS (%System% 即是視窗系統資料夾)

我唔識點開~係唔係click"開啟舊檔"?
又即係咩???

係開啟舊檔呀,視窗系統資料夾就係c:windows入面既system32

子爵府

但係我一click到"etc",就空白一片乜都冇喇喎~
完全開唔到嗰個"hosts",點算??

子爵府

我由第2度又clcik到入去喇~~thanks!
不過symantec個網依然上極都上唔到~

其實hosts係啲咩嚟架請問?

複式洋房

Vin 寫道:
我由第2度又clcik到入去喇~~thanks!
不過symantec個網依然上極都上唔到~

你係入到host呀?其實揀全部類型既檔案就會入到架啦

你試下由呢個網打入你既病毒名再入去啦

http://www.symantec.com/region/tw/avcenter/#current

子爵府

我入到去喇~~而家喺度研究緊~~
真係唔該哂你呀~~

子爵府

W32.Randex.gen<--呢隻毒冇移除工具download,我可以點做呢?

複式洋房

Vin 寫道:
W32.Randex.gen<--呢隻毒冇移除工具download,我可以點做呢?

係冇移除工具,但有講點做呀,你有冇防毒軟件呀?

子爵府

我頭先再用symantec scan過~又冇咗嗰個病毒喇喎~~
我電腦入面只係得一個唔update嘅norton2002,
如果update係唔係要俾$?

複式洋房

上網有得dl最新既病毒資料架:

http://securityresponse.symantec.com/avcenter/defs.download.html

第一次呢就用x86,之後就用i32就得架啦

2002有冇自動update架?你有冇隻碟?

有碟既話,解決左而家個問題之後,其實可以唔洗俾$再用返既,冇自動update既就用以上既方法較好

你有碟既話我再pm你啦

子爵府

我嗰部電腦嗰時,個norton2002已經係裝埋喺入面架喇~
所以我冇碟架~~

唉~~我而家懷疑我部電腦本身都有啲問題~~
因為而家成日開咗冇幾耐就自己熄機,然後有呢段嘢:

A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer.
BAD_POOL_CALLER
If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer. Tf this screen appears again, follow these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed. If this is a new installation, ask yuor hardware or software manufacturer for any windows updates you might need.

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing. If you need to use safe mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advanced startup options, and then select Safe mode.

[size=large]唉~~我唔知道應該點處理呀~電腦嘅嘢我好多都唔識呀~~ :-(

複式洋房

咁你部機係咪xp呀?之前講up都冇問過添

你近排有冇裝咩硬/軟件呀?有冇keep住做windows update?

我上microsoft搵呢個錯誤既野,睇到話update個windows有機會會出現呢句野呀

我諗你搵人洗洗部腦好d喎

如果你係救機既,應該有隻碟會有埋你用緊既防毒架

子爵府

係呀,係xp呀~~本來係home edition,咁我屋企人見部機成日都熄機~佢搵咗一個frd番嚟睇,唔知佢點樣整過個windows,而家轉咗做xp professional....
有時有舊嘢彈出嚟話windows有得update嗰時我就update架喇~~
搵人洗部腦大概要幾多錢?點樣叫做救機?

複式洋房

咁你都要上下windows update度update下架喎,你0係IE工具度會見到架啦,如果你唔知邊d要update既,你就覺得唔明既都update下啦

如果你部機冇資料要保留既,我聽同事講,俾人洗完再裝返都只係$150,係拎去商場d電腦舖度整既

救機我就唔知價啦,我諗如果要救返係難好多既,所以我中毒/用得唔順既話,自己都會洗下部腦架,我有2個hard disk又唔洗怕backup得煩

子爵府

商場啲電腦舖會唔會有好多都唔可靠?
其實我電腦入面真係冇乜特別嘢要保留~~
只係我屋企人裝咗啲online game落去~

複式洋房

Vin 寫道:
商場啲電腦舖會唔會有好多都唔可靠?
其實我電腦入面真係冇乜特別嘢要保留~~
只係我屋企人裝咗啲online game落去~

之前睇唔到你個MSG添

可唔可靠就講唔埋呀,間間唔同嗎

電腦冇咩野要留既俾人整應該平好多既

ONLINE GAME其實好多都好危險,我試過同人洗機,睇到佢十多個GAME入面,有7個都係有毒既,所以裝左UPDATE既防毒先DL野會安全好多

首頁

尾頁

跳至