論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

舉報行動 !有幾多agent化身係度搵緊食???

以前我好like呢個page , 最近做覺得好多人自編自導扮僱主呃我地,講邊間邊間好,一開始就呃人,間Agent重好得去邊,如果各位真僱主同我有同感,試玩下舉出D可疑人物,同埋佢地係邊間Agent,等我地唔好再受騙都好丫!各位媽咪 , Daddy ,同意嗎?

大宅

Re: 舉報行動 !有幾多agent化身係度搵緊食???

我諗有好幾個agent係度

別墅

i think so, some topic like i have maids to offer, my agent is very good etc, i have the feeling that they are agent

複式洋房

Dear All
I ever introduced one of my agents here as I do think she is a good one.
我其實覺得自己不必在這裡向法官澄清我只是一個普通的媽咪, 可是我還是想要發表一下自己的感想, 請各位見諒!!

開始上BK 是因為同事說我一直在抱怨的爛AGENT - 得成, 原來已經有很多人在BK 上談過這個超級爛AGENT 了, 所以我才登記這個網, 我很後悔自己沒有早點認識這個web, 也許我現在的生活會好很多!!! 抱怨過後, 事情總是還有解決的啊, 才發現在這個website裡很難找到好AGENT 的資料, 很久以前好像有, 可是資料沒有存在的了, 於是我們還是要自己辛辛苦苦的去找AGENT, 當我看到有人也像我們一樣想找agent 時, 我們便很樂意的自己的經驗提出來, 以下是我的內容:

Re: Any good agency to recommend?
由 MeiMeiM 於 2004-03-27 14:08:57

我最近也在找工人, 有一個朋友介紹我一家蠻好的, 我也覺得她很好人, 我大力推介:

Professional Employment Agency
專業僱傭
BETTY, 早上十點半後才開工
TEL: 2815 9488
零手續費

--------------------------------------------

發覺有多間Agency係唔駛手續費?
但有疑問—?Agency食乜呀?
是否一個惡性競爭?
唔明唔明???

下面這個問題是當時helen 媽提出來的, 我有看到, 但也沒有時間再回覆了, 現在我也是沒有時間再回覆, 因為我不用知道agent 要食什麼, 我只想知道我在哪裡可以找到好工人! 而且我只是希望我們的世界可以多一點正面的消息, 正面的資訊!! 我想問妳們, 如果真的有agent 在這裡, 那又有什麼關係呢? 只要她是個好agent, 可以幫助到我們介紹到好工人給我們, 有什麼不好嗎? (不過建議那個人, 就直接說自己是agent 就好了, 不用怕醜的啊!!)

講這麼多, 就是希望大家還是需要多多提供正面的消息, 多多介紹好的agents 在這個website, 好嗎?

Thanks all!

大宅

MeiMeiM:

I've also hired a maid through Betty, Professional Employment Agency 專業僱傭. Though it is 零手續費 but her service is very good. I've introduced her to several BK mums by sending them PM and I've also introduced her to my own friends and their comments are good.

I heard too many many terrible experience at BK regarding poor employment agencies and I just want to introduce a good agency for other mums because I did try her professional and efficient services. I am still very very thankful to her great help until now. If you want to know my story, I can tell.

[img align=left]http://onfinite.com/libraries/487250/185.jpg[/img]我愛小端宜 :-D

大宅

I think it's OK if any mamas/papas have any good experience with their agencies and recommend them to other BK members. It's better than searching round and have no ideas which one is good.

But of course, there would be loopholes that some real agents registered as members to pretend they have good agents (themselves) to introduce. It's hard to avoid.

I agree with MeiMeiM, if they are agents, they should say so, let BK members judge themselves.

大宅

各位,

我有某login(agency)煩我同人chatting既留言, 同埋佢不停宣揚佢自己無辜既留言.. 有興趣既留pm啦.

5月21日update: 我唔想煩, 太多pm喇. 呢個係條link. 你地自己click入去啦.

[size=xx-large]請按這裡:agent阻我講野
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

複式洋房

不過, 呢度係唔可以買廣告個喎..........如果唔係, 呢度咪變咗agent黃頁? 如果有介紹或自薦不如大家用pm啦. 唔駛瓜田李下.

係呢度搵食應該好容易, 個個僱主都"求才若渴". 人家上來訴苦, 話個工人點衰, 居然都有人話, 你唔要, 讓俾我...咁都得!

複式洋房

我都有同感,太過份,如果係agent ,點解要扮係bk 媽咪,講到係自己咁,但又唔係喎,真過份,如果唔係真,咁就咪鬼講,好差........

複式洋房

嗰位"FXXE" 好似係agent ,成位話有好工人介紹 !!
:-x :-x :-x

別墅

nicolemummy ,
我都好想知,唔該你話我聽,我重感覺有幾間Agent用唔同媽咪名出現,但係sell 緊同一間Agent, 有D重話唔收錢,便宜莫貪,我老公話點會有咁大隻XX隨街跳,有D明明話No More 印傭,但又有媽咪話係個間請左個印傭,現左都唔知點算,唔知邊個真邊個假,D Agent 扮媽咪,其實sell 自己,真係好唔好!唉!
快D講我聽。

大宅

Chanhaha 寫道:
嗰位"FXXE" 好似係agent ,成位話有好工人介紹 !!
:-x :-x :-x

Chanhaha,

I agree with you, she comes up everywhere.

複式洋房

我重以為係真,打電話去問過,唔係o手續費喎,其實間間Agent都包Visa同contract fee啦,接工人又要收400,加埋都成八佰蚊,驗身重貴680貴過好多Agent啦,點解有D媽咪重話0手續費,好奇怪。

大宅

hi superfish及各位,

我都唔想pm咁多. 好似呢位agent咁成日pm, 真係多時間. 實質係拉生意. 所以, 我索性將條link post 出黎.

[size=xx-large]請按這裡:agent阻我講野

我好少將d對話留copy, 不過,俾人阻著講野太激氣, 所以keep copy投訴.

仲有, 幾個星期前, 我嚮chatroom見到, 呢位仁兄自己承認有幾個logins, 包括"Fxxe". 佢仲嚮chatroom大聲喊自己無辜, 話自己無推銷自己的"妹"(嚮呢個topic己經有兩位會員指證佢有啦), 話自己俾大臣屈----chatroom大把人可以做證.

好多人, 包括呢位仁兄都會以為我係agent(可能因為我識用個"妹"字) , 所以先睇唔過眼爆佢地出黎. 我同大家講, [size=large]我唔係agent. 如果你唔信, 你可以唔"幫襯"我. 反正我無野俾大家幫襯...

superfish 寫道:
nicolemummy ,
我都好想知,唔該你話我聽,我重感覺有幾間Agent用唔同媽咪名出現,但係sell 緊同一間Agent, 有D重話唔收錢,便宜莫貪,我老公話點會有咁大隻XX隨街跳,有D明明話No More 印傭,但又有媽咪話係個間請左個印傭,現左都唔知點算,唔知邊個真邊個假,D Agent 扮媽咪,其實sell 自己,真係好唔好!唉!
快D講我聽。

侯爵府

nicolemummy

一早知佢係agent 架bor! 好明顯架! 下次再係甘, 不好睬佢lor.

複式洋房

由 hinhinmummy 於 2004-05-21 10:32:24

nicolemummy

一早知佢係agent 架bor! 好明顯架! 下次再係甘, 不好睬佢lor
May we know who is佢

民房

各位好!

我本身都係在僱傭中心工作(打工於港島區), 不過我平時上o黎就睇多過講, 但係見你o地講開我咪就入o黎又講o下囉.

其實我又覺得你o地講o個個x太太都一早話到明自己係agent丫, 佢都冇話講大話丫, 咁係唔係做agent就唔可以上o黎o架?!, 我覺得做agent都係人o即!!同埋我見你o地post出o黎個對話時間都已經係晚上00:44, 都咁夜佢都仲在推銷, 我都好鬼佩服o下, 我自問就冇咁好心機囉(因為我懶嘛hehe^^) :-P

我自己覺得如果是在冇主提o既chatroom講野都冇話邊個阻邊個o既, 網絡空間不是應該是自由的嗎?! 其實大家又駛乜咁勞氣丫, 唔鍾意咪當睇唔倒囉, 唔好理佢囉, 咁樣做人咪會開心d囉 係咪

以上言論本人無意得罪各位朋友, 如有冒犯敬請一笑置之 (無意筆戰,因我好日都唔上o黎...哈哈^O^)

大宅

hi pat1704,

>>> 我自己覺得如果是在冇主提o既chatroom講野都冇話邊個阻邊個o既, 網絡空間不是應該是自由的嗎?! 其實大家又駛乜咁勞氣丫, 唔鍾意咪當睇唔倒囉, 唔好理佢囉, 咁樣做人咪會開心d囉 係咪

嘻, 我地真係學左你建議... 我地幾個最後當睇唔到佢, 無理佢, 所以logout哂囉... 嘻嘻...

複式洋房

Flower :
Pls see!!!

洋房

死啦!我睇完呢個page 有d擔心,因為我想請工人湊我3個月大bb,但我從未請過,所以先o係bk發表,好大期望真係會有人幫到我,我真係完全唔知有?手續,程序&$$,有無人真正可以幫到我,我真係好想請一個有愛心識湊bb,其次識英文同廣東話o既工人,會唔會太高要求?

首頁

尾頁

跳至