自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

豆漿機???

邊隻牌子好?幾$?
thanks~~~~

男爵府

Re: 豆漿機???

Shimono
多用途攪搾汁機,只係$二佰餘
又可弄到豆漿。
好幼細,唔錯!

複式洋房

hi Shimono
How to make 豆漿, need how much sugar, and boil how long?? Pls advise.

男爵府

jvc,

Shimono is the brand name. Which is made in Korea.
They usually have demo in the street, but I bought it iin Watson's a year ago.

You just add bean into the sector and add water, after blending, just pour out the bean water and the beans are trapped inside it's filter.

Then transfer into a pot and add rock sugar and boil.

男爵府

我去佐敦永安地庫見過有部豆漿機做demo. 連煮連攪, 仲可以整芝麻糊, 花生糊等, 我見到覺得幾方便(如果你係唸住日日用的話), 但係唔幾得個價錢, 好似都貴貴地($4xx?), 你可以去睇下, 佢話, 佢地係長期係度架.

複式洋房

I have one 豆漿機, which cost around HK$600 couple years ago.

Yet, I recommend blender instead. Blend the soya bean and then boil it yourself on the stove because 豆漿機 always cause some "burnt" smell and 豆漿太稀(so I usually cook it some more on stove to evaporate some water away)

男爵府

我見屈臣氏有得賣,$298,但我無睇到係乜牌子,
有無媽咪買左?可唔可以講下好唔好用?

別墅

2019勳章

我自己就係實惠買左,我覺得幾好用,(土豆牌),價錢唔貴,我買果陣好似$179,仲有埋2舊野比你攪其他野~

複式洋房

I bought one from Watson's, and it only last for 6 months.

男爵府

我兩年前買o左部牌子係"捷家伴"豆漿機,o個時係賣$680,我覺得好好用,用到而家,係全自動,可以做埋芝麻糊/花生糊等等. 我部機煲完後D豆漿好香,冇

複式洋房

Hi,

我都聽過呢隻Shomono好用,唔知現在邊度仲有得賣呢?

如知,請通知一聲,唔該!

大宅

早前有報料話 watosn 的豆槳機可上廠買, 平好多!但我遲遲未打去。tel:25642408, 好似$200左右?!
有興趣打去問

男爵府

2019勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

有冇人打過去間廠處問呀? 報下料啦。〕
梁媽媽

別墅

『選擇』月刊第324期

6款豆漿機全不合安全標準

消委會測試市面6款豆漿機,結果顯示所有樣本都不能完全符合國際電工委員會的安全標準,不是絕緣能力和觸電保護不足、元件升溫過高,便是內部電線和接駁不完善。

經測試的豆漿機樣本來源地全為中國,售價由240元至700元不等,當中售價400元的「施樂牌」評分最低,僅得3.5分的,既未能通過高壓電測試,外露金屬水位感應裝置與其他帶電部分的絕緣亦不足﹔「捷家伴 Giabo」、「小廚星」、「烽徽牌」和「寶康」同樣因電線接地裝置不理想,會構成漏電、觸電危機。

而「伊田牌」及 「小廚星」在未正確上蓋的情況下,刀片仍然轉動﹔「烽徽牌」頂蓋內部膠料受熱變形程度亦超出標準規定。故此切勿讓小孩操作豆漿機。

機電工程署發言人表示,已收到消委會的報告,該署認為六款自動豆漿機的安全程度需要改善,但沒有即時危險,故此暫時沒有需要回收。

該會宣傳及社區關係小組副主席程伯中昨表示,市民使用自動豆漿機時必須注意,若出現過熱、冒煙或發出
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

洋房

我都聽過呢隻Shimono好用,唔知現在邊度仲有得賣呢?

如知,請通知一聲,唔該!

水晶宮

2019新春慶豚圓 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

goodway 威馬牌都好好用.

別墅

我有打過去觀塘間廠處, 但打好多次都係電話錄音, 所以既唔知佢賣嘅牌子亦唔知價錢.
Blessed are the pure in heart, for they will see God.

別墅

嗨kcm, 威馬牌(Goodway)係好好用, 但最衰我個日係永安見到無即刻買, 而我問過寫字樓, 佢話八月底先有貨返, 我等住用呢!

另外係佐敦永安地庫做示範嘅牌子係Diko, 賣成$598, 威馬一次用一杯濕豆它要用成兩杯半(雖然個杯略細), 只係睇d渣剩幾多就知點解用量不同, 我覺得日日用唔係咁化算.

大宅

2019勳章

My husband bought a 豆漿機 there in Kwun Tong for his sister. It's the same brand name as the one sold at Watsons. Watson's price is $2??, 觀塘 is selling at $120 or $130 just about half price of Watsons.

My husband did not check the unit and it has a little bit scratch. So, I don't know if all units has little problem or just the one he bought. Anyway, it's in good working condition. For just about $120, it's worth and his sister said that it's working good.

jenywswong 寫道:
我有打過去觀塘間廠處, 但打好多次都係電話錄音, 所以既唔知佢賣嘅牌子亦唔知價錢.

大宅

嘿嘿 寫道:
我見屈臣氏有得賣,$298,但我無睇到係乜牌子,
有無媽咪買左?可唔可以講下好唔好用?
牌子係小廚星,so far 我用左年多都冇問題,整豆漿都幾方便,清洗都方便

首頁

尾頁

跳至