懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無媽咪生完後連隨做埋結紥手術呢?

如題.
希望有經驗的媽咪可分享一下.
雖然未必一定要老婆做,老公做都可以.
但我估依家好多男人都唔願意做.

大宅

Re: 有無媽咪生完後連隨做埋結紥手術呢?

咁有無人嘅老公做咗呢?
佢哋心理上會唔會唔開心呢?

別墅

我生第二個小朋友時就跟手做埋結紥. 由於我是順產所以要先麻醉, 成個手術大約1小時, 係係肚臍造所以傷口是不十分明顯.但是要拆線.

但麻醉過后, 就非常痛楚, 唔係傷口痛, 而係裏面痛, 足足痛佐成3 個星期, doctor 話咁痛係因為輸卵管是非常敏感.

但係做佐后就一了百了, 雖然doctor 話有 0.1% 輸卵管會再生,但係無咁好彩卦!!!

別墅

我都想知如果開刀生係咪可以連隨做埋結紥手術?

複式洋房

wt is 結紥手術mean呢?

珍珠宮

好媽媽勳章

Re: 有無媽咪生完後連隨做埋結

我都想知會唔會脾氣暴躁, 影響賀爾蒙分泌等

別墅

ki2002: 其實開刀生同時造埋結紥仲好, 一來唔需要再麻醉而且更加經濟, 我生個間私加醫院開刀生同時造埋結紥只要加500元. :-P

別墅

YanYan0116:

我唔覺得脾氣變得暴躁喎, 賀爾蒙分泌亦都無問題

別墅

Kaczan
唔該晒

大宅

Kaczan:

多謝妳同大家分享妳嘅經驗.
妳第二胎係順產,咁,係咪生完之後先麻醉呢?
係咪要好耐先醒返呢?
其實我都唔係咁怕痛,但因為我仲要照顧大B,
所以我驚自己體力應付唔嚟.
另外,做結紥手術坐月有無唔同呢?
幾時先返去拆線?

大宅

另外,我老公做醫生嘅朋友就建議我生完唔好即刻紥.
佢話萬一BB有乜事,需要生多一個BB嚟救佢時都可以.
不過我從來都無考慮到呢一點.
而且佢仲話有好多方法都可以避孕,
但係我想一勞永逸,唔想再煩,
就算真係咁好彩又有咗,我都會當係神安排同恩賜.
因為0.1%機會,真係好難嗰噃!
大家對我嘅睇法又有咩意見呢?

別墅

貓公主:

我第二胎係生完之後先麻醉, 做完手術推番出手術室已經差不多醒喇. 1 個星期就可以拆線. 坐月亦無唔同, 不過唔好食所有對傷口有影響的食物就可以, 好似蛋, 生魚等.

別墅

其實要睇下你幾大, 如果你年紀輕,醫生都建議唔好做, 怕你將來後悔. 另外你真係要想清楚係唔係無論係什麼情況下都一定唔再要bb. 我決定做的原因係如果我再生bb, 會係高齡產婦喇. 而且2個已經好夠.

貓公主 寫道:
另外,我老公做醫生嘅朋友就建議我生完唔好即刻紥.
佢話萬一BB有乜事,需要生多一個BB嚟救佢時都可以.
不過我從來都無考慮到呢一點.
而且佢仲話有好多方法都可以避孕,
但係我想一勞永逸,唔想再煩,
就算真係咁好彩又有咗,我都會當係神安排同恩賜.
因為0.1%機會,真係好難嗰噃!
大家對我嘅睇法又有咩意見呢?

洋房

我都想知,我覺得女人生仔已好辛苦,我又怕,所以我想我老公做。

咁有無人嘅老公做咗呢?
佢哋心理上會唔會唔開心呢?
手術要多久?
會唔會影响體力及情緒?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

民房

Yes ar...

民房

No ar! Back to normal.

首頁

尾頁

跳至