論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

不再續約,幾時同工人說才是好時候?

我 'bun bun' 今年七月約滿,我應可時對她說不再續約呢?如果扣埋D大假其實佢六月尾就走得。

是否讓她問我才對她說不再續約?其實我不大想主動對她說不再續約,因她在過去四年都好幫得我手,為了避長期服務金所以才不與她續約。但我又唔想因為太遲和她說而令到她無時間在香港找新僱主。

說時應用怎麼藉口向她說不續約比較好呢?畢竟她在過去幫我不少。

怎樣做才好,請賜教!

大宅

Re: 不再續約,幾時同工人說才是好時候?

Longman,

你最遲都要五月尾就要同你個賓賓講架喇,因為要一個月前通知麻.

你要小心啲處理呀!因為你個工人係賓賓,真係聽得多,賓賓唔同人咁品,好鬼鍾意玩嘢,你千其唔好話佢做得好呀!因為你都唔同佢續約,如果你話佢做得好,佢會話你無理唔續約的,會追你遣散費的,小心呀!

不如咁啦,你可以同佢傾吓偈,問吓佢約滿後有咩打算,問吓佢會唔會再搵僱主,如果想,叫佢寫封話佢唔同你續約嘅信畀你,當係佢自動唔同你續約,咁就無咁煩喇,你可以對佢講,如果係佢自動唔續約,佢會易啲搵工的,但如果佢唔肯自動唔續約,咁你都要氹住佢先,叫佢畀啲心機做埋呢個月,到時如果有新僱主打電話畀你,問佢做得好唔好,咁你同佢講,到時你會幫佢講好話,但到時你講唔講,就你自己決定啦,不過最緊要一樣嘢就係,喺個賓賓last day嗰日,你寫畀入境處嘅'完約通知書'時,你就一定唔可以寫個工人做得好好,因為入境處會話你,如果個工人真係做得好嘅,你都同佢續約啦,你依家唔同佢續約,擺明唔想畀長期服務金啫,咁即係無理解僱,如果個工人去告你,咁你就要賠錢架喇,你真係要小心喇,你可以寫佢越做越差,越做越懶,又或者鍾意講電話,唔做家務等(你自己諗吓點寫啦),你畀左好多機會佢,佢都唔改,所以你對佢好失望,你唔好應為咁寫,會影響佢搵工呀,唔會架,呢封信只係畀入境處睇的,係保障你自己的,等個工人無得咬你一啖.

呀!如果你個賓賓唔肯寫佢自動唔續約嘅信,咁你就要畀封唔續約通知信佢,不過唔好寫原因.

話時話丫,如果你個賓賓真係好好嘅,咁點解唔續啫,你請過另外一個新嘅,又唔知好唔好,如果唔好要炒嘅,咁都一樣唔見錢,仲要傷身夾傷心添,你不如考慮清楚先啦.

別墅

there is no need to tell her. If you do not ask them one month before the contract end for their intention to stay, they probably would feel that they have to go when the contract expire because normally you need to submit the renewal application to the relevant authority for processing the case. If you need to employ a new maid, then you must ensure that your maid will arrive as soon as the current maid goes and no overlapping period. Also, you better have one week off to see the new maid working and any 'troubles' of the old maid assuming that she is still in Hong Kong. According to law, she can stay in hong kong for 14 days before going back to phillipines for good

別墅

markchan 寫道:
there is no need to tell her. If you do not ask them one month before the contract end for their intention to stay, they probably would feel that they have to go when the contract expire because normally you need to submit the renewal application to the relevant authority for processing the case. If you need to employ a new maid, then you must ensure that your maid will arrive as soon as the current maid goes and no overlapping period. Also, you better have one week off to see the new maid working and any 'troubles' of the old maid assuming that she is still in Hong Kong. According to law, she can stay in hong kong for 14 days before going back to phillipines for good

Under Hong Kong Labour Law, both party must give one month notice to each party for termination of service contract even domestic helper. It can not suppose/guess the employer will not renew the contract because he/she say nothing. Once they sue you in labour department, you will have trouble. [Only my personal comment]

別墅

Longman 寫道:
我 'bun bun' 今年七月約滿,我應可時對她說不再續約呢?如果扣埋D大假其實佢六月尾就走得。
是否讓她問我才對她說不再續約?其實我不大想主動對她說不再續約,因她在過去四年都好幫得我手,為了避長期服務金所以才不與她續約。但我又唔想因為太遲和她說而令到她無時間在香港找新僱主。
說時應用怎麼藉口向她說不續約比較好呢?畢竟她在過去幫我不少。怎樣做才好,請賜教!

Do you know that you have liability of your domestic helper during the service contract even they are in their holidays/annual leave? Please check it out with your agency.

別墅

then better check with the labour department. For my case, I had not given one month's notice to my maid on the question of contract renewal and there was no problems.

大宅

KKParent 寫道:
Under Hong Kong Labour Law, both party must give one month notice to each party for termination of service contract even domestic helper. It can not suppose/guess the employer will not renew the contract because he/she say nothing. Once they sue you in labour department, you will have trouble. [Only my personal comment]

Yes, one month notice is necessary, even it is the contract end. Because under the Law, you are supposed to renew the contract if you are satisfied with the employee's performance.
If you don't give her notice, it doesn't imply the contract is not going to be renewed.
Better check by calling the Labour Department 24-hour Telephone Enquiry Service at 27171771.

別墅

markchan 寫道:
then better check with the labour department. For my case, I had not given one month's notice to my maid on the question of contract renewal and there was no problems.

For your case, I have an assumption...

1. Your domestic helper did not know much of Hong Kong Labour Law and no one teach her too.
2. Your domestic helper found a new employer and she did not want to get any trouble before start the new contract because she has sued you.

Finally, your domestic helper did not sue you does not mean that you did not break the labour law. i.e. You threw rubbish on the road but on one report to Duty Officer.

洋房

請問封termination letter是否要工人簽名ka?

男爵府

我個工人同我做左4年 0 -4個月,剛俾我辭左!
又唔係咁複雜,佢問我羅遣散費,但我問過勞工處,如果我會請第個係唔駛俾喎!

我無講佢壞話,只通知入境處,佢會離職!
亦話俾佢推介信,不過佢話唔要!
佢已經52歲,就算我推介佢,相信都未必有人請啦!

如果我係妳o既情況,我會俾通知佢等佢搵第個僱主!
不過唔好太信我講,因為我係個感情豐富o既人!
D朋友成日教我唔好太信工人,我始終都學唔識!

妳個工人係未好呀?幾多歲呀?
湊bb有無愛心呀?
不如介紹俾我丫!
可否pm資料俾我?!:-P

大宅

Helen 婆婆:

I've made a PM to you.

Pls check and contact me if you do not receive my PM

Thx !

大宅

Helen 婆婆:

Sorry I forgot to tell you that my maid is 33 years old !

Pls contact me if you have any question.

男爵府

Longman 寫道:
Helen 婆婆:

Sorry I forgot to tell you that my maid is 33 years old !

Pls contact me if you have any question.

Thank you very much!

大宅

個賓做得好比小小長期服務唔系好多咋
轉來轉去唔見幾仟咪一樣
又要從新教過工人
但又可以同佢講下數
每月人工扣小小儲起第日來比佢

男爵府

Longman,

Pls check PM, tks.

首頁

尾頁

跳至