自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 晚上好多蚊咬我同bb呀.可以用嘜方法呢?

Amybeauty:

收到pm, 唔該晒!

洋房

Hello Amybeauty,
Kindly please PM me the brandname. Thanks

大宅

Hello Amybeauty,

可唔可以pm你試過又好的驅蚊貼牌子給我, 麻煩晒!

大宅

糖糖
我囡囡呢排成日比野咬,
腫起一舊,實實地咁架!一起就三幾粒咁起呀!
我覺得唔多似係比蚊咬,好似比虱咬,
你話有唔同方法可處理,那你的方法可以提供給我嗎?
謝謝!!
:-(

複式洋房

wwyee

照你形容多數係虱咬啦,因為虱咬完會跳去咬第二度,所以D "難" 都係一堆咁既。係咪表皮會起D水珠仔咁架呢?我女又係好野蚊同虱,但凡有塵既地方都有虱,所以長遠計都係定期要吸走床褥既塵 (小朋友梗係唔好靠近啦),治標既我會去药材舖買幾兩沙薑粒(磨左就係食鹽焗雞果D粉),用透氣布料或買最cheap果D三個骨絲襪分成小包小包,就攝係小朋友枕邊同床邊,又天然又有效!其實好多天然野都治蟲但就好似亞婆香水咁味,呢隻易接受好多!用唔晒又可以用來炆雞又得,不妨試吓丫!但記住更換播,你知香港天氣幾潮濕架啦! :-P

大宅

好媽媽勳章

wwyee, jennchung
please check pm

別墅

Amybeauty,
pls check your pm.
我中文名學勤,英文名係Howard,香港山頂嘉諾撒醫院面世。 27/7/2005-weight:12.9kg, height:86cm 17/9/2005 - weight:13.5kg, height:89cm 1/4/2006 - weight:14.3kg, height:93cm

大宅

好媽媽勳章

如果是虱咬,皮膚腫起一粒之餘,粒"倉"中間有一點好似針窿紅紅地色,同蚊咬或敏感有d分別,如果是虱咬用滅蚊用品是殺唔到虱, 要用滅虱噴霧,百佳有得賣,幾有效,另外可以試吓換床單,睇吓有無改善.

民房

大家參考!

我住郊區, 用過不少產品, 當然唔理想, 唔係又點會做咁多實驗, 滅蚊錶(無效,已作出退款), 滅蚊器(用過水&片, 仍然有蚊), 滅蚊貼(太臭,易甩), 無色味殺蟲水(不敢試,因為可以殺蟲, 又點可以保證對bb無害), 聽到老人家講花魯水可以防蚊, 又買黎試, 又ok喎! 雖然有D古老香水味, 但很快就散, 仲可以維持一日(因為沖涼沖走), 大家不妨試試!

大宅

多謝糖糖及HungG的意見,我會trytry...

男爵府

Batman123,

花露水是用來搽定加入水沖涼?

dayday

複式洋房

Dear Amybeauty,

可唔可以pm你試過又好的驅蚊貼牌子給我, Thank.

子爵府

有時小朋友俾蚊咬唔同大人的...
因我試過同囡囡去同一地方俾同一類蚊咬,(周圍都係o個d蚊),我即時起"癱"..我囡囡只係一點點,但係一星期後我囡囡起晒水泡,睇醫生話小朋友容易過敏,抵抗力無大人咁勁,所以有時見dBB俾蚊咬到一大舊唔係隻蚊特別勁的啊...
我以前都有用花露水的,林文煙花露水d味比較好少少,雙妹
o麥就"濁"d,我係加入水俾小朋友沖涼的,用左係無咁大汗,類似爽身粉功效咁啊,咁少d汗味自然少左吸引d蚊的,之外我以前每次同囡囡換片都用濕紙巾抹乾淨pat pat的,因尿味係好惹蚊o架,睇郊區公廁咁多"蚊滋"就知啊~~

民房

dayday,

花露水(蝴蝶牌比較無咁濁)是搽上皮膚, 記住搽晒全身, 我試過搽少腳板底, 就比蚊咬, 你都咪話d蚊唔聰明, 但我唔知花露水是否真的對人無害,各位比d意見.

我都試過起水泡, 都唔知係蚊定虱, 總知潮濕就煩, 亦提提比蚊咬用平安膏止痕, 用$4試吓,可以係正牌藥房買-粉紅色小盒.

大宅

Hi Amybeauty,

Would you please PM me the brandname too. Thx!

男爵府

滅虱噴霧邊隻牌子好?威滅or雷達?

可唔可以pm你試過又好的驅蚊貼牌子給我, Thank
糖糖 寫道:
如果是虱咬,皮膚腫起一粒之餘,粒"倉"中間有一點好似針窿紅紅地色,同蚊咬或敏感有d分別,如果是虱咬用滅蚊用品是殺唔到虱, 要用滅虱噴霧,百佳有得賣,幾有效,另外可以試吓換床單,睇吓有無改善.

大宅

"MOSKIGO" 莫釘我蚊怕貼,最近聽人話花露水都好work,可以試下

男爵府

好媽媽勳章

Amybeauty ,
pls check pm!!

別墅

Please also pm me the details of 蚊貼.
Thanks in advance.

ak47

男爵府

Amybeauty,

可唔可以pm你試過又好的驅蚊貼牌子給我, 麻煩晒!

THANKS

首頁

尾頁

跳至