興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

中文標點符號 - Urgent!

我現在用office xp, 以前用Word2000時, 可以用"Ctrl ," 或
"Ctrl ."便可以打出中文的豆號及句號. 但現在用word xp, 就用不到這function.

我已在microsoft 網頁download了"Windows 2000及Windows XP的《香港增補字符集-2001》支援", 並已安裝了, 但還是用不到. 我亦有致電到microsoft問, 但那CS竟然說由於我用的是OEM版, 所以不會給我支援, 真小氣 :-x

請各位Office xp高手用家, 給我多多指教!

民房

Re: 中文標點符號 - Urgent!

你可以按
1) 左手按Ctrl、Alt 不要放
2)右再手按 < 掣中文標點符號就有啦

禁止訪問

大宅

我無用 Office XP,但 Office 2003 可以喎。

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 16:10 發表
識用倉頡碼打的話
快手快腳打出來
根本唔洗個application俾short cut或符號表

我基本上都係用倉頡,不過有 shortcut 就會快好多,例如,。;:只係同時按 "control" + 另一個 key,好方便。

大宅

原文章由 tommythumb 於 08-3-6 16:21 發表

我基本上都係用倉頡,不過有 shortcut 就會快好多,例如,。;:只係同時按 "control" + 另一個 key,好方便。

下?唔係化?有Shortcut會快好多?

你試下用倉頡打全形字(Shift+Space),好似我打俾你呢篇咁,你話我呢D標點符號如果用Shortcut會快幾多呢?

大宅

原文章由 小必理痛 於 08-3-6 16:53 發表

下?唔係化?有Shortcut會快好多?

你試下用倉頡打全形字(Shift+Space),好似我打俾你呢篇咁,你話我呢D標點符號如果用Shortcut會快幾多呢? ...

講緊 ms word 入便用倉頡碼打喎。

倉頡要打 "Z難日木" + [SPACE] 先出到 "。";但用 shortcut 就只同時按 "control" + [.] 就得。

另外全型字,唔一定用倉頡,用速成都得。不過,我唔識用全型打[。],我淨識用倉頡打 "Z 難日木"。

可能我打 "Z 難" 呢兩個碼較差,所以覺得用 shortcut 快 d 囉。

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-6 17:31 發表
咁晌office以外你咪又係要用番倉頡

我一早已經講左基本上都係用倉頡喎,只係話有 shortcut 就快d,咁無 shortcut 咪自己打多幾野。

男爵府

ZXAD=。
ZXAC=、
ZXAB=,
ZXBU=《
ZXBV=》
ZXAG=;
ZXAH=:
ZXAJ=!
ZXAY=—

首頁

尾頁