興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Maygo 發表於 16-4-10 04:45
種得好靚喎!番茄成日無端端有青枯病,你種得好成功呀

多謝欣賞

Maygo    發表於 16-4-11 12:51
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

複式洋房

回覆:anixon 的帖子

民房

好犀利!我之前買過種子種,未發芽就發左毛

男爵府

畀面勳章

好多番茄仔,但唔會轉紅!有乜辦法?

要落肥?

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

ceco 發表於 16-4-12 16:51
好多番茄仔,但唔會轉紅!有乜辦法?

要落肥?

番茄仔要成個月才會轉紅,比D耐性等吓

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

引用:Quote:ceco+發表於+16-4-12+16:51+好多番茄

原帖由 anixon 於 16-04-12 發表
一個月,係米大蕃茄?車厘茄會快D嗎
我快變長頸鹿拉

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:ceco+發表於+16-4-12+16:51+好多番茄

原帖由 anixon 於 16-04-12 發表
想問下呢。係咪就黎夏天就會熱死?我係咪要揀個大茄樹上熟?跟住點留種子?風乾?雪藏?定先bit晒d核出黎再風乾?謝解答

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+anixon+於+16-04-12+發表番茄

原帖由 yatyat21 於 16-04-12 發表
我快變長頸鹿拉

...
大蕃茄唔止一個月。不過我又唔明點解有時細粒會突然變紅,大粒又一路大但又繼續青lor

水晶宮

yatyat21 發表於 16-4-12 18:30
我快變長頸鹿拉

我覺得大蕃茄和車厘茄的轉紅速度都差唔多

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-4-12 20:29
想問下呢。係咪就黎夏天就會熱死?我係咪要揀個大茄樹上熟?跟住點?風乾?雪藏?定先bit晒d核出黎再 ...

就算蕃茄苗熱死,蕃茄通常未死得住我盡量都會等樹上熟。

如果想留種子,'之' D核出來,風乾後就可以在夏末初秋播種

王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-4-12+20:29

原帖由 anixon 於 16-04-13 發表
就算蕃茄苗熱死,蕃茄通常未死得住,我盡量都會等樹上熟。
感謝我咁大個女第一次種得出蕃茄。最近至知夏天會謝。所以要留d種子出年再玩過

大宅

回覆:種植樂趣多~~蕃茄仔

唔知道原來夏天唔好種蕃茄仔,今個月頭仲落左種添...點算好?請問係咪真係種唔到架?

水晶宮

POSM 發表於 16-4-14 00:24
唔知道原來夏天唔好種蕃茄仔,今個月頭仲落左種添...點算好?請問係咪真係種唔到架?
...

香港夏天又熱又濕,蕃茄多吉

如改種蕃茄的兄弟~~燈籠椒
佢好啱夏天生長而且用花盤種就掂~
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15775876

夏末初秋先再播蕃茄

大宅

引用:Quote:POSM+發表於+16-4-14+00:24+唔知道原

原帖由 anixon 於 16-04-14 發表
香港夏天又熱又濕,蕃茄凶多吉少。

不如改種蕃茄的兄弟~~燈籠椒,
唯有盡力幫下蕃茄仔啦....
我又試下燈籠椒先,請問種子係咪花墟會有?

水晶宮

POSM 發表於 16-4-14 15:12
唯有盡力幫下蕃茄仔啦....
我又試下燈籠椒先,請問種子係咪花墟會有? ...

Yes! 花墟一定有

王國長老

謝樓主!如果屋企d蕃茄瓜左我就種燈籠椒先

別墅

回覆:種植樂趣多~~蕃茄仔

我都等緊, 好興奮。

anixon    發表於 16-4-18 09:34

首頁

尾頁

跳至