嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

已在健康院打了2針三合一, 第三針到私家打五合一可以嗎?

我的BB已在健康院打了2針三合一, 打完第二支有發燒, 仲試過fing頭, 睇私家話可能是針的反應,有些頭痛,都算是大反應. 攪到家人好擔心,下個月再打第三針,醫生說可到私家, 我想問私家是五合一針, 但以前打了2次三合一,疫苗會否不同, 有無問題? 另第三針會另加口服劑, 私家是否一同提供?
真的好擔心第三支在健康院打的反應會更勁.....
如其中一些在私家打, 之後的針, 如乙型肝炎針可否繼續回健康院打?

別墅

Re: 已在健康院打了2針三合一, 第三針到私家打五合一可以嗎?

我都想知呀, 我bb 打第二支後即晚有少少發燒(38度), 仲照常玩, 笑, 比佢激死! 食左一次退燒藥第二日就退燒了! :-P :-P :-P

侯爵府

Re: 已在健康院打了2針三合一, 第三針到私家打五合一可以嗎?

我第一支係健康院打, 之後果d所有針都係私家醫生度打(健康院同私家醫生一樣果支針, 不記得係mug野針啦), 問過醫生, 五合一有包腦膜炎針, 甘我第一次打時無腦膜炎的藥, 所以打晒甘多支之後, 再帶bb返去打多一支淨係腦膜炎的針就ok, 但係就貴d, 因為特登訂的.

口服劑, 係五合一包埋, 佢加左落針度, 一次過打, 比口服劑的副作用小. 無記錯的話, 果d應該係小兒麻睥??

男爵府

當然可以喇,你o地攞張針咭去私家醫生度,叫姑娘問醫生跟住點打法,佢地一定會幫你嫁...我囝囝就o係健康院打左第一支混合針就有side effect,所以我就將全部針都轉去私家打,第二支就打四合一(因為第二次混合針唔需要小兒麻痺疫苗),第三支就打返五合一(五合一係連同小兒麻痺疫苗,而健康院就係口服)...你地可以淨係係私家打混合針,而返健康院打其他針(如肝炎針...)及綜合測驗嫁

大宅

咁我都想下如果已book左健康院打3合一針(未打的),現在想去私家打5合一得唔得的?

侯爵府

Perria

當然可以啦, 你只要周姑娘講就得, 記住一定要講, 如果不係佢會成日打電話叫你返去打針架!

大宅

hinhinmummy
thanks!!!

大宅

Thanks a lot.

首頁

尾頁

跳至