嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好擔心~~bb夜晚大喊2個鐘(唔肯收聲)

各位媽咪
借問聲你地有冇咁既經驗,我bb依家差不多2個月大,佢一向夜晚都會扭下計,唔肯訓,就算訓都只係訓下醒下(個零鍾),但昨晚如常的扭計(扭眼訓),抱佢一陣訓著左放落床仔即起身~~(激死),跟住就唔知點解抱都喊...喊喊下變左大喊(聲都沙個隻)好似收唔到聲,俾奶咀佢都唔喊到合唔埋個口,攪到我同老公都好驚~~最後喊左2個鐘,佢好累之後先訓著,期間幫阿b探熱,冇燒的,飲奶換片嘜都做齊晒,我諗佢會唔會係肚痛呢,因為佢大喊期間放左7-8個屁。其他媽咪有冇咁既經驗..或教教應該點處理!!!
萬謝~~~!!!

大宅

Re: 好擔心~~bb夜晚大喊2個鐘(唔肯收聲)

咁樣好可能係肚仔痛呀!有無摸過佢個肚仔凍唔凍呀!有無硬晒咁呀!

公爵府

perria

會唔會你响佢食完奶奶冇幫佢掃風,如果你信既話可以用生油(煮餸個啲)用小小倒落手度卒王到熱熱地跟住將隻手放响bb個肚上面,用呢個方法應該唔會有任何副作用

男爵府

牛年勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Perria,
會唔會肚仔有風?因為佢大喊期間放左7-8個屁.
我個囝試過咁,用生油巳rub興隻手幫佢按摩肚仔,應該會好d.

大宅

瑤瑤媽媽
肚痛個肚仔會凍同埋硬的嗎??我今晚會摸下佢!!!希望今晚唔好大喊~~~真係嚇死我!!!

大宅

loloma、wouldbe
唔知點解呢輪(近兩星期)阿b開始好難掃風了,但以前是好容易掃的,有時難掃掃唔到我會抱佢3個字左右先放低。如你地所講佢真的可能係肚有風/肚痛,生油方法都有聽老人家講過,是否真的work???(尋晚差d用生油幫阿b揸,但又驚唔知得唔得)!!!

複式洋房

我 覺 得 BB 似 有 肚 風 , 可 以 問 一 問 醫 生 ?

如 有, 要 從 飲 奶 方 面 改 善。

公爵府

Perria

仲有當bb哭既時候,你最好出聲噯下佢,令佢有啲安全感

公爵府

perria

唔係查就得,係要卒熱啲油再按住bb個肚

公爵府

perria

要視乎你用咩奶咀,用+字咀就冇問題,用0型奶,開完奶之後要將奶瓶倒轉等到啲奶係一的一的先俾bb飲

大宅

kittymail、loloma
我有出聲曖佢的,就是想佢有安全感多d。另奶咀方面應該沒問題,因我唔係用o型奶咀,而生油我都有卒熱佢的!!!
其實我想問下如掃風掃極都掃唔到,有冇咩其他方法?

公爵府

Perria

你可以試下將bb伏响你膊頭,咁佢好似stand.然後由bb腰部開始向上掃,由慢至快,太約15-20分鐘左右,bb咁就可以嘔氣
(呢個方法係健康院姑娘敎架)

大宅

好的~~~~我會試試!!!!

男爵府

如果唔得,有可能係腸痛,比"吳德物次"佢飲
I love my dear husband and dear daughter.

公爵府

"吳德物次"含有酒精成分架,bb太細個啦
jacquelinechu 寫道:
如果唔得,有可能係腸痛,比"吳德物次"佢飲

男爵府

"吳德物次"已改良..沒有洒精

男爵府

我呀b果時都係咁架,如果你做晒飲奶換片,探熱,,你試吓比d歌佢聽,有d專forbb訓覺架,當然唔係1次見效,比bb慢慢習慣,例如朝早,下午佢訓前開始比佢聽,一路聽一路"愛"佢訓,你同呀b著咗幾多衫訓呀,有可能係太熱訓唔著wor..bb體温仲高過大人.好似我呀仔咁,呢排"愛"親佢訓都要開泠氣,唔係唔比我抱+發脾氣唔肯訓.我試過無剩開風扇都唔得,扭足

洋房

如果夜晚喊大可能係肚仔痛。妳可以摸下bb額頭會唔會冷同颩冷汗。如果係就要幫他搽白樹油(我係馬來西亞人,唔知香港有冇賣)係手度擦熱先"up"落個肚仔。好有效。萬試萬靈。。。

大宅

[quote]
catcatchong 寫道:
我呀b果時都係咁架,如果你做晒飲奶換片,探熱,,你試吓比d歌佢聽,有d專forbb訓覺架,當然唔係1次見效,比bb慢慢習慣,例如朝早,下午佢訓前開始比佢聽,一路聽一路"愛"佢訓,你同呀b著咗幾多衫訓呀,有可能係太熱訓唔著wor..bb體温仲高過大人.好似我呀仔咁,呢排"愛"親佢訓都要開泠氣,唔係唔比我抱+發脾氣唔肯訓.我試過無剩開風扇都唔得,扭足

大宅

各位
阿b尋晚又係咁~~不過就冇前晚喊得咁犀利,佢已由下午3點開始扭計扭到今朝4/5點,我個人都有dd癲咁制!!!夜晚開始大扭時候有幾次都係突然大喊,我就去攞生油卒熱摸佢肚仔度(連續幾次),之後佢冇咩點喊~~係扭計要我抱先訓得著,跟住訓著左放佢去床仔唔到3個字又喊醒,佢一扭計時食奶好唔定的,我真的好擔心,因尋晚由12點至4點時候,佢已食左3次奶(5oz),食得晒個隻。但日頭呢個情況唔會發生的,我試過夜晚餐奶俾多d佢飲(等佢飽肚好訓d),但佢會飲唔晒或回奶~~~~唉~~總之日頭就冇問題,夜晚就...好似變身咁....攪到今朝6點幾大家先齊齊訓!!!
依家一到夜晚就有恐懼怔了,又唔知要捱到幾多點!!!

首頁

尾頁

跳至