在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我第一份工係細公司做, 大家後生女, 剛出來做野..關係好好..
但自從轉左大公司後, 發覺人同人之間永遠利益行先, 但情況我都接受到...依家第三份工, 又係大公司, D人全部都做左10年8年, 但有好多都其實30頭, senior就4x..佢地個個都假到爆, 鍾意討好上司(無料無腦主觀自大同無見識)就算個上司幾白痴, 佢地都會做yes man...搞到我好似外人, 因我從來唔會加入佢地既對話, 工作上, 佢地只會怕要揹鍋, 有功時就牙擦擦...其實做人點解要做到咁??

珍珠宮

熱血金章 睛靈勳章 BK Milk勳章

咩人都有, 做好自己本份就得
最簡潔的一個抱擁, 也覺熱烘

翡翠宮

咩人都有架,係公司做好本份就係喇

公爵府

回覆 charmingzucca 的帖子

咁正常喇,個個都係老油條,大公司D人際關係係會复雜D嘅

複式洋房

係公司做人係咁假架!所以同事永遠都是同事!
唔冼你已經要偷笑了!
講完都覺得自己變了,無法是環境做成!
可怕

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我第一份工係細公司做,+大家後生女,+剛出來

原帖由 charmingzucca 於 15-03-11 發表
我第一份工係細公司做, 大家後生女, 剛出來做野..關係好好..
但自從轉左大公司後, 發覺人同人之間永遠利益 ...
細路女係睇唔慣, 大大下就知啦, 一樣米養百樣人呀, 傻豬

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

職場上會不斷遇上呢d人, 只能調整自己心態~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

回覆 ilovematthew 的帖子

要做幾耐先會習慣??我都做左5年野, 覺得自己已無之前咁睇唔過眼..

伯爵府

2018復活節勳章

正常呀.
公司咩人都有架.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:回覆+ilovematthew+的帖子要做幾耐先會習慣

原帖由 charmingzucca 於 15-03-12 發表
回覆 ilovematthew 的帖子

要做幾耐先會習慣??我都做左5年野, 覺得自己已無之前咁睇唔過眼..
好難講, 睇個人啦, 公司唔會有真心朋友

男爵府

係咁嘅喇,一樣米養百樣人,做好自己本分就ok啦。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

只能說你第一間公司好彩囉!!!!
我第一間公司都係好好開心架~~
以為出黎做野就係咁, HEHE哈哈又一天
點知轉左公司就知道世途好惡喇!
特別係大公司, 你諗下, 一間公司咁多人, 個個都係蟻民, 唔LAM老細, 邊會認得你呀! 點會關照你呀...
大公司文化就係咁奇怪...
所以我知道自己唔岩做大公司, 轉返去細公司, 點知原來大細一樣; 都係要幾假有幾假.
有時唔洗迫自己學佢地, 但親切笑容, 傾一兩句無相大雅既野, 對你係公司生存都好D
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

首頁

尾頁

跳至