論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

個陽極鑊跟左我5年, 就俾工人用左半年由平底鑊變左凹底鑊 lu .....mouth:

佢咁粗用, 請問有咩好介紹?

[ 本文章最後由 RSP325 於 08-6-14 20:32 編輯 ]

男爵府

yes ar.. 工人粗用 gar... so, i had to change my cookware after my maid worked for 半年, too ... I just changed to all steel material - Tafal.... a set of 3 cookwares within $500.

原文章由 RSP325 於 08-6-14 20:29 發表
個陽極鑊跟左我5年, 就俾工人用左半年由平底鑊變左凹底鑊 lu .....mouth:

佢咁粗用, 請問有咩好介紹?

民房

工人未黎時屋企用普通既不銹鋼鑊,佢黎左之後用五層鑊,比較容易清潔,不過間中要自己check吓佢,睇下佢開火時係咪太過大火,以免燒熔膠鑊柄,佢地唔會同你鍚住d嘢.mouth:
一定唔可以比佢地用易潔鑊,我個工人就已刮花左兩個易潔鑊,我問佢點解刮花左都唔同我講,佢話唔識分喎, 真係好易比佢地激死.
湯煲我就用普通不锈鋼煲,我個印印洗過既濩同煲的鏍絲都會鬆晒,都唔知佢點搞既

大宅

我個易潔鑊同所有廚房用具都好新,佢嚟咗三個月已經用爛咗一個煲蓋,一個易潔鑊,一隻鑊剷(頭尾都溶哂),我都唔知點解佢煮咩都''痴底''??
聽日要出去買過D新~!!

子爵府

易潔pan(可以用少油丫嘛)~煎d腸仔蛋!!
不锈鋼鑊for抄餸
煲湯都係不锈鋼!
其實平平地的不锈鋼最好,因為佢地洗唔乾淨可以一眼睇見!加上佢地好多時做野都好重手,我最怕洗不锈鋼鑊(真係用一次"省"一次),但我覺得好啱佢地用囉!!

民房

千其吾好比佢用個鑊來炒刺招自己吃呀. 佢妙完多數清不干靜, 妳下次煮食就知啦. 我都試過靚左野呀. 整到我週身養呀.

男爵府

醒目開學勳章

我個係新工人, 我唔駛佢煮飯的(因佢根本唔識煮), 所以暫時都ok. but我都只係限佢可以用我隻黑金剛獲咋, 我已經講左唔俾佢用我隻lago, 因佢整爛左我隻lago既話, 我怕我會殺左佢.

佢黎到第一晚已經一野攞左我把孖人牌切片刀黎 cut d 工廠用的黃色成半吋粗既索帶..............嘩, 赤到我呀.......我即刻收晒全部孖人牌, 拿拿聲去買把45蚊既菜刀俾佢. 我諗你叫佢去 pat 柴, 佢都夠膽死用把孖人牌去pat架....... so 都係收埋晒佢穩陣d........

禁止訪問

水晶宮

原文章由 AndyRain 於 08-6-15 11:21 發表
我個係新工人, 我唔駛佢煮飯的(因佢根本唔識煮), 所以暫時都ok. but我都只係限佢可以用我隻黑金剛獲咋, 我已經講左唔俾佢用我隻lago, 因佢整爛左我隻lago既話, 我怕我會殺左佢.

佢黎到第一晚已經一野攞左我把孖人 ...

请问边度可以买到"黑金剛獲"
THX

別墅

me too ar~ 我隻易潔wok 4個月比個工人KO左, 之後我帶埋佢一齊去wing on 買過新既, 叫佢企係到聽d sales 講點樣保養d 易潔wok, 返到來叫佢自己睇下一隻新既wok 同舊果隻既分別, 再同佢講新果隻要用最少一年, 用唔到一年佢要買過一隻比我.

大宅

貓狗褓姆

呢個都係唔錯的方法, 我個印可以係一個月時間內攪到我個不秀鋼鑊花晒. 仲要話唔知點解, 死未!

原文章由 火柴box 於 08-6-15 12:14 發表
me too ar~ 我隻易潔wok 4個月比個工人KO左, 之後我帶埋佢一齊去wing on 買過新既, 叫佢企係到聽d sales 講點樣保養d 易潔wok, 返到來叫佢自己睇下一隻新既wok 同舊果隻既分別, 再同佢講新果隻要用最少一年, 用唔到 ...

大宅

我一向自己都係用我都唔知係叫生鐵定熟鐵wok(係黑色o既),我D朋友成日都同我講話千其唔好俾D好0野個工人用,我又唔係唔信,我本身鐘意煮o野食,我未請工人時買咗把刀成$690,依o家就要$890,點知俾佢用到爛咗,我都好激氣,但都無法,依o家就買D平o野俾佢用囉。

民房

原文章由 火柴box 於 08-6-15 12:14 發表
me too ar~ 我隻易潔wok 4個月比個工人KO左, 之後我帶埋佢一齊去wing on 買過新既, 叫佢企係到聽d sales 講點樣保養d 易潔wok, 返到來叫佢自己睇下一隻新既wok 同舊果隻既分別, 再同佢講新果隻要用最少一年, 用唔到 ...

請問過左一年未呀? 我老公都係試過攞隻比工人刮花左既易潔鑊同隻新鑊去同工人講點分刮花與否,點知唔到2個月,咪又係要買隻新既,而且佢又唔識講話刮花左,連續兩次之後,我以後都唔買易潔鑊比佢用啦,我唔想咁快死呀,哈哈........ 我用5層鑊,都唔係咁痴底啫

珍珠宮

我一向都係用[星鑊], 即係呀媽年代嗰D~ D工人用野咁粗, 我唔會比貴野佢地用的~~

男爵府

醒目開學勳章

係d 賣碗碗碟碟既舖頭, 賣家庭用品的舖頭, 通常近街市個d好大機會有. 一隻黑金剛我2年前買好似5x蚊. 佢好用過黑色的(唔知生定諒鐵獲), 無咁易痴底, 又易洗d, 又平d.

原文章由 54heima 於 08-6-15 11:51 發表

请问边度可以买到"黑金剛獲"
THX

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

我工人黎咗2年, 炒餸隻獲已經係第3隻, 最近見到又花晒, 將要換, 至慘連2個細煎pan, 電飯煲+裝飯支膠殼都可以花晒, 佢地d破壞力真係強到你唔信....

所以我依家只會去日本城買d百靚蚊既易潔獲比佢地用, 唯有換多2次總好過幾舊水一隻比佢用2,3個月又要報銷.......佢地既問題唔單止係煮餸時整花, 係佢地洗o個時係咁用力刷, 我諗無邊個媽咪會企係度睇佢洗碗掛(我已經無買鋼絲球, 但都可以攪成咁, 真係好佩服佢地既力量.

最後終告一句, 千祈唔好買貴野比佢地用, 除非你鐘意同錢作對啦.

大宅

我工人黎咗2年, 炒餸隻獲已經係第3隻, 最近見到又花晒, 將要換, 至慘連2個細煎pan, 電飯煲+裝飯支膠殼都可以花晒, 佢地d破壞力真係強到你唔信....

所以我依家只會去日本城買d百靚蚊既易潔獲比佢地用, 唯有換多2次總好過幾舊水一隻比佢用2,3個月又要報銷.......佢地既問題唔單止係煮餸時整花, 係佢地洗o個時係咁用力刷, 我諗無邊個媽咪會企係度睇佢洗碗掛(我已經無買鋼絲球, 但都可以攪成咁, 真係好佩服佢地既力量.

最後終告一句, 千祈唔好買貴野比佢地用, 除非你鐘意同錢作對啦.

別墅

未呀, 呢件事係上個月先發生架...希望可以用耐d啦, 如果又係幾個月玩完, 咁到時唯有買隻平wok 比佢lor

其實唔指wok, 飯煲都係, 上星期見到入面開始甩 d coating 出來..變左一點點銀色, 不過個飯煲用左好多年喇, 都唔知係用得耐丫, 定係比佢攪到咁...而家買左個新飯煲...我就睇下佢可以玩到幾耐.

原文章由 yyeva 於 08-6-16 01:12 發表

請問過左一年未呀? 我老公都係試過攞隻比工人刮花左既易潔鑊同隻新鑊去同工人講點分刮花與否,點知唔到2個月,咪又係要買隻新既,而且佢又唔識講話刮花左,連續兩次之後,我以後都唔買易潔鑊比佢用啦,我唔想咁 ...

大宅

醒目開學勳章

原文章由 sweetcouple 於 08-6-16 09:49 發表

理由好簡單, 因為佢地懶, 貪快, 開猛個火, 乜鑊都痴底啦.....

最衰果種, 係因為唔想痴底後要洗, 就勁落油, 等個鑊唔痴......但d油好似倒水咁倒.....

係呀, 呢個賓賓黎左冇耐 有次煮麵俾我咁好彩睇到佢開到個火 仲大個個煲 於是即刻同佢講咁樣好危險 會燒熔手柄
唉, 呢d係common sense 黎 點解讀過大學都會咁做 真係"r" 頭.......
呢個工人黎左半年 用左我 8支 1000ml 芥花籽油 之前個印印都冇咁誇 mouth:

首頁

尾頁

跳至