家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

毛巾起黑點

各位,

請問你地知唔知點解毛巾咁快起黑點?有咩方法解決?thank you!

子爵府

Re: 毛巾起黑點

潮濕啊....所以起霉啊...
我自己就覺得若毛巾唔係即時洗就唔好放入洗衣籃,掛起佢會好d...若係落兩天or春天,有時直頭唔可以掛廁所呢d咁濕o既地方啊,因為佢無機會乾,咁一係我就開抽濕機,一係掛去第二度....
而家我直頭會買d較薄身o既毛巾,一來係平d,二來係易乾d o架.......

子爵府

SKW 寫道:
我女條口水堅就用漂白水浸就掂, 其實, 衣服上有霉點的原因是件衫整污糟後沒有即時清潔才會有發毛, 所以就算未得閒洗前, 最起碼要用水+清潔劑浸住先, 第日洗都得 !
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

去 除 毛 巾 黑 斑
我 們 日 常 洗 臉 洗 澡 用 的 毛 巾 都 以 棉 質 織 造 , 炎 熱 天 氣 時 , 許 多 人 出 汗 之 後 , 常 會 順 手 從 毛 巾 架 拿 起 毛 巾 揩 抹 , 然 後 掛 回 原 處 。 這 種 做 法 , 最 易 令 毛 巾 起 潺 及 形 成 難 聞 的 氣 味 。

汗 液 屬 酸 性 , 若 將 沾 有 汗 漬 的 毛 巾 掛 近 牆 壁 的 灰 質 , 容 易 產 生 化 學 變 化 , 導 致 毛 巾 出 現 黑 斑 。 這 些 黑 斑 並 非 純 粹 霉 漬 , 很 可 能 是 毛 巾 的 棉 線 與 化 妝 品 有 化 學 變 化 所 致 , 可 用 洗 衣 粉 溶 液 搓 拭 過 水 後 , 再 用 氨 水 稀 釋 20 倍 浸 洗 搓 刷 , 則 大 致 可 以 減 除 。

清 洗 起 潺 毛 巾
毛 巾 滑 膩 起 潺 , 是 因 為 人 體 的 泥 垢 與 浴 皂 凝 結 在 纖 維 內 所 致 , 最 好 到 醬 園 或 雜 貨 店 買 2 兩 外 觀 如 冰 糖 的 「 梳 打 」 , 用 小 半 盆 暖 水 調 勻 , 將 毛 巾 放 進 梳 打 水 中 浸 10 分 鐘 , 然 後 戴 手 套 將 之 搓 刷 過 水 , 即 可 改 善 。

撰文 : 曾近榮

洋房

傻妹 寫道:
各位,

請問你地知唔知點解毛巾咁快起黑點?有咩方法解決?thank you!

久唔久將毛巾當衫咁入洗衣機洗吓就冇事

民房

毛巾有黑點係因為有霉菌,我見過報紙話平時每次用完都用熱水清洗,就可以無咁多菌,另外用衣架掛起比用Hook好。

複式洋房

每日洗完面, 用衣架掛住, 曬太陽就唔會有問題了

首頁

尾頁

跳至