嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

戒夜片一問

bb 兩歲九個月, 試介夜片, 幾乎每小時都有尿濕, 如果唔去厠所就濕床, 請問是否一般如是? 會持續幾耐先自己識叫? 請經驗媽咪分享!

大宅

Re: 戒夜片一問

請問你個小朋友如果半夜去一次廁所咁仲會唔會尿床??同埋佢有冇試過自己起身話要去廁所ar??

我囡囡應該同你個小朋友差唔多大,我囡囡試過兩次整濕左張床之後,我有同佢講話"你屙左尿尿o係床床,床床濕晒喇,你要屙尿尿叫媽媽同你去廁所屙ma"。跟住而家有時佢係半夜會叫醒我同佢去廁所,有時係訓到天光起身先去,我發覺左佢半夜唔駛去廁所果晚,佢訓覺之前佢一定會去兩次廁所,一次係大約臨訓前半個鐘幾分鐘,另一次係臨訓前幾分鐘~

別墅

catcat

其實開始咗三晚, 囝囝約九點訓覺, 通常八點半及臨訓前都會去厠所, 之後每隔一小時我會叫佢起身小便, 好似昨晚, 係 10:30, 11:30, 12:30 都有叫佢去厠所, 但係 1:15 睇佢已經濕咗床, 我每次都會提佢急尿要叫, 跟住3:30 佢識叫 (係第一次識叫, 其實係喊出黎!) 5:00 再叫第二次, 但六點半就濕咗床, 所以基本上呢幾晚大家都冇點訓, 是否我方法有錯呢? 係咪唔好叫等佢自己起身會好d?

請問你囡囡介片係用咗幾耐呢? 是否三兩晚就學識?

別墅

catcat

ps 你囡囡臨訓會否飲奶? 我為咗介夜片, 臨訓餐奶都暫時停了!

大宅

我諗你可以唔駛每隔1hr叫佢起身一次,因為其實佢都應該唔會有咁多小便,你叫佢起身時佢係咪次次都有小便ga??每次屙小小定係未必一定屙ar??

我自己就覺得除非佢果日好疲倦la,如果唔係就等佢自己起身屙會好d~

我囡囡臨訓前都仲有飲奶,飲完奶之後多數會去埋小便先訓,如果飲完奶即刻訓呢,半夜就一定要起身小便~

and我囡囡用左兩晚就學識喇,其實我都冇用d咩特別方法,我同佢戒夜片係因為佢唔鐘意用尿片,我又唔想成日等佢訓左先偷偷同佢著返,所以只係諗住試下先,同埋諗住就算濕就由得佢濕la,最多同佢清潔o者,唔想佢焗住塊尿片咁辛苦~

仲有唔知關唔關事呢,我囡囡係自己訓一張床架,如果佢尿床我就會半夜同佢清潔,跟住因為連床"肉"都濕埋,所以我就會要佢黎我張床度訓,可能佢唔想整濕張床or佢鐘意訓自己張床多d呀~

別墅

Catcat

佢每次都會屙, 而且份量仲唔小架, 如果唔叫, 我驚比張床會變水床, anyway, 我今晚都會試下唔叫佢, 睇下會點.

你囡囡真叻, 兩晚就攪掂, 我都要同我囝囝講先!

水晶宮

欣欣媽~~catcat:
請問你女女幾大開始戒片的,我仔仔而家3歲3個月,去年10用曾經試過午睡時幫佢戒的,果時會墊條毛巾入內褲內,床再墊大毛巾,似防萬一,但果時佢無意識急就要起身去廁所,有時好彩就未賴,有時濕小小就會醒,但之後天氣轉涼就比佢穿回,同埋自己唔係好想佢訓到半夜叫佢去(因為佢係一訓就到天光的人),情況到而家一樣,佢好'需'的,睡醒了條片未濕的,但因為懶就會瀨落條片度,有時睡前去過小便或提下唔準濕就好d,但佢好得意,試過係人地屋企,我抱住佢訓(當然無片),佢特然喊醒,原來佢急尿,可能佢依賴條片,我見天氣回暖,會再試同佢戒片,佢而家午睡時間較去年短,個半鐘度(去年戒片時訓成2,3個鐘ga),希望佢戒左午睡片先,但晚上是否一同戒會好些嗎?因為我暫時未太介意他在晚上穿片,他多數大約天光才濕的。 :-P

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

dsm,

其實你個bb戒了日片未?日間是否都每小時要去廁所?

如果日間都是每小時去廁所小便的話,我認為要等佢學懂2-3小時才去一次的時候,先戒夜片。一晚叫佢o甘多次起身,個bb冇覺訓,好淒涼喎!

大宅

欣欣四月幾先開始戒片咋,到而家戒左都只係一個月左右,同埋欣欣冇午睡既習慣架,佢夜晚果次會訓成差唔多12個鐘呀~

我覺得你仔仔真係依賴條片,懶得就懶ma,比我都會啦,唔駛郁就咁屙就得wor :-P ,其實你一次過幫佢戒晒午睡同夜晚都好,咁樣可以比佢知道訓覺時小便唔好ma,如果真係唔得or搞到冇覺好訓,你先至o係夜晚幫佢用返片片la~

大宅

男仔同女仔係唔同,亦因人而異. 可以睇吓:

click: Potty Training :
The average age for completion is 34 months for girls and 37.5 months for boys

如果你囝囝夜間濕得咁密,佢似乎未 ready 戒夜片.你頻頻叫醒佢,影響佢睡眠之外,會否做成壓力或反效果?

別墅

charlene, catcat

這幾晚我冇再叫囝囝起身, 只係訓前提佢自己要識醒, 現在佢每晚約四次小便, 兩次在早段, 兩次在臨天光, 通常有半數佢會叫, 而另一兩次就濕床, 這樣是否已有點進步呢?

晴B媽
囝囝年多前已介掉日片, 只係未介訓觉片.

大宅

dsm,

你仔仔會唔會係屙得唔清呢??即係明明只係一次小便但分開左黎屙ar??因為我個女由夜晚12點訓到第二日晏晝12點,半夜都只係要起身一次去廁所咋~

別墅

我諗係, 因為有時只係濕小小褲, 床都冇濕, 有咩辦法呢?

別墅

大家好, 我都有這個問題, 我囡囡現在3歲3個月, 我又係想在這個夏天同囡囡戒夜片, 這兩晚我同佢講唔好著片訓, 但佢唔很, 而且佢份量都好多, 朝早條片好重嫁,張床咪好濕, 我都唔知從何入手, 但日頭佢就OK喎, 已戒佐成年, 請問各位有甚麼方法呀?

首頁

尾頁

跳至