親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶歲半小朋友去東京好抑或北海道好?

plan緊暑假去,去東京我就去過5次 (因為去shopping),但係北海道就未去過,唔知帶bb去方唔方便?
我一定要帶bb車,因為唔可以成日抱!我最怕日本太多樓梯要托車!

洋房

Re: 帶歲半小朋友去東京好抑或北海道好?

帶小朋友好似去東京好些
如果自行由去就麻煩,因為北海道都幾大,札幌,小樽,函館,富良野(夏天必去)這些地方不是太近,帶往小朋友就不太方便,而且北海道主要看風景,沒有遊樂場比孩子玩,反而東京就會好些,有disney,hello kitty land, 龍貓館,水族館等
不過暑假東京都幾熱,反而北海道就好舒服

大宅

如果跟團去北海道會唔會好辛苦?不過我自己好憎跟團!

洋房

跟團會好些少,不過如果去函館就辛苦些,因為由札幌去函館座車要3-4小時,當天的morning call 會好早,而且去北海道的團通常只有5天,行程很緊密.
因我去過北海道2次,一次冬天跟團,另外夏天自由行,如你第一次去北海道何不考慮冬天先去,看見天空下雪,在白雪小樽運河上和老公漫步,何等浪漫!最重要是落緊雪可以浸露天溫泉,好正!講講下都想去多一次.
你話己去過東京幾次,有冇想去大板,都是不錯選擇,帶小朋友都ok,又可以去環球片場玩,落神戶,去有馬浸溫泉

大宅

ahkila,
其實我日本南部已經去過,係差東京以北未去過,因為未有細路前可以去十幾日,可以唔諗去邊,去到隨意搭火車同租酒店都無所謂,但係而家有細路,唔可以無planning同去十幾日,只可以試下去五,六日先!!
我好怕凍,所以冬天都會去熱帶地方!

民房

Dear Sara,

我也不喜跟團. 所以去年七月我也是同 two & half 的儿子自由行到北海道 十天, OK 呀! 但當然行程不能 TOO TIGHT. 故我沒有去函館. 只去 札幌,小樽,富良野及 美瑛等. 在美瑛及富良野我是自己租車的. 很不錯. 这些大自然的旅點, 空气好, 地方大, 很合小朋友.

HAVE A NICE HOLIDAY.
YHYMOTHER

洋房

Sara
我都去過日本好多次,最鍾意北海道,同意yhymother 的意見,只去札幌,小樽及富良野
以下所些網址供參考
租車
富田農場
北海道factory outlet
JR

複式洋房

yhymother, ahkila

我想問你們上次租車會唔會唔同點租還. (在新札幌站租, 還在新千歲機場) 你地會在香港租定日本租, 因我問過香港好似好貴, 我會在6月22日去到7月1日, 4個大人要帶23m b. 要租邊種車款先好, 你地住邊間penison, 有無好料比比, 我希望大家幫幫

carman

民房

Dear Carman,

由於札幌很大, 但交通很方便, 所以我沒有在札幌租車. 我是在富良野租車的, 同點租車及還車. 架車玩從富良野及美瑛. 從富良野架車到美瑛大約二小時. 美瑛有很多景點, 旅游書是建议骑自行車的, 但同小朋友一起不可能. 而且會很累.

租車是經香港 HERZ 問的, HERZ 會給您选择 MODLE & PRICE. 如果是 HERZ 會員會有 DISCOUNT.
如果沒有記錯, Herz & Avis 等在网上是沒有 COVER JAPAN AREA. 很可惜.

以上資料希望對你有用.

YHYMOTHER

洋房

你參考以下一個網址北海道賀駛
jr 的Eki Rent a Car 好處是位於車站旁,租車及還車非常方便,在富良野一帶的jr站都設有取及還車處,可以在一個車站取,另外一個還,不另收費,租金大約8500日元一天
PENSION資料
Pension Cosmos Farm
Kumasan Family Log House
Mr.GNU

複式洋房

ahkila, yhymother,

thanks

大宅

ahkila, yhymother,
thanks!
我諗都係唔shopping,齋去食同看風景啦!

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

YHYMOTHER,

我想問問租車費大約要幾 $ ? 油費貴唔貴?
易唔易搵地方泊車? 泊車費又是否貴呢? thanks

大宅

我book左package 7月中出發,去6日北海道,會去富良野同美瑛,唔知住邊間民宿好呢?

首頁

尾頁

跳至