烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

急問:泡打粉是否可用來清潔用?

水晶宮

不同...

沒有功用的啊....

男爵府

回覆 freespeech 的帖子

BAKING POWDER 是發粉.
而SODA煮時是中和太酸之發酵. 而SODA 才可洗野, 洗煲. 好OK. 一大盒, 雜貨店是8元至10元. 好像是英國野.

大宅

多謝指教,有baking powder唔太耐,差點拿來洗嘢!

大宅

freespeech 發表於 15-3-12 00:41
多謝指教,有baking powder唔太耐,差點拿來洗嘢!
謝謝指教。有泡打粉太耐,唔用啦,差點用來洗嘢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Baking soda同Baking powder個Sodium含量不同,前者每100g有27360mg,佔每人每日應攝取量1140%,後者每100g有10600mg,佔每人每日應攝取量441%。

兩者用於食譜上嘅分別可以睇呢度http://www.simplyrecipes.com/the_difference_between_baking_soda_and_baking_powder/,講得幾詳細架。泡打粉一般只用於食譜上,蘇打粉就可以除臭去漬,又可以加熱水通渠,用途比泡打粉廣泛。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至