時政擂台

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

真是看不出邊緣在那裡?

伯爵府

Carelesswhisper 發表於 15-3-12 10:27
你咁討厭中國,你係咪應該考慮離開香港呢?香港係中國的其中一個行政特區(HKSAR), 你的國藉是中國(如果你係 ...

估計樓主不明這些

大宅

引用:普教中我唔擔心,好少聽到有人因為咁唔識廣

原帖由 Lulu0820 於 15-03-12 發表
普教中我唔擔心,好少聽到有人因為咁唔識廣東話。樓主不如多關心去外國working holiday個d,一年返來連自己 ...
working holiday 得2年3年咋喎

大宅

freespeech 發表於 15-3-12 01:12
如果學校教愛國歌就失望,咁普教中的影響仲大啦!都聽過D小學生小息時用普通話聊天,似是自發的。
香港文化 ...
大家冇聽過廣州有保衛廣東話運動嗎!!

在廣州現在都有很多人唔講或唔識講廣東話啦,想香港變成那樣嗎?

珍珠宮

引用:Quote:freespeech+發表於+15-3-12+01:12+如

原帖由 freespeech 於 15-03-13 發表

在廣州現在都有很多人唔講或唔識講廣東話啦,想香港變成那樣嗎?
現在好多小學幼稚園已經是英普,而且英普仲好多人爭住入,全部小朋友都是三文兩語。

反而有些父母只講英文,是否應該更擔心?

侯爵府

普通話都唔想學,但想學廣州,有趣有趣。?-(
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

侯爵府

引用:Quote:原帖由 Lulu0820 於 15-03-12 發表普

原帖由 Pandorrabbity 於 15-03-13 發表
working holiday 得2年3年咋喎
係呀,有d一年已經話只識講英文,睇到眼凸,我當笑話睇

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

禁止訪問

DHA勳章 畀面勳章

珍珠宮

支持都來吾切啦, 大拿拿皮幾野去讀國際學校都系貪普教中, 吾通想小朋友只識廣東話, 普通話又吾咸吾淡咩

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我個女都係普教中班, 而且一級得一班精英班係普教中, 我覺得都有好處。

而家有時某D字既普通話讀音係我個女教返我, 佢叫我學好D普通話啦, 講得咁難聽

其實係好處, 第時出黎做野會好D

伯爵府

BK Milk勳章

freespeech 發表於 15-3-12 01:12
如果學校教愛國歌就失望,咁普教中的影響仲大啦!都聽過D小學生小息時用普通話聊天,似是自發的。
香港文化 ...

真係唏噓,記得以前做過直資學校,啲家長最緊張就係係咪用普教中,
仲話讀直資都係為左比小朋友學好英文同普通話,唔係普教中就未必考慮。

男爵府

carrie_piglet 發表於 15-3-13 13:39
真係唏噓,記得以前做過直資學校,啲家長最緊張就係係咪用普教中,
仲話讀直資都係為左比小朋友學好英文同 ...

無計,當一個小型仲要外向型經濟體直接鄰近一個比自己大很多很多很多的超大經濟體時,不論經濟、貨幣、文化、語言就自然會被明顯影響。

以前香港強勢時,鄰近澳門深圳廣東一帶都深被香港影響。只不過香港係影響人地 o個個,香港人自己唔覺啫。

大宅

回覆:freespeech 的帖子

點解唔系主打英文,而用普通話???香港越來越降級啦

木子    發表於 15-3-14 11:24

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

英普幼稚園超吃香, 爭崩頭添! 樓主無小朋友唔清楚?
放下自在

伯爵府

引用:Quote:freespeech 發表於 15-3-12 01:12 如

原帖由 freespeech 於 15-03-13 發表

香港夠大把英中,又唔見d學生淨識講英文, 唔識講廣東話!

魚兒小寶貝    發表於 15-3-14 11:58

大宅

支持普教,慳返唔小

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆:普教中殺緊來啦,大家支持嗎?

驚咩?校際朗誦都有普通話好多年了
咩叫多元化教育你明唔明

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+freespeech+於+15-03-12+發表

原帖由 WinWindow 於 15-03-12 發表
全世界D人都走去學國語啦小朋友,你學咗未呀我覺得冇問題喎,而家同阿仔去台灣呀,馬來西亞,星架 ...

男爵府

引用:香港文化正被邊緣化?普教中啲小朋友就唔識

原帖由 SillyU 於 15-03-12 發表
香港文化正被邊緣化?
車,果D英文中學又幾時教到D學生唔識講廣東話呀
其實,學好普通話對中文寫作水平都會提高,我贊成。

首頁

尾頁

跳至