懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

幾時去政府醫院登記呢?

小妹初來報到, 現在BB已踏入第6周, 是第1胎, 現時在私家醫生做檢查, 但想喺政府醫院生, 想問大家應該幾時要去做登記和程序係怎樣?

有冇人係東區醫院生過, 好唔好?

登記健康院和醫院有何分別, 為什麼有些人會登記健康院和有些人會係醫院登記?

大宅

Re: 幾時去政府醫院登記呢?

我估係越早登記越好卦. 好似要帶埋懷孕證明去登記的.

公爵府

間間醫院唔同! 如果東區醫院越早登記越好, 不過你先打電話去叫佢fax份form比你最好, 記住東區醫院唔可以跨區ka !

大宅

Siuding,
恭喜你!

你先打去東區醫院取申請表,然後fax回去,稍後東區會通知你第一次檢查的日期,通常是在星期一早上.

第一次檢查會在醫院做.如果沒有大問題,會轉介到附近的母嬰健康院.直到臨近產期再返醫院.

東區的醫生姑娘都好好,好專業又好人.除了BB特別病房.....

民房

我住TKO,咁可唔可以去東區呀,如果唔得可以去邊呀,我又唔想去聯合,因為我有個朋友在聯合生,生完兩個鐘仲訓係走廊,無人理,D姑娘態度又差

但點問E生

大宅

畀面勳章

[quote]
Siuding 寫道:
我住TKO,咁可唔可以去東區呀,如果唔得可以去邊呀,我又唔想去聯合,因為我有個朋友在聯合生,生完兩個鐘仲訓係走廊,無人理,D姑娘態度又差

但點問E生

公爵府

Siuding
如果住TKO我知係唔可以去東區醫院生bb ka, 其他醫院應該可以跨區, 你最好打電話去問下啦! 如果你真的好想去東區醫院就要借朋友住東區的地址去登記了!
直接問醫生拿證明唔怕喎, 好平常咋, 如果你怕咪同佢講未決定係邊度生想兩邊睇, 又或且好似我咁只拿ultra sound的相去醫院登記, 好多醫院都接受, 不過都係個句你可先打電話去你想登記個間醫院問下得唔得先!

首頁

尾頁

跳至