自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

諾基亞原廠電充到發脹 專家﹕隨時爆炸 廠方允免費更換BP-6M (明報) 06月 16日 星期一 05:10AM

【明報專訊】以往不少的手機電池爆炸意外,矛頭均指向非原廠電池,但本報發現,相當普遍的諾基亞6280型號手機,即使以原廠的電池和充電器充電,也出現電池谷脹令手機不能合上的問題。專家檢視

問題電池後,直指發脹程度達「絕不可接受」的危險程度,電池隨時爆炸。

諾基亞回應時雖強調有關電池和手機設計絕對安全,但承諾為用戶全面免費更換發脹電池。

諾基亞發言人表示,只要市民持有單據,證明充脹了的諾基亞電池是原裝電,不論是否已過了保養期,均可到諾基亞的維修部免費換電池。本報發現無故「充脹」的諾基亞手機電池,型號為BP-6M,適用於諾基亞N73、N93、3250、6233、6280、9300和9300i手機。

諾基亞手機原廠電池無故「充脹」早在去年已有零星報道,但諾基亞一直未有解釋箇中原因,本報早前接獲數宗投訴個案,均屬在一年多前開始使用的6280型號手機,機主數月前開始發現原裝手機電池出現「谷脹」問題,手機殼難以合上,當中大多數人一直使用原裝充電器正常充電。

本報將已充脹的電池交給專門研究電池安全用料設計的城大物理及材料科學系副教授鍾志源檢查,他形容電池發脹程度「絕不可接受」,因單憑肉眼可見電池兩邊已脹至呈彎曲,可在桌面旋轉,俗稱「轉雞蛋」,隨時可着火甚至爆炸。

記者帶同問題電池,前往諾基亞[url=]銅鑼灣
[/url]店門市部查詢,店員解釋這或與一邊充電、一邊講電話或用手機聽歌有關,令耗電量超出充電量,出現「扯電」過多情况而令電池發脹,而經常通宵充電也是成因。職員查看電池後更指出,電池的排氣孔已堵塞,非常危險,着記者即時停用。

對於上述解釋,鍾志源指出,若電池設計符合安全要求,都會有3重保障裝置(詳見另稿),「在正常的情况下」,一邊充電一邊講電話絕不會有問題,手機充電完畢亦會自動關閉充電電流,通宵充電也不會有問題。他坦言,單是記者已發現有多塊同型號手機原廠電池發脹,可說是響起了警號。

他說,若電池的保護裝置容忍度調校得太高,如電池在高溫或高電流情况下,短路裝置也不懂啟動,電池便會因為充電流量過大而發脹,高速充電更屬高危。

發言人說法與前線職員矛盾

諾基亞發言人強調,他們一向注重產品安全,即使一邊充電一邊講電話或通宵充電,「並不會」令電池充脹。發言人說,由於記者向門市部職員查詢時,他們並不在場,故不會評論上述職員的解說。

不過,記者在接獲諾基亞有關回覆後數天,再前往諾基亞銅鑼灣維修部,向職員查詢為何電池會充脹,職員同樣提醒記者不要通宵充電超過兩小時,否則容易充脹。而有關建議,卻未有在手機說明書及電池使用指引中列明。

諾基亞查詢熱線﹕2136 6338

明報記者

水晶宮

畀面勳章

咁恐怖

原文章由 starry^.^ 於 08-6-16 08:49 AM 發表
諾基亞原廠電充到發脹 專家﹕隨時爆炸 廠方允免費更換BP-6M (明報) 06月 16日 星期一 05:10AM

【明報專訊】以往不少的手機電池爆炸意外,矛頭均指向非原廠電池,但本報發現,相當普遍的諾基亞6280型號手機,即使以原廠的電池 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

無故「充脹」的諾基亞手機電池,型號為BP-6M,適用於諾基亞N73、N93、3250、6233、6280、9300和9300i手機。

子爵府

唉~~我地而家用緊兩部
最近都有發漲情況,充電時機身發熱
上星期先打電話去問,叫我拎去比師傅 check ~~
因為連續幾日落中雨,未拎去 check........
點知今日新聞就賣左出黎,至閉係我無晒 d 單
今朝打去 CS 問,佢地話會盡快覆我 ~~~~ 唯有響度等等等

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

公爵府

mouth: mouth: mouth:

男爵府

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我就係用緊6280....唔怪得而家差唔到電啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 starry^.^ 於 08-6-16 09:36 發表
無故「充脹」的諾基亞手機電池,型號為BP-6M,適用於諾基亞N73、N93、3250、6233、6280、9300和9300i手機。

我用緊其中一個型號, 但又唔覺有"脹"喎

大宅

原文章由 lovebobo 於 08-6-16 12:22 發表

我用緊其中一個型號, 但又唔覺有"脹"喎

"脹" 係咪 = 機身發熱

子爵府

叉電時機身係會發熱.....
不過舊電有問題的話係會脹起,脹到擺唔到入手機
我有一舊就係咁 ~~~
其實我有兩部 6280,兩舊電都有問題
之前兩舊電叉足晒電都用唔到一日,成日無電
後來其中一舊叉電時令到電話好熱,即刻拎舊電出黎
舊電好明顯係發脹左,另一舊都有脹,不過情況無咁犀利
嚴重 d 果舊已經無再用,另外果舊仲有用
不過有時係叉唔到電,一係唔夠一日就無電
不過都要用住先,邊有咁多 spare 電話﹗
上個星期我就打電話去 cs 問
佢地咪好行咁叫我拎去比佢地師傅 check 囉
點知今日已經比報紙大肆報導
最衰我已經唔見晒 d單,不過有原裝盒同條碼
唔知佢地肯唔肯換番兩舊電比我囉

原文章由 ruby2004 於 08-6-16 12:52 發表

"脹" 係咪 = 機身發熱

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我部6288都係呢隻電......老公叫我拿拿聲換機.....但我都唔知換咩機好.....

大宅

回覆 #11 Elim_mama 的文章

上個月我老公又係見到我個6280手機後蓋合唔埋, 跟住攞個電池出來睇, 嘩! 電池發脹重要發白, 我老公叫我打去諾基亞問,佢地就叫我拎番部機去檢查.

我去到旺角諾基亞, 雖然已然過晒保養期, 但佢地都照換過個電池比我! 但就話唔關電池事, 係我夜晚充電整晚, 過度充電先會咁, 但係唔會爆炸! 我覺得應該有好多人個電池都係咁, 只係佢地唔公佈o即!

侯爵府

回覆 #12 咕b 的文章

我今日一返公司同個同事講,"小心你部電話爆炸,唔好擺咁過黎我個位"

禁止訪問

珍珠宮

點解nokia o既手機成日有事架.....
(雖然我都係用緊)

侯爵府

醒目開學勳章

咁恐怖 隋時會爆炸

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

好驚呀﹗諗都係時候換機喇﹗mouth: mouth:

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

兔用的是 6288

唔知關唔關事

電池係用同一型號

真係有啲怕
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

大宅

請問你新電保養幾耐? 我的新電保養3個月.
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~珍惜眼前人 :-)

首頁

尾頁

跳至