自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

大宅

哈迪斯

「美國哈迪斯,好食得嚟唔同啲!」美國連鎖式快餐,90年代進軍香港。真係幾好食,好多人都like炸薯圈同蘑菇飯, 2006年全線結業,原因係租金同經營權嘅問題。事實止Hardee\'s風光時期香港、台灣、新加坡、日本等都有分店,而家縮到只可以喺美國及中東地區先食到。

雲迪斯

90年代香港出現好多美式連鎖快餐,除咗Hardee\'s仲有Wendy\'s,俾香港人多個選擇,唔駛下下都老麥KFC。最記得佢嘅方形牛肉漢堡以及焗脆薯皮。Wendy\'s屬於美國三大連鎖快餐店,80年代堀起,90年代進軍香港,但係由擴張、全盛到萎縮,只係玩咗十年就撒走,相信原因係不敵老麥及KFC同業競爭。

陽光一代

80後嘅你一定記得呢間專食Pizza嘅連鎖餐廳,最記得當時其中一間舖喺沙田新城市廣場,現在近GAP服裝店果個位置,門面有塊大櫥窗睇到師傅轉Pizza,成為當時小朋友一大娛樂。屬於香港公司嘅陽光一代,由開餐廳轉型其他界別求存,例如中小學飯盒,仲有「波仔飯」,越做越大。

東東雲吞麵

相信好多人大多透過電視廣告認識呢家粉麵連鎖店,「東東麵,非常麵」,又唱歌又急口令,宣傳包裝真係一流,但係食落口真係「非常」參差,品質不一,所以餐廳漸漸消失,現在喺超市間中見到東東急凍雲吞同水餃。

雅香園

對呢間港式快餐店有印象嘅多數都係70後。專賣中式粉麵,80年代風行一時,希望可以殺出條中式快餐血路,當時仲推出24小時營業,創了香港飲食先河,聽前輩說,餐廳不衛生,係執笠其中一個原因。

P.S. 雅香園曾賣過電視廣告,主角係Beyond黃家強

出奇老鼠

呢家80年代風行嘅美資連鎖餐廳好多人都記得,食Pizza又有室內遊樂場,咁樣crossover法真係好獨特,亦令小朋友樂而忘返,但最終都撤資返去美國,之後取代嘅係歡樂天地,當然只係得玩。今時今日見到冒險樂園都會諗起出奇老鼠呢個始祖。

金龍船

2000年左右狂擴充餅店同酒樓,應該係為咗上市。賣嘅點心同西餅好靚,價錢當然亦有份量,又賣過廣告,主角係蕭正楠。2003年受沙士影響,生意差,最終捱唔住全線結業。

農場餐廳

圖片上顯示農家意粉前身就係農場餐廳。農場餐廳係香港90年代興起嘅連鎖餐廳,主打簡樸西餐,以抵食、真材實料見稱,高峰時全港分店近50間,只可惜老闆陳興濤喺97年金融風暴破產,全線執笠。2000年代尾東山再起,開「農家意粉」,有分店,結果蝕成千萬,今年年初最後一家都執埋。

烤雞大王

喺KFC未壟斷快餐雞市場嘅80、90年代,香港出現本土專攻食雞嘅快餐店-烤雞大王,分店多數位於日資百貨公司food court。戴上膠手套手撕全隻燒雞,配埋粟米真係非常美味,令到另一同業大家樂出「燒春雞」系列打對台,可見點樣風靡一時,可惜只得一時。港產片《最佳損友》,劉華同陳百祥等人食雞食到津津有味,就係喺烤雞大王取景。

馬里奧餐廳

專攻意大利口味食品嘅香港連鎖餐廳,裡面有咩食冇咩印象,但最記得係首電視廣告歌,有個疑似著名意大利男高音盧奇亞諾·巴伐洛堤唱歌介紹餐廳嘢食,之後有個細路大叫Mamma Mia。仲有《國產凌凌漆》銅鑼灣皇室堡槍戰一幕背後嘅餐廳門面。呢間屬於大快活集團嘅餐廳,似乎不敵同業Pizza Hut,最終逃唔過易手倒閉命運。

Mickyip    發表於 15-3-13 21:55

珍珠宮

回覆:香港十大已消失連鎖食店(你又去過邊幾間?)

烤雞大王

水晶宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

仲有華香雞呀,

嗰時覺得好鬼正

多多綠茶    發表於 15-3-14 00:38
sfll    發表於 15-3-14 00:22
wong2323    發表於 15-3-13 22:03
mmami    發表於 15-3-13 16:56
pugbb    發表於 15-3-13 16:43
wcpcelia    發表於 15-3-13 11:32
CACACAROL    發表於 15-3-13 11:05
InkCartridge    發表於 15-3-13 09:03

子爵府

哈迪C

多多綠茶    發表於 15-3-14 00:39
SiuBBee    發表於 15-3-13 21:39

禁止訪問

男爵府

我有日行街,見有個外國女仔拎住杯wendy\'s 嘅汽水,唔知佢點買返黎嘅呢

水晶宮

全部!係咪暴露咗年齢?!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

只去過東東雲吞麵一次咁大把

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

Wendy\'s 果芝士汁點格格脆薯真美味

jossy    發表於 15-3-13 18:37
irismamabbkwok    發表於 15-3-13 12:16

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

食過6間咋。

陽光一代係幼稚園時期,唔知點解仲記得。

侯爵府

Wendy's 焗薯

永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

Wendys 有芝士醬點薯條食,超正

子爵府

好懷念烤雞大王

伯爵府

熱血勳章

I like 陽光一代的pizza! 嗰時唔係個個食得起pizza hut, 我呢啲平民就去陽光—代,我爸爸第一次食pizza就係嗰度!

侯爵府

回覆:samcow 的帖子

前日先諗起金龍船千層旦糕

侯爵府

醒目開學勳章

去過9成,只係自幼家貧,未去過出奇老鼠,成日羨慕人地有得去,想大個揾到錢會去,但佢執得太快

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Wendy\'s 正啊

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

全部去過,有d要係去過一、二次,最like Wendy

大宅

有冇人去過熱帶雨林餐廳????細個最有印象係呢間~~~~~

cffw    發表於 15-3-13 23:11
mmami    發表於 15-3-13 16:56

珍珠宮

環保接龍勳章

引用:仲有華香雞呀,嗰時覺得好鬼正

原帖由 亞貴 於 15-03-13 發表
仲有華香雞呀,

嗰時覺得好鬼正
好懷念丫! 我好鍾意食

wcpcelia    發表於 15-3-13 11:33
大家好,我是子悠~~