夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

同老公鬧交

好唔開心呀, 禽既同老公呀大獲, 原本我自己既脾氣一向都好大既, 但有左bb之後(依家4個月), 有時更加控制唔到情緒, 我已經一路o甘改緊自己既脾氣, 但有時老公又唔明我已努力改變中, 我同佢講, 我已經改緊, 叫佢了解一下我有左bb d情緒係會勢利d, 點知佢話, 就算你有無bb, d脾氣都o甘大嫁la~ 我真無好唔開心嫁, 我已經努力改變, 佢唔單止無諒解我, 仲要o甘話我, 我自己又怕影響bb, 所以我盡量都會令自己開心d, 但係有時真無控制唔到自己呀, 而且我又唔想同朋友講, 我同老公鬧交既事, 因為我d朋友可能圈子太細, 無秘密可言, 我唔想同一個講完之後, 全世界都知呀

翡翠宮

Re: 同老公鬧交

hoho_lui :
咁今次你同老公係因為乜野事鬧交先???
我脾氣都係同你一樣咁大架,好多時都控制唔到自己,而會將小事化大,我honey同識得我的人都係咁話我,但我對住我honey時脾氣就仲大,對住佢我會因為好小的事就好忟憎,而好在我honey出名好脾氣,佢的做法就係不理誰錯誰對,佢都會向我say sorry先,比我發洩完一輪,下左啖氣之後,佢先會同我討論番頭先發生的事,尋找一個解決的辦法,咁樣的相處方式幾好,但我都知我係需要改變一下自己的脾氣,因為我honey同我解釋過,雖然佢會100%咁就我,但如果當佢100%就我,我都係依然亂發脾氣,佢真係覺得好惡頂,佢自己都唔知可以忍到幾時,人的容忍度有限~
不過,依架佢開始知道我的脾性,亦都習慣左同我相處的方式,識得係我未發脾氣之前已經解決左個問題,令我無乜機會發佢脾氣~

複式洋房

小manman

其實我同你好似嫁, 因為我對我老公d脾氣特別大嫁, 而且佢就係每次都認低威, o個晚佢居然駁我嘴, 我氣上心頭未打佢law, 我都知自己好唔o岩嫁la~ 不過學你honey話齋 "真係覺得好惡頂","自己都唔知可以忍到幾時","人的容忍度有限" , 因為我老公都有同我講過lee翻話, 不過佢每次都會叫我原諒佢, 令我開心翻, 但係我地真係要改下呀, 因為如果你唔想失去佢, 自己唔改都佢放棄你既時候, 後悔都無用呀, 仲有呀, 就算搵到個新, 都未必好似依家lee個o甘忍得呀

希望我地可以改到la~ :-P

別墅

一個成熟o既人, 而且仲係大人, 係咪應該用理性方式去處理問題 我太太如果在某事件上因無理取鬧, 我會不理會, 而出手打人未試過, 如果係無啦啦郁手郁腳, 一定要阻止, 唔係慣左就大件事~ :-x

解決方式有好多, 可能同一個結果, 但過程會有不同的進行, 條路開唔開心, 睇你自己點選擇~

我們應該感恩 神的話語令人清醒
該用戶已被刪除

大宅

hoho_lui,
你有o左 BB四個月,唔好咁火爆喇,會影響個胎ka,同埋BB都會感受到gar,盡量諗d開心野啦.
emily200323 [img align=left]http://hk.geocities.com/aphek03/pekkle/wallpapers/gif/6.gif[/img]

別墅

我都係咁話, hoho_lui, 你有了4個月bb, 要小心d, 成日心情唔好對bb 唔好架, 更加唔可以出手啦, 唔小心的話, 你會後悔一世的, 係唔係?
如果我係你, 我就會唔見佢冷靜一下, 我都試過好似你咁, 仲要係成bb7個月大時, 夜晚11點幾自己落樓要返屋企 , 我老公見到, 就發了狂咁落樓找我, 其實佢都幾慘 @@ (其實, 我係屋苑平台個度行來行去)

複式洋房

hoho_lui, 小manman:
雖然我都係女人,但我唔讚成兩夫婦成日鬧交仲要郁手tim,你老公唔還手係顧保全大局,你地諗吓一個男人佢要唔比你打你打唔打到佢呀?仲有最緊要係對自己唔好o家, 仲話有bb tim, 因我知道成日發皮氣,情緒唔好,好容易甲狀腺會有事o家,(我家姐就係一個好好的例子喇),佢本身都好似你地咁大皮氣生完bb就更加緊要後來不知不覺就體重下降一睇醫生就話係甲狀腺出問題,咁問醫生點解會咁喇? 醫生就話係佢本人皮氣火pou所影響的, 真係要預防呀!
為吓自己改o下啦 :idea:

複式洋房

各位我明嫁la~ 為左bb, 我會改嫁la~ 因為我都想my family 好 & bb 好

民房

我就是受害者,和老婆结婚差不多一年,她本身已出名脾氣大,結婚後更變本加厲,世界上所有人都要就她, 而我是她老公,大家都應該估到我的處境,我說的每一句說話都可能觸怒她,由一丁點的小事可以變到好大件事,唉鬧、唉無辱、間中唉打,如果不及時把火種救熄,她的情緒就會更加失控,到時也不敢想象,漸漸我對她很慎言,感到極大的壓力,我是一個脾氣極好的人,不然這段婚姻一早就泡湯了,每一次她發脾氣都是我認錯,(為甚麼不是我錯我都要認),我發覺我已經失去了自已,一次又一次的委屈,我感到很累了,當我正於某些老公所說的”不知還可以撐多久?”之制,她有了BB,現在我比以前更加就她,辛苦再加辛苦,試過一次一個人靜下來時突然感觸嚎哭起來。男人大丈夫,流血可以不流淚,為何…..??BB快出世了,在這裡看到不少父毌因BB的種種事感到煩腦和爭執,我知我未來日子更難行…但係可以怎樣?回頭太難!

大宅

lovebabybk 你唔好唔開心,我覺得你應該要認認真真再向你老婆說出你的感受,大家是該互相扶持和建立,並不是去拆毀,你越遷她,她就越變本加厲.
我個人覺得該趁她未生產,好與她商談,產後她可能情緒更加不穩和無時得閒.

複式洋房

lovebabybk 寫道:
我就是受害者,和老婆结婚差不多一年,她本身已出名脾氣大,結婚後更變本加厲,世界上所有人都要就她, 而我是她老公,大家都應該估到我的處境,我說的每一句說話都可能觸怒她,由一丁點的小事可以變到好大件事,唉鬧、唉無辱、間中唉打,如果不及時把火種救熄,她的情緒就會更加失控,到時也不敢想象,漸漸我對她很慎言,感到極大的壓力,我是一個脾氣極好的人,不然這段婚姻一早就泡湯了,每一次她發脾氣都是我認錯,(為甚麼不是我錯我都要認),我發覺我已經失去了自已,一次又一次的委屈,我感到很累了,當我正於某些老公所說的”不知還可以撐多久?”之制,她有了BB,現在我比以前更加就她,辛苦再加辛苦,試過一次一個人靜下來時突然感觸嚎哭起來。男人大丈夫,流血可以不流淚,為何…..??BB快出世了,在這裡看到不少父毌因BB的種種事感到煩腦和爭執,我知我未來日子更難行…但係可以怎樣?回頭太難!

lovebabybk,
如你太太事無大小,乜都要人順佢意,.......等等, 你唔好以為佢只是皮氣大呀,呢係病嚟o家, 叫情緒病唔理佢會變精神病o家, 搵個機會同佢講吓解釋吓試吓見醫生喇,年輕人多數會接受見醫生ga,我媽媽就唔肯喇,佢仲好激動tim, 仔女一提起見醫生佢就發tin.

複式洋房

lovebabybk

睇完你既感受後, 我更加覺得以前對住我老公亂發脾氣係唔o岩呀, 自從我係到發表後, 見到大家既回應, 我自己都想左好多野, 我同自己講, 要改左自己既臭脾氣, 所以如果你都想你老婆改過, 我想如果佢唔同人講既話, 就要由你同佢講, 睇下點樣解決lee個問題, 你亦可試下叫佢上黎lee到睇下大家既回應, 我想可以幫到佢嫁, 因為有時我覺得向老公發脾氣, 係一種習慣, 因為由拍拖到依家結左婚5年, 我老公一路都由得我, 最多係間中發翻我脾氣, 但當我發得比佢大時, 佢就會唔敢再出聲, 立即應低威的, 可能係o甘, 我一路都覺得無問題la~ 但自從係到同大家講"同老公鬧交"後, 見到大家既回應, 真係覺得自己好唔o岩, 同埋我都想bb好, 唔想將來出世後, 見到爸爸媽媽成日鬧交, 所以你真係要早d解決lee個問題呀

複式洋房

Dear lovebabybk,

兩人相愛是要互相遷就, 不可以一面倒, 如果唔係, 只會迷失自己, 快些和你太太說出你的感受吧, 人容忍壓力是有限度的。返工要受壓力, 放工返家又要受壓力, 你並不是壓力煲, 唔好攪到自己爆炸, 如果真係有問題, 快o的搵社工幫手

祝婚姻愉快

民房

多謝各位的意見和關心,由於BB都差不多出世了,一切我都想待BB出世後再解决;希望BB的出現能令老婆的人生觀有改變而令到問題迎刃而解;這個是我的心願。
祝各位也生活愉快。

禁止訪問

翡翠宮

其實,我都可以話對我honey係"一啖沙糖,一啖屎",我可以為左一件小事就大發佢脾氣,但風平浪靜的時候,我可以好爹佢,係朋友面前都係咁,當然係佢d朋友面前我就會收歛好多喇,但佢d朋友都睇得出我d小姐脾氣係好西利的女仔 :-P

大宅

lovebabybk
不知你的情形是否有關如此,新婚即刻有bb﹗

我自己是如此,都未適應二個人的夫妻生活,就即時有了bb﹗我一個人留在家都會害怕〔總未似自己的家〕;沒有佢一起,不政去奶奶家食飯;去到都不知坐哪裡;不時的去錯路等……回想起,自己當時好亂﹗好無助﹗無端的會發脾氣無端的會好傷心…情緒很不穏定﹗我都不認識自己…

而家大家互相明白,又有了個仔﹗多大的不快都會因仔仔而諒解﹗因此才開始互相體會對方﹗特別是我﹗覺得自己很幸運,可以有他的寬容和愛護﹗

希望經過了此節,你太太感受你的寬容,大家相處更和諧﹗

首頁

尾頁

跳至