少年成長

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

當囝囡做錯野,會點罰佢地呢?

我囡囡20個月大,會專登做曳野,如扭開個奶樽倒曬D水出黎,去玩柜門等.
我亦有同佢講唔好,唔准,點解唔好,但佢聽完之後都照做. :-x 同時佢變得成日講唔好,唔要,唔准.
我試過罰佢全日無得睇電視或無得食包包,無得去公園,但都無用.
最近嘗試要佢罰企.
但其實有D咩方法呢?
你地又會點做呢?

禁止訪問

Re: 當囝囡做錯野,會點罪佢地呢?

等待驗證會員

Re: 當囝囡做錯野,會點罰佢地呢?

stccmc,

Thank you for your help.
我諗我真係要記住唔好講D負面字,因為成日都口快快.
甘如果講極都唔聽,又好唔好罰佢呢?

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

我女26mths old, 而家比以前曳了很多,以前我地會罰佢自己在房,不能出來,around 5 mins ~10mins,初頭她會怕,但漸漸唔怕了。 :-x :-x

所以我都想知究竟可以點罰佢呢?打她?

請多多指教!

等待驗證會員

GiGiMum,

雖然我教囡唔叻,但都唔讚成打. 不過有咩好方法,真係唔知.

大宅

Hi

[When my son was younger than 2 years old.]
When my son 倒曬D水出黎, I gave him a cloth and asked him to wipe the floor clean (of course I stayed with him ). Or sometimes I understood that he wanted to play water, I set the toys for him to play.
But when he did something dangerous, I just removed him from the spot or blocked his way.
He tried many many times, and I stayed the same, finally, he knew that some 柜門can be opened with toys inside and some cannot be opened because Mama said NO.

[my son is now over 3 years old]
He sometimes disobeys me to test my limit. I will use punishments like no TV, no tea etc.

But I find that to make all the methods more effective, LOOK INTO HIS EYES WHEN I SAY NO. Then he will know that I really mean it.

zimba

大宅

我囡囡快3歲 , 仔仔16個月 , 都係用分散注意力架 , 而家個女大左D , 開始明白些少 , 我就會同佢講點解唔得 , 但我老公及佢家人都話我太縱BB , 佢地一話唔聽就會打BB , 我話BB唔係太明大人講既野 , 但佢地話"你以往啦 , 而家D細佬都唔知幾精 , 要打到佢知道甘樣唔得先知驚" 我同老公經常因教育仔女而鬧意見 , 我買教育書返來睇 , 老公話D書教壞人 , 激死 , 唔通佢家人先係專家咩 , 係就去出書啦 :-x 好似上星期日 , 一家人搭由東涌巴士返大埔奶奶度 , 個仔坐唔定 , 在車上吵鬧要落地 , 我同工人"TUM"唔掂 , 老公就"啪"一聲打個仔隻手 , 仔仔大哭左10-15分鐘睡著 , 跟住連續兩晚個仔都半夜狂哭幾次 , 搞到我都冇得睡 , 唉......教隻佬仲辛苦 :-(

複式洋房

I agree with you that teaching a farther is difficult to teach the kid. No matter how I teach the kids, hubby will stick to the traditional punishment methods. Quite disappointed!

洋房

Agree, and father always says 慈母多敗兒。

子爵府

好媽媽勳章

[size=medium]我仔仔2歲,教到我服晒,大聲鬧又唔得,細聲tum又唔理我,有時我都唔想成日鬧佢,鬧得多,對佢對我都唔好啦,罰佢坐,然後同佢講道理,問佢知唔知咁係唔得,佢直情擰側個頭唔彩你,叫佢望住我﹐又擰埋塊臉唔望你,都唔知點教,我都主張以安全為上,屋企可以比佢玩的地方,高又得,低又可以,比得佢玩都比,但係有時好似太過放縰佢,你地教我點教,有時我覺得我有些躁狂症,情緒好唔穩定,有時比佢激到想喊,打佢自己過後又心痛,又無人可以幫我,佢好提佢爸爸,淨係識拍拍pet pet一聲返工,就走,有時我感覺得好辛苦,但又唔想返工,始終我都喜歡揍仔仔

大宅

tsunmama:

你同我情況簡直一模一樣,有樣野我仲慘過你,就係我個仔一唔鐘意同唔順佢意佢就會一巴聲落我度,試過捉住佢隻手叫佢唔好打啦,好聲好氣又試過,大聲鬧又試過,情況都係咁,真係唔知點教好~ :-(

子爵府

好媽媽勳章

[size=large]Dobe:我仔一樣,同佢著鞋,唔鐘意就一巴打落黎,[size=large]簡直一模一樣

大宅

係呀我個仔(15個月)又係好仲意打人, 跟住仲要同你講"曳曳"甘tim, 比佢激死, 佢打人我又吾想打佢怕佢見得多,仲打人多d, 所以如果吾係甘大力打人~我就捉住佢隻手仔同佢講吾好痛痛架(佢就笑.....比佢激死) 如果有時好大力或用車仔打我, 我會打佢手仔架(佢都係笑........~除非好大力佢先喊) ,有時佢打我,我就扮喊 (佢望住我.........跟住扮我喊wo wo wo......) 真係比佢激死呀.......打又吾係吾打又吾係

大宅

好媽媽勳章

介紹一本書俾各位媽咪, 書名:<幼兒期教養法> , 你地所遇到的煩惱係哩本書都有提到,而且加以分析同有效地助你教養兒童, 我睇完哩本書後令我更進一步了解小朋友以及自己, 我會盡量按佢的方法去教囝囝~
雖然我們不能左右天氣 , 但是可以改變自己的心情 !

首頁

尾頁

跳至