想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

”多囊卵巢“有無同病相憐的人?可以入來交流一下

我依家先24歲,已經俾呢個病折磨得我好慘!日日吃藥!飲中藥,都無反應,好心灰意冷。。。結婚2年了,好大壓力!!
成三個月先來一次M,有時三個月都無得來,下個月促排卵試下,有無人促排卵成功的個案?定糸有更好的方法可以教下我啊?

複式洋房

Re: ”多囊卵巢“有無同病相憐的人?可以入來交流一下

Hi Weady

我同你同病相憐, 又係要成日食藥控制經期, 我依家睇中醫, 叫做有d好轉, 經期準左, 但未成功有bb

民房

hello! yucnine
我都一直都有食中藥,不過都無反應,同時仲食緊降糖藥可以改善內分泌,因爲西醫話呢個病糸因爲胰島素抵體所以先排唔倒卵。你有無做過輸卵管造影?聽講會好痛。

複式洋房

Hi, weady

我冇做過輸卵管造影, 所以唔清楚. 我個西醫俾黃體素我食去控制排卵

民房

HI!yucnine
你睇左中醫有無恢複排卵啊?我打算做曬其它檢查,做IUI。因爲就算有排卵都不一定成功,首先排除無其它不育問題,如果唔糸到時又發現有其它野就好煩!而且浪費時間,我就有呢方面經驗。你有無做過其它不育檢查啊?

複式洋房

Weady、yucine
絕對明白你地既煩惱,因為我情況比你地更嚴重,你地都話會幾個月一次 m,我係完全無架,應該咁講,唔食藥就一定無,我連食排卵藥都無反應,中醫我睇過無數次,完全無效,西醫話我算係嚴重果隻。
不過咁,weady,你唔使心煩,我咁麻煩最後做 IUI 都可以懷孕,你遲的一定成功的。

民房

HI!raspberry
多謝你的鼓勵!我想問下你糸食促排卵藥,定糸打促排卵針成功的?你有無做過輸卵管造影?想請教你有無呢方面經驗?聽好多人講會很痛,促有可能會感染添!我好矛盾,但糸我都會鼓起最大的勇氣去做。

男爵府

多囊卵巢除左M唔準外仲有乜特徵呀﹖

複式洋房

Weady
我係打針的,食藥對我黎講係完全無效,打針反應都唔好,打左好多支先見效,打到我有卵巢過敏,頭一個月 pregnant,住左半個月醫院,個肚脹到三十幾吋,24小時不停咁痛,痛足一個月,有時痛都連企都企唔到,又唔可以食藥,而家稔起都驚。
我無做輸卵管造影,但我有做腹腔鏡檢查,會 check 晒子宮及輸卵管,不過要全身麻醉,過程無痛,有人事後會傷口痛,我就完全無痛,你不如考慮做呢個檢查,因為可以全個器官 check 晒,全面好多。

民房

mori:
我介紹以下網址,你去了解下
http://www.obsgyn.net/info/general_gyn_pcd.htm
http://www.healthno1.com/health/feature/menu/20-woman.html
http://www.hkinfertility.com/new/

民房

Hello!raspberry
很佩服你既勇氣!你一共做左幾多次先有左?
有個問題想問你做腹腔鏡時,醫生有無建議你做電療, 將多囊卵巢上的多個卵泡燒掉, 可促進真正成熟的卵泡發育,做完之後排卵率很高,不過依家醫學發現話有可能會引起卵巢粘連,但也有不少成功恢複排卵既過案。
另外,你生完後,卵巢入面既泡泡不無少左,有無恢複排卵啊?Thankyou!

男爵府

唔該﹐而家明白左好多啦
weady 寫道:
mori:
我介紹以下網址,你去了解下
http://www.obsgyn.net/info/general_gyn_pcd.htm
http://www.healthno1.com/health/feature/menu/20-woman.html
http://www.hkinfertility.com/new/

複式洋房

weady
我算係十分十分之幸運,我只係做左一次就 ok。
我做腹腔鏡時,有同時做刺穿卵泡,但對我係完全唔 work,做左等於無做,而家當然同以前一樣好多卵泡兼無 m,所以我都放棄,我呢個病睇怕都唔會好得返,想再生一定要搵生育輔助。

民房

raspberry:
其實我地呢個病唔止會影響生育,而且對身體會有長遠既影響,唔知醫生有無同你講呢主面既問題,我介紹以下網址俾你了解下http://www.healthno1.com/health/feature/menu/20-woman.html,或者我地呢類人應該定時做下身體檢查, 甘樣會放心D。我一直吃緊降糖藥,但我無糖尿病,吃左3個月雖然無排卵,但LH之前糸11.00,依家糸5.65,而且覺得分泌物明顯多左,所以我會耐心食落去,因爲都唔單止爲左要生BB,而且可以身體內分泌平衡返,對身體有好處。

複式洋房

weady
thanks for your information
我個醫生無同我講過有問題,只係話如果要 bb 就有困難,otherwise,keep 住食通經藥一年有幾次 m 就無問題,我無特別 check 緊的,只係年年驗身咋。

最近我有睇政府,佢開左隻糖尿病人食既藥俾我,話可以改善排卵,唔知係唔係你講果隻降糖藥呢?

醫生話隻藥有少少副作用,就係會肚仔唔舒服。但我食左之後,覺得有少少頭暈同無胃口,個人仲好

民房

raspberry:
應該糸我果只,依家好多醫生都會開呢D藥,醫生會叫你食幾個月,試下有無恢複排卵,如果唔得先會促排卵,始終促排卵都糸激素治療,自然排卵當然好啦。
食呢種藥首先要check血糖、胰島素、腎功能、肝功能,內分泌,醫生要睇返呢幾方面正唔正常,如果腎、肝功能唔正常唔可以食呢種藥。
初初食糸會有D泄,頭暈,但食落一星期我就唔會,有D人反應太大食唔倒,其實呢種藥糸控制血糖,我就食左三個月複查前面果D項目,都正常,當然每個人既反應唔同,好難講,會有一定副作用,對肝腎功能唔糸咁好,三個月複查一次,如果發現有異常就要停藥。
你有無check過內分泌?多數人LH都超標,食左果只藥就會降返正常,但又不一定會恢複排卵,真糸睇個人既反應,食半年以上先知有無反應,據我所知,有一部分人恢複排卵有左。
具體你都糸要問返醫生,因爲你都生左BB,有無需要食呢D藥,我仲未成功所以有一線希望都要試。
我有時三個月無來M,食左黃體素都無來,你食通經丸就會來嗎?通經丸糸味黃體素啊?
唔使特別check緊,有驗身就夠,如果你三個月無來就要注意下內膜有無增生病變?我睇左好多呢個病既資料,所以知道比較多,希望可以幫倒你啦!

大宅

Hi, Wendy,

妳好, 我也是有多襄症的, 3,4個月也不來M, 真奇怪. 另外, 我有一邊的輸卵管在多年前因宮外孕被割掉, 醫生說我能自然懷孕的機會率低過百分之一.

我在去年10月做咗個專治多襄症的手術, 是在兩邊卵巢鑽十來個孔把過多的LH 去掉並同時吃Metformin即妳所講的糖尿病葯. 在11月來了一次M就没有再來. 到1月醫生給吃我排卵丸, 到二月來了一次M. 正當我對吃排卵丸感到絶望並找了其他醫生準備做人工受孕的時候, 在檢查的過程中發現,我竟然已懷孕9週, 真神奇.

我現已快三個月了, 很高興. 我希望每個有多襄症的人都能夠成功懷孕, 做個好媽媽. 如妳想知有關這方面的問題請隨時問我吧.

民房

carolchanym:
真糸很替你開心!應該糸你做左腹腔鏡既效果,做左之後大多數人都要可以獲得多個排卵期,但糸就容易恢複原樣,好多人都糸食食下就會左。
想知道你食左幾耐Metformin?排卵藥對多囊卵巢反應好差,其實我都好想做腹腔鏡,不過聽講話會引起卵巢同輸卵管粘連,心大心細,話曬都糸一項手術來,醫生有無同你講做完腹腔鏡會唔會有後遺症?之後要隔耐先可受孕?有左之後分泌物多唔多啊?
carolchanym,要注意下養胎喔,始終呢個病都糸內分泌失調病,最好定期去醫院檢查安胎,祝你生個健康可愛既BB!

複式洋房

weady
乜食Metformin之前要做咁多檢查架?真係唔講唔知喎!
醫生無同我講過呀,我上個星期開始食,食左幾日都好唔適服,醫生叫我停藥再返去覆診,如果我真係唔食得呢隻藥,都唔知可以點,因為我想再生多一個 bb 呀。

其實我係每三個月度食一次避孕丸,我唔知係唔係就係你講既黃體素,不過食完一定有 m,咁你食完避孕丸會唔會有 m 呀?

大宅

Hi, Weady,

妳好, 我的醫生說這個手術是不會有後遺症的, 而整個過程也很簡單, 一小時內可完成. 醫生還把手術的過程錄影給我看, 妳會很了解她在幫助着妳呢. 因這是微創手術事後也没有多大的痛楚,休息一天可以出院. 另外我的手術費全數由保險公司索回, 很底啊.

我在出院後就立即食五百克的Metformin, 個多月後覆診時把分量加大到一千克, 同時吃排卵丸, 每個月把分量增加. 一直到三月就停止了. 因我自己認爲再吃排卵丸也没有作用, 而Metformin令我的胃部很不適, 常覺得痛和想嘔.

其實我本來已排了期6月中在瑪麗醫院, 想找他們做IUI或IVF, 較便宜嘛. 所以就索性停吃任何葯, 等去瑪麗. 點知上個月在網上(是關於不育的討論區, 而妳們這個網址也是其中一位網友得悉我懷後介紹給我的)得悉一位網友在某診所做IUI而成功懷孕了. 自己忍不住去看那位醫生竟發現原來已懷孕, 真幸運.

謝謝妳的關心, 我下星期會去覆診, 他是這方的尃科醫生很了解我的情況的. 其實我也擔心生完後會和以前一樣没有M來, 但現在唯有等生完先算吧. 我現在的分秘物不算多, 可能尚早吧.

係呢, 妳今年多少歲, 我快35了, 所以這次懷孕對我來說真的很寶貴的. 如妳還年輕就不用太心急, 吃葯也可治療但會較久, 若妳心急我建議妳找不育的尃科醫生對正下葯, 因多襄症是屬於不育科的. 也可同時排政府醫院.

Carol

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
ivf Q & A ... 2 3 4 5 6 .. 247