論盡家傭

跳至

首頁
12345...23

尾頁

別墅

我請了一個工人姐姐7月嚟, 最緊要湊阿b,請問第一日見到佢你會點brief佢?同佢講乜?

同埋有無佢既rules, working list 同 daily schedule可share?

多多幫忙

男爵府

引用:我請了一個工人姐姐7月嚟,+ 最緊要湊阿b,

原帖由 Riby 於 15-03-14 發表
我請了一個工人姐姐7月嚟, 最緊要湊阿b,請問第一日見到佢你會點brief佢?同佢講乜?

同埋有無佢既rules ...
我同你situation一樣,都係咩都吾太清楚

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:wingxsunny 的帖子

agent 同BK 大把schedule, rules, 你們search吓自己再執吓,我係咁做。

伯爵府

Riby 發表於 15-3-14 14:17

同埋有無佢既rules ...

我都係新手請工人
我個工人姐姐2個幾月前已黎左, 我下星期才生 bb

工人來之前, 我已經上網搵定d資料同template再自己執執改改

我total比左幾樣野同工人姐姐brief:
(1) house rules
(2) 每日工作時間表
(3)另外自己整左張時間表係列左邊D工作要每星期做/每兩星期做/每個月做/每季做
(例如清潔雪櫃/洗垃圾桶, 換床單, 又或者洗梳化套之類呢d好耐先做一次)
(4)同埋我整左一張清潔劑list (用手機影曬我屋企要用的清潔劑, 然後print出來整個list)
因為有d清潔劑係特別for貓, 有d清潔劑係貓禁用, 我驚佢搞錯所以先整.
(5)到出糧仲要整份簽收紙
每月簽一張,
內容包括確認收左幾錢糧(寫埋入落邊個銀行戶口),
放左邊幾日例假/病假/大假,
同埋確認有接受food allowance/雇主提供食物

第一次brief, 我就同佢講house rules
(不過實在太多, 我只係講重點同我認為最重要的point, 其餘我叫佢自己睇)

每日時間表雖然我整左, 但事實上我無跟
我只係比佢睇每日有d咩工作係"必做",
時間/先後次序可以比佢自己再安排同調動,
唔洗咁死 (但我要求寫做落時間表的工作就係每日都必做, 除非我當日話唔洗)
so far我工人姐姐係好醒,亦好自律,
識得自己安排邊d做先邊d做後,
有時我帶佢出街幫我拎野,出左全日無時間做
我會主動同佢講陣間返到屋企唔洗做邊d工作啦~

另外每星期做/每2星期做果d都同佢講一次
比佢唔好以為到時要我主動叫先清潔
我希望佢跟schedule自動自覺每隔幾耐就抹雪櫃一次
(我要求佢2星期抹一次雪櫃, 佢反而主動話會一星期抹一次,
有次我買左榴槤蛋糕搞到雪櫃一浸味,
佢都識得自動自覺第二日大家食完個蛋糕即刻抹返雪櫃)

除左"每日必做"同其他每x星期做的工作外,
其餘d好濕碎的工作我第一日唔會同佢講住
我到2-3星期後佢日常清潔工作上左手之後,
先慢慢加工作同陸續講解
(例如邊d地方要抹, d貓糧點分, 邊d櫃桶點分)

關於清潔劑list
因為我好care有D清潔劑貓係禁用,
所以我會特別同工人講
另外如果怕工人無記性
可以用d masking tape (皺紋膠紙)寫上每次用量/for咩用途貼向支清潔劑上面
佢用多幾次都應該記得架啦
到用曬買新時應該唔洗再貼

至於清潔用的毛巾
因為未有工人前係鐘點做
連我自己都唔清楚鐘點點分毛巾 (我淨係知廚房抹檯係邊條)
所以我索性同工人搵出去買新毛巾
我叫工人自己分色, 我同佢去揀
買毛巾時我見佢都分得好清楚, 所以我都放心
我叫佢掉曬d舊毛巾
我工人向香港做開,
所以知道香港人的要求點分,
如果你個工人係overseas新請,
最好你自己分定, 好清楚咩色for咩用途/咩位置

因為我工人來時BB未出世
所以我另外整左個特別TASK LIST
就係列曬BB出世前要搞好的事情
(類似大掃除, 例如執好邊個櫃/邊個房, 大清潔廚房, 買BB用品, 執好BB的東西之類)
另外同佢講明呢段時間可能比較空閒
到BB出世就唔係咁,
可能早上開始工作同夜晚完成工作時間會延長

另外我會同工人講
我自己唔係一個好mean好harsh的人
我比你自己安排工作, 只要你做得妥當,
我就無問題
但如果發覺你有做錯, 我就會出聲架啦
所以如果你覺得工作上有咩地方唔肯定, 或者唔記得點做
我歡迎你隨時問我
(有d工人怕比雇主鬧,寧願求其做都唔敢問雇主)

你要稔下屋企鎖匙點安排?
我就比左屋企鎖匙佢
同埋帶佢行一轉屋企附近買野的地方
我會講我買咩用品去邊間買會平d (我想比佢知我知價)

工人自己休息地方, 我都會講一次
因為佢間房有幾個櫃, 有d櫃係放我的物品
同佢講一次邊d櫃比佢用
邊d放我自己野 (我想比佢知道我有機會要入房攞我自己的東西)
將來我會再買d收納箱比佢放自己物品
同埋我叫佢夜晚休息就關門鎖門
呢樣睇你自己要求,
我自己因為唔可以關門訓(d貓夜晚要出出入入, 否則會抓門抗議)
所以我倒返轉要求工人要關門鎖門訓
我自己就整門簾囉
聽聞有d雇主只比關門, 唔比鎖門

記得同工人講埋假期安排
我知好多雇主都要求工人8pm或者9pm就要返屋企
睇下你自己有無特別要求囉
我就要求如果夜返要通知我一聲,
因為我會擔心你安全
我比佢最遲00:00要返
so far佢每次都8:30pm就返到
有試過一兩次遲過8:30pm就會whatsapp通知我

補充多樣野
因為我有請陪月
所以我都有同佢講明到時會有個經驗湊bb的陪月來工作1.5個月
唔會過夜, 每日只做8小時
我要佢跟陪月學野同幫陪月手
同埋我安排左工人去上外傭湊B班同埋st. john急救班

有裝cam的請記得同姐姐講聲
我自己覺得, 姐姐來之前裝左,會好過中途先裝
我自己幾年前為左睇貓一早已裝左
所以姐姐來我家見工時已見到

另外,
關於買送錢
我自己係咁安排
我用個銀包仔特別for買送
每次入$500, 同一張八達通 (因為我住離島, 如出去買送要交通費的)
要求工人攞單
每次買完就還比我/放向當眼位置 (總之唔會比工人自己收埋)
我間中每隔幾日就會夜晚工人訓覺後check (唔會工人面前check)
對一對d單上的銀碼同銀包剩餘的錢加埋是否$500
另外電話download八達通app
個app登記張八達通的號碼
就可以直接向電話嘟張卡check最近的transaction
好似可以check最近10日的數, 我不太肯定
check下除了正常交通費外,
有無d奇怪支出.
不過check check下我都無再check了~~~

我工人到而家為止做左5個月啦
佢好盡責,亦做得好好
所以我早2個月開始叫佢出去買送時
可以用買送錢買自己喜歡的菲律賓零食同佢每日都飲的奶茶(平時三餐照包)
我口講就話每月$70
其實我都無限佢買幾.
佢聽到都好開心多謝我.

佢放假我提出比佢向屋企食早餐/煮定午餐帶出去/返來自己煮晚餐
佢都好識做
放假日早上出街前同返來後會幫我餵貓/清砂盤先去街
又叫我食完野d碗等佢返來洗
我坐月期間
佢放假都會起身煮早飯比我, 等我起身有得食 (五更飯)
其實佢無必要假期工作, 大家識做
有時佢需要出去有事做(例如續passport, 急住匯錢返屋企)
問我可否比佢出去
我都會比, 順便幫我買野
佢續passport的費用我sponsor左佢一大部分
佢好開心
不過一開始我係覺得佢工作態度好好
我先會主動offer呢d額外野
如果佢本身做得唔好
我唔會咁大方

我工人同陪月合作得好好, 又arm傾
一個用半咸淡英文, 一個用半咸淡廣東話溝通
合作無間,
總之坐月期間我三餐同BB都有人照顧得好好
我都覺得自己好幸運
希望大家都請到好的工人姐姐

ay001    發表於 15-7-20 15:16
timchow    發表於 15-7-7 13:38
Trumbylover    發表於 15-7-4 17:14
Mewmimimama    發表於 15-6-14 23:34
sab201309    發表於 15-5-28 17:48
rabbs    發表於 15-4-20 23:10
dadawc    發表於 15-4-4 15:15
yonniehk    發表於 15-3-28 19:56
waieva    發表於 15-3-27 10:54
sweetiepoon    發表於 15-3-26 17:31
nieualma    發表於 15-3-19 15:52
nemrak    發表於 15-3-15 00:01

子爵府

認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆:elong 的帖子

請問可以分享一下工人工作時間表嗎?因為我也是新手、thx

大宅

回覆:新請工人姐姐

新姐姐下個月黎,我都想要一份呀

大宅

我新姐姐都就快埋,可否給時間表及工作守則!thanks

洋房

[email protected]

大宅

我都想要一份可以send比我嗎?Thanks a lot?

大宅

引用:+本帖最後由+elong+於+15-3-14+16:24+編輯+

原帖由 elong 於 15-03-14 發表
你寫得好詳盡呀,可否比一份你做的工作時間表及規矩給我呀?我都係請姐姐湊NB,姐姐就到啦,謝謝🙏🙏

大宅

引用:+本帖最後由+elong+於+15-3-14+16:24+編輯+

你寫得好詳盡呀,可否比一份你做的工作時間表及規矩給我呀?我都係請姐姐湊NB,姐姐就到啦,謝謝🙏🙏
Email address:[email protected]

男爵府

畀面勳章

多謝分享,我都請左oversea賓姐,我會參考你做法。希望工人會同婆婆夾,湊B都係婆婆主要負責,姐姐協助。預計七月到,呢幾個月會自己設計時間表,同house rule先。

複式洋房

pls. send me your house rule and schedule, too. Many thx!

別墅

可以share一份俾我嘛? thanks
[email protected]

複式洋房

可否send一份比我,請左印印七月來港湊new born, [email protected]

複式洋房

Thx

伯爵府

引用:請問可以分享一下工人工作時間表嗎?因為我

原帖由 everester 於 15-03-15 發表
剛send左
有留email嘅我都send左了
無留email唔知點比你

別墅

can u send yr take care bb schedule to me tks.

大宅

我收到啦,謝謝你,你真好人

大宅

引用:Quote:原帖由+everester+於+15-03-15+發表

原帖由 elong 於 15-03-15 發表
剛send左
有留email嘅我都send左了
無留email唔知點比你
我收到啦,謝謝你,你真好人

首頁
12345...23

尾頁

跳至