母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

求救..點解我bb最近食3至4分鐘就唔食...Thx!!!

如題.........
佢掛住玩唔食奶奶,每次過成3個幾鐘先肚餓,之後又係
食3至4分鐘就唔食...又玩..點算..咁bb飽唔飽架???
有無其它媽咪有相同問題呢???可打救下我嗎??
非常唔該..........

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 求救..點解我bb最近食3至4分鐘就唔食...Thx!!!

菜菜子,
別太擔心! 你bb多大呢?
先想想,
你現時的奶量如何呢?
出奶的速度是急? 是慢? 奶柱的數量? 奶柱的粗幼如何呢?
他吃那3-4分鐘是專心嗎? 有用力去吸吮嗎?
他在一天24小時內的大小便情況如何呢?
一般來說, 小便有6條片片就是吃得夠的指示.

無論情況如何, 你都處之泰然, 心情保持興鬆, 奶量才不致有負面影響. 如果寶寶真的吃得比需要少, 請把奶擠出來, 儲起作備用, 清空乳房, 是保持奶量和避免乳腺乳塞.

順祝母親節快樂!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

Re: 求救..點解我bb最近食3至4分鐘就唔食...Thx!!!

Glad:
我bb5個月大,但不知奶柱是什麼??
只知如用手按會有4-5個位出奶,這是奶柱ma?????
3-4分鐘是很用力去吸吮和很專心的....
一天也有6條片片以上的小便......
希望他是正常吧!!真係好多謝你解答我呀.....
我會保持興鬆心情架喇..Thx!!!!!!!!

我也祝你母親節快樂!!!

大宅

菜菜子:
寶寶從四個月大開始眼睛看得清楚了,所以好奇心特別強,有少少聲音都會停止吃奶周圍望,你可盡量在安靜的房間餵奶。而五個月大的寶寶,吸奶的技巧已經非常高,所以吃3-4分鐘已經可以吃飽,不必擔心他會餓親自己。

版主

菜菜子,
你真可放心了!
看來他是吃夠的.
我說的奶柱就是你所說的.
5個月的寶寶好愛玩的, 他真是一個聰明的寶寶, 懂得專心地吃飽, 接著就玩個痛快!
我兒子在三歲時, 有這樣的說話:"我就是玩和吃, 你和爸爸就是吃和做之外, 就是陪我玩." 快4歲的他仍好享受在我懷裡的媽咪奶啊! 一起努力啊!

我現在還在公司努力中, 希望明天不用回來, 盡情享受母親節! :-P
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

hihi 菜菜子, 我囝囝都係五個幾月, 不過已經係好曳, 先食一啖跟住 nut 咀唔食望住我係咁笑, 跟住對住我 e e um um 然後又食番, 你話比唔比個曳豬激死

版主

蘇蘇,
枕住呢排都要開足工七天, 嗚嗚....
要走人飛的回家過母親節~~~~ :-P :-P :-P

別墅

Glad/,蘇蘇:
你地又要番工又可比bb吃媽咪奶.......好勁wo...
我都想出番黎做野,但又怕好難再比bb吃媽咪奶,
因我如整定出來,唔係比bb懷裡吃,好快就無奶,
所以如果我遲d出番黎做野,真係要請你地教下我點做呢....
Glad:你bb快4歲,佢仲肯食媽咪奶..咁身體係咪真係好好架..
蘇蘇:你係咪1103媽咪會架???
我都好想上去同大家打個招呼呢....... :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊