嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

Fish for baby

What kind of fish you will feed your baby?
My baby is 10.5 month old and seems to hate fish.

洋房

Re: Fish for baby

Sweetma,

我前幾日試過煲鯇魚十菜粥比我個仔(6個月大),點不知幾個鐘後嘔左一大啖出來,裹面D魚仲係一細舊一細舊魚肉,似係消化唔倒咁? 但我巳經mashed 左。唔知係鯇魚難消化定仔仔個胃仲未發展成熟能夠消化魚肉。有無媽咪知道?

男爵府

想問下你d鯇魚點整法?? 得6個月人仔, 如果你整到d魚太大舊, 而佢又未有牙仔chew的話, 當然嘔番出黎啦, 因為鯇魚如果唔係腩部, 熟左之後都幾 "鞋" 下架。

我整魚的時候, 唔會直接擺舊魚落粥度煲, 我會粥還粥煲, 魚就先蒸, 後拆肉, 再混入粥度比佢食埋。 蒸魚的時候都要有技巧, 唔好過熟, 過熟的話魚肉太鞋, BB就會唔消化。

蒸魚時, 我習慣用少少生粉搽一搽條魚, 等佢可以包住魚汁, 再落少少薑絲, 鼓油同油一齊蒸。同我地食既冇咩分別, 唔使怕咸, 因為乜野都係少少而已, 反而比佢食下味道, better than 乜味都冇。我建議用躂沙魚, 因為魚肉夠 "容"。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

男爵府

deleted

洋房

Mummy,
首先好多謝你的指教,我都係烝完鯇魚腩,再磨容後先放落粥度烹,我想你說得對,我應該係烝得熟過頭,o的肉變鞋左,所以仔仔消化唔倒囉。 唔好意思想請問下,躂沙魚多唔多骨同難唔難拆骨架,大約烝幾耐倒。如果用成絛躂沙魚的肉來分兩餐粥仔比亞仔食,會唔會多得制呢?再次多謝你指教 。

洋房

My baby love to eat Samon fish. He is a little bit over 8 months. I usually make it with patato and some vegetable. Blend them all together after cooked.

大宅

sweetma:
<What kind of fish you will feed your baby?>
Sole (龍利) and Salmon (三文魚).
[size=medium]Camille is now 34-month-old!!My Sewing Projects

別墅

我想問各位有否給BB食過黃花魚, 我的8月大BB很鍾意食,
也很容易把骨挑出來的

BB食魚比食肉好 - 容易點消化, 又有OMEGA-3 和DHA.....

男爵府

Juwo,

唔好講到指教咁誇張, 我都係從 "上次" (阿仔時) 經驗得來的。 如果用躂沙魚, 就要睇下佢大唔大條, 如果細條的話, 就可以將全部魚肉比曬佢食, 如果大條的話, 用一半已經好夠。 我揀躂沙魚肉時, 用隻匙羹仔挖d肉出黎, 邊邊近魚鰭有骨, 所以最好挖中間的肉就冇衰。 因為躂沙魚好薄, 所以蒸5分鐘就夠曬。以下係我做既步驟, 你可以參考下:

1. 洗淨抹乾
2. 搽少少生粉在魚上
3. 放少少薑絲
4. 落少少鼓油、油少許
5. 蒸5分鐘即成

別墅

Thanks for your advice.
I will let my baby try all these and see whether she likes it.

洋房

Thank you for all your advice. I will try different kind of fish.

首頁

尾頁

跳至