懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想到QE作產檢, 手續如何?

如題

子爵府

BK Milk勳章

Re: 想到QE作產檢, 手續如何?

帶張REF. LETTER去日間4樓登記就OK。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

大宅

mayymlam,

唔該晒呀! 不過係咪任何時間去登記都得嫁?同埋使唔使帶埋
老公既ID copy 呀?

我而家有左八星期啦! 仲係決定唔到係私家生抑或係政府好?

(33 歲才第1胎, 好緊張同有d 惊呀!)

洋房

你不如快啲去咗排期先啦, 因為唔會咁快比到個期你, 登記咗先都冇壞的! 好似九點至四點架,星期一至五.

子爵府

BK Milk勳章

siuman:
最好係朝早去登記,應該會抽血,係4月中我返去QE做產後檢查見到好多準媽咪,要帶老公ID COPY,最好係帶埋老公俾張ORIGINAL,你可以政府/私家兩邊睇,到差唔多時間再決定,TOUCH WOOD講句~如果BB出世有問題私家無足夠儀器,而且QE既兒科係出名←D NURSE係咁講 :-P

大宅

Lunch time 得唔得嫁? 我剩係呢段時間得咋! 因為公司係佐敦, 所以貪QE 近近地.

唔該晒!

子爵府

BK Milk勳章

醫院LUNCH TIME好似係12:30-2:00PM,你可以同公司請2-3HRS假,QE會寫返假紙俾你。

大宅

明白!

複式洋房

me too, 8wks+, QE 產科hotline 29586227, 問一問好d, 好似是9-12, 2-4, 我都考慮緊qe or 廣華? 要同老公共識吓. :idea:

複式洋房

仲有, 我問過, 約期情況...一星期后見姑娘, 兩期后見e生.

複式洋房

我今日去左qe登記了, 親身會即刻見姑娘, 抽血, 約期見e生. 新証都好快到, 覆診就haha....好多人ar!

複式洋房

想到QE作產檢, 手續如何?

我想問你地係唔係在職準媽媽? 那麼你地到醫院排期或檢查時,醫生會唔會肯寫假紙給你地呀? 因為我唔肯定同公司講請病假定你事假去排期?

子爵府

BK Milk勳章

TINYAN:
我暫時係全職媽媽,第一次去登記姑娘會問你係咪在職,而每次檢查都會問你需唔需要寫假紙,當然係請S/L再後補假紙。

子爵府

BK Milk勳章

honeybbho:
可能好多人都喜歡今年既生肖,所以專登制造猴B

複式洋房

Hi mayymlam,

thanks for your reply.

大宅

honeybbho,

想知道抽血驗乜架?

我都係8w 6d, 不過仲未去qe登記.

子爵府

BK Milk勳章

驗血色素、糖尿、乙型肝炎同埋﹝好似係德國麻疹﹞。

複式洋房

仲有驗愛滋, rh因子etc 要抽4筒血, 所以最好食飽喝飽先去,
siuman,
如果想私家公立兩者都登記, 就快d la!, qe 己約期到6月中以後, 今年好多人趕生bb ar!

大宅

Wah!!!! 4筒血???? 好嚇人wor! 我係好怕抽血架!

私家驗要$1,000 ar! 請問知唔知QE登記後, 幾時會同我抽血架? boz 我個私家醫生要我抽la!

複式洋房

咁又唔好咁驚, 好細支啫!!!!!!!!!
首先妳要問私家e生取證明信(妳有咗), 如果親身去qe, 會安排妳即時見姑娘, 幫妳開file, 填資料, (最好同老公去, 會即刻check 佢 id), then 去抽血. qe 產科hotline 29586227

首頁

尾頁

跳至