親子旅遊

跳至

首頁
12345...13

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

Re: 我整左個日本行程網頁.......整理好大部份啦......

Haemon,
我只係在 SANRIO 店買左套短袖長褲既新幹線衫比panpan, around 2000yen

在bayside outlet & LA FETE LAMA 我冇買過baby cloth

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 我整左個日本行程網頁.......整理好大部份啦......

phoebepanpan

請問東橫inn有什麼特別既好處呢?

公爵府

好媽媽勳章

天使媽媽,
有咩提你呀....ng....
不如你想知咩, 我盡能力答你啦.

公爵府

好媽媽勳章

KITTYMAMA 寫道:
請問東橫inn有什麼特別既好處呢?

平囉.....同埋可以自己上網book,
http://www.toyoko-inn.com/c_hotel/00078/index.html

洋房

phoebepanpan,
你真係好利害, 快靚正 ! 我都定左6月29日飛, 7月3日返, 而家開始備緊課, 遲下一定好多問題向你請教, 請先多多包涵

mei721,
你洗唔洗我介紹我agent 給你, 他追機位都好勁, 我今次搭"日航"大人$2700, 小朋友$2000, 早機去晚機返 , 我book左上野日光館, 貪佢夠平!
到時睇下有冇緣撞到你

公爵府

好媽媽勳章

7/f,
大家唔使客氣啦, 我只係整理好個行程等大家搵起資料上來歸一d 麻.

你住上野日光館要有心理準備呀 ! 因為我同事多數住上野日光館, 佢話幾dirty 呀.

侯爵府

hashtag影視迷勳章

phoebepanpan 寫道:
大家唔使客氣啦, 我只係整理好個行程等大家搵起資料上來歸一d 麻.

加油加油∼∼∼
老餅會員上科林只求開心!

洋房

唔怕~ 我已book定另外1家酒店, 6月中我個fan都住呢間, 我就係等他返來報料, 有嘜e郁/唔妥, 即揀番住酒店. 
而且近來聽講間野有裝修過 ~ 不過, 都係睇個fan返來有咩comment先決定 :-P

子爵府

Mei721:
I will go to Japan on 26th June and back on the 4th July through 東瀛x.
我個寶貝仔係屎撈B

別墅

phoebepanpan:
你的行程都好好玩,雖然我早過你去日本:5月6日 to 13日,但冇你咁好精力set埋網頁咁厲害!佩服。我介紹我的行程。
day1 0940香港 機場>成田機場>雖然我都是第一次去日本,我覺得搭地鐵真是沒有難度,搭1000yen京成鐵路到上野再轉大江户線去東新宿東橫Inn hotel,約1720到新宿,在去東橫Inn hotel時路經Lawson便利店,順便買埋7-5-04宮崎駿飛,放好行李,再行新宿熟習周圍環境,再去買8-5-04富士急巴士飛 3400yen來回,晚餐100yen壽司店,第一天在日本吃魚生已覺得味道同香港差幾班,香港魚生細飯大,日本就飯細魚生大 ^^,食完行多連返酒店。

day 2 0800早餐後搭車去三鷹宮崎駿,再轉巴士1000到宮崎駿,影下相,玩龍貓巴士 1200走>秋葉原火車博物館,都好大,又影下相,揸下火車,再行秋葉原,成條街十幾幢樓都是電器,頭都暈埋,便去食嘢>1700去池袋,行去Sunshine City,經過豐田車展,又影下相,地牢還可打機,免費,Sunshine City,2-3層,都幾多嘢買,有COMME CA ISM、童裝LEVI褲、玩具反斗城、thomas店、ice fire童裝 (76),之後在池袋的一間中華拉麵食嘢,此店拉麵及餃子十分好食,又便宜。>返酒店。day 3後遲d再講。

別墅

day 3 0730到西新宿巴士站去富士急遊樂園,約0915到,順便一提,如果唔想在日本失散,在香港帶over機去十分正,我帶了個能接收5km範圍的over機,差不多成過富士急遊樂園都收到,最好有handfree,冇咁怪,不過d日本人都唔理我地,8日內救我很多次和賺了很多時間,我、太太和仔仔買淨入場卷1000yen(上網download優惠卷),仔仔free,因撰了星期六去,比較多人,立即揾thomasland玩,仔仔十分喜歡thomas,玩得非常開心,再玩水上單車,影下相,行下遊樂園,其實其他機動遊戲都幾好玩,後尾先知原來買任玩飛大部份遊戲都free,包括thomasland,因初頭以為thomasland全部遊戲要另外收費,早知買任玩飛,下次再去,因無時間玩哂d遊戲。搭1610巴士返新宿,1730到新宿大百貨公司行,小田急、京王百貨、01 city等,其實我覺得大百貨公司冇嘢買,d嘢又貴,京王百貨的supermaket可以一去,十分多嘢食買,我們大約2010去supermaket買刺身,因將收工時(2030)到期日d刺身會勁減價,原價3000yen什錦刺身-2000yen,遲多d減到1000yen,很多日本人在等它減價,最後我買了什錦刺身、甘蝦、赤貝、平貝,十分好食及便宜。食完再作最後衝刺shopping >返酒店。

day 4: 0930到原宿,日本天文台十分準,話落雨就落雨,今天主要shopping>1430下北沢shopping>1830涉谷shopping>2130新宿吃拉麵 (博多天神),不是太好食。>返酒店。

洋房

Hello 軒軒爸爸,

Thank you very much for your detailed intinery. I would like to know where I can buy "能接收5km範圍的over機 with handfree" in HK? and how much?

Thanks!

別墅

day 5:繼續下雨,0800築地市場,行完一圈,決定在街市買刺身做早餐,因我們十分喜歡食刺身,海膽兩排2500yen
、赤貝550yen、平貝一盒約15-6粒(很大粒)1400yen,吞拿魚腩1200yen,玉子一條(仔仔早餐)350yen,跟住去街邊拉麵店叫一個拉麵650yen,就借它地方開始刺身早餐,^^真是十分好食,唔記得講這個旅程是一行五人(包括仔仔),我怕你地以為我一家三口可食那麼多刺身,但之後在日本都再冇食過刺身,因食到滯了。>1030台場,搭無人駕駛列車,到台場豐田車展、Venus Fort商場shopping、History Garage影d舊款車。>
1800銀座shopping >2000後樂園,影下相,到此一遊,內有個商場shopping>地牢有supermarket食嘢 >返酒店。

day 6: 全日迪士尼,0850到達迪士尼,原來搭地鐵到舞浜站是可以不用搭它專用米奇地鐵(200yen),行路好近到 5min
,我已經撰閒日去,但都十分多人,入到去第一時間用fastpass排巴斯光年,都要1430先有得入,之後去小小小世界、白雪公主、小飛俠、小飛象、遊船、火車、船(遊一個圈睇假動物,又幾啱細路睇)和卡通城。同卡通人物影相,追到氣咳,你一路追,佢一路走 ,十分多人圍住影,好彩都可以影哂,(仲有雪姑七友),1500開始睇大遊行,但要早d坐頭位,等仔仔最後可出去同公仔一齊跳舞,夠鐘玩巴斯光年,十分好玩,之後玩winne the poor(60min),再排隊入米奇和米妮屋企,終於玩可玩下機動遊戲:室內過山車等,1900到晚上大遊行,睇完可以食下嘢,之後再玩多次巴斯光年,影下相,9點開始,d日本人開始走,那時很多遊戲都排很快就玩得,之後可到店鋪買手信或精品,差不多十時三十分才走。>返酒店。

別墅

hellokitty2004:
深水埗鴨寮街,注意:香港用5km的型號是犯法的,在香港時最好唔好用,如果用3km就合法,但到日本就可能收得無咁清,我在富士急、迪士尼、台場等等地方差不多全部都收到,因我同太太shopping時常分開行,通常唔係太遠,同一個商場但唔同層數或隔離商場都勉強得,我行男仔嘢、佢行女仔嘢,大家見到好嘢刻call對方來睇,賺到好多時間。^^

別墅

day 7:0930,去橫儐,首先到 Yokohama Cosmo World玩,主要去玩小童嗰part,有新幹線、火車坐,小型車比小童揸,再到隔離 Wonder Amuse Zone 到此一遊,影下相,跟住到隔離商場shopping。可惜無時間去拉麵博物館。>1500回新宿同池袋買番之前想買而又無買d嘢。>2100去東京都廳,上到去原來是比玻璃隔住,但唔使錢可以睇到東京夜景,算OK喇,跟住去食拉麵,這間康庵拉麵店真是十分好食,750yen可自選味道、餸菜,無得頂!>返酒店。

day 8:好快到last day,早知去多兩、三日,太多地方無去
,淺草、松户、六本木、中目黑等,希望下次可以去到,0800酒店check out,將部份行李放在酒店,拿部份去京成上野放入locker及買定車票,因太多野怕一次過攞唔到,跟住到上野買手信及shopping,之後再返新宿shopping,1400返酒店攞埋d行李去機場,請注意,原來去成田機場有兩個站,應該去尾2個成田機場2,不是去尾站成田機場,如果是搭全日空,其他飛機就唔知,去日本時冇留意,點知去左尾站,好彩未出閘及預多了時間,立即搭返之前個站check in,原先諗住試下去機場退稅(買嘢收據),check in後入到問人,d日本人話要未chek in前退,入左嚟就冇得退,又話要寫d乜,好復雜,佢地好似都唔想我地退稅!無辦法,再在機場買少許手信,跟住完成了第一次日本旅行,日本真是十分好玩,它們的工作態度和公民教育,我是香港人都覺得比不上,如果香港可做到日本人工作的態度,我諗香港經濟一定會好好!

,之後再返

伯爵府

好媽媽勳章

軒軒爸爸

我暑假將會去東京, 亦考慮住新宿東橫inn, 請問你住新宿東橫inn的什麼房呢? 兩大一小夠住嗎? 你訂房時有沒有告訴他們有小孩同住呢? 離車站遠嗎? 你拿著大型行李時, 會否很麻煩?

男爵府

軒軒爸爸,

先再多謝你的coupon, 嘩! 你的行程好精彩!

子爵府

我係其他網頁睇到日本好似唔用得walkie, 亦聽過有人係日本比海關周住然後dick入房..... that's why日本人會好怪咁望住你用walkie (因為違法).

大宅

軒軒爸爸 & phoebepanpan,
I planned to go to Tokyo on Jun 3 but cancelled because of threatened miscarriage. I could only go next year after baby is born. So exciting to hear your itinerary! I wish I could go right away!

軒軒爸爸,
About Thomasland, did the bus take so loooong (almost 2 hours to but 1 hour back)? Did u consider taking the train instead? I don't quite understand what u meant about the tickets in Thomasland, better to buy pass or pay where u play? You didn't go to Yokohama Sea Paradise?! How much did u buy for the walki-talki please? Thanks!

洋房

我早前已book好晒d機票及住宿, 但今早唔知發咩神經, 打去priceline問仲有冇機位+酒店, 真係俾我咁好彩有位, 所以請問各位, 有冇priceline coupon可給我/平讓, 萬分感激!

首頁
12345...13

尾頁

跳至