跳至

首頁
12345...17

尾頁

別墅

Re: 好高興, 買到悠長假期dvd

無錯, 真係好正, 想當年未生孩子時, 晚晚追衛視和有線日劇, 感覺很充實, 說起來我已經無看日劇七年了, 現在好想重看一番, 請問那裡有新舊日劇VCD買?最好有配音.
Thanks!

複式洋房

一套好正的日劇

大宅

淑筠媽咪

電視先做個d, 我通常唔會買vcd/dvd, 話哂都係錢.我都好孤寒下...

變奏曲聽講好好睇. 不過我遇唔到, 無緣買也. 連套野講咩都唔清楚呢...

淑筠媽咪 寫道:
我都有好多好鐘意."美麗人生""東京愛的故事""庶務二課""101次球婚""LV""LG""小報"都睇過.最鐘意都係"LV","東京愛的故事"同"美麗人生".印象最深刻嘛.而且我又幾鐘意鈴木保耐美同山口智子.
重有一出叫"變奏曲"係木村,松隆子同田村正和.田村做得好正架.
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

新舊日劇好多地方都有架... 不過,如果有配音就好難囉...

其實無配音就原汁原味. 若果略懂日文, 有d劇比較易聽(如lv, lg, 美麗人生), 有d比較難聽(hero---hero勁難聽得明). 我都係喜歡d輕輕鬆鬆既劇集, 唔識日文都估到佢講咩...

YIN 寫道:
請問那裡有新舊日劇VCD買?最好有配音.
Thanks!

琥珀宮

我都係咁話,睇日文傳神d,我唔識日文,好似「長假」咁,我覺得配音板怪怪地,可能係先入為主啦!

Hero幾好睇,首歌都係好好聽,講開講,眾多日本女歌手,我最鐘意宇多田光,佢把聲好特別,好清脆,一聽唔會認錯係第二個把聲,佢唱歌好好聽。

大宅

nicolemummy: 如果你行開去sunshine city 果間shop,可唔可以幫我望下有冇 "with love" O既 DVD 賣呢? 因為我好鐘意竹野內豐架.

居天下之廣居,立天下之正位,行天下之大道;得志與民由之,不得志獨行其道;富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈:此之謂大丈夫。

男爵府

講開日劇,有線都不同追住日本果度,好快有得播。
因為要照顧仔女,日丈文就唔多o者
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

大宅

呵呵呵呵 .... "with love" 係我唯一一套睇過的日劇,NN 講起我先記得個名。仲記得「晴天公仔」同「Hata」通 email 的浪漫 ................ 劇中還有「藤原紀香」,但卻被「雨音」的氣質比了下去,真沒想到

NN,你好嗎?

nnfonder 寫道:
nicolemummy: 如果你行開去sunshine city 果間shop,可唔可以幫我望下有冇 "with love" O既 DVD 賣呢? 因為我好鐘意竹野內豐架.

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

山口智子真係好正!

珍珠宮

醒目開學勳章

唔單止日劇好睇,有時套劇既主題曲同插曲都好好聽,有時睇到D慘戲背後播埋D慘歌更加令人想喊,我睇"同一屋詹下1&2" "星之金幣1&2"都喊到死死下,重睇都會喊架,我太投入喇,日文歌真係好好聽,唔知大家有冇睇開日本音樂節目,日本歌手好多都好有實力,12,13歲就又跳又唱,佢地唱Live架,絕不咪嘴,香港D 歌迷只會睇樣喜歡偶像,唔理有冇實力,又變心得快.相反o係日本只要有實力,就算係樣衰一樣有人識欣賞,D碟一樣大賣,我聽左日文歌7.8年,越來越鐘意添,相反香港歌手既歌我就冇聽冇買碟,仲out到去唱K都唔識唱本地歌, ,

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

程程媽,

係咪叫「29歲的聖誕節」(係咁上下)?

程程媽 寫道:
山口智子我都鐘意。有齣很耐,是講山口就快30 歲前若 28 歲左右,俾男友飛左,仲要成班 friend 面前參加婚宴,而故事就講山口希望 30 歲前嫁得出去,山口演得很風騷,有無人知戲名?

別墅

在長假中, 最深刻是山口智子同木村第一次咀咀的場面.
第二是山口智子扮兔女郎"跳跳下", 好得意.

GOOD LUCK好好看. 一開埸巳好有氣勢.

其實日劇的BACKGROUND MUSIC 真的好正, 好配合情節, 香港的劇集比不上.

民房

我都係睇左悠長假期之後先鍾意山口智子,佢好鬼正架,雖然佢同木村唔係好襯,但係睇睇下就好順眼,重好鐘意睇添!100%好睇! :-P

大宅

nnfonder及haohao,

原來你地都有睇"with love". 我就未睇過喇...

個陣香港賣正版日劇, 不過, 都係東京電視臺個d, 如美麗人生, with love. with love係頭一批出既.... 有正版, 當然就無翻版. 無翻版, 即係無dvd, 所以我都唔睇啦...

幾年後, 等我又試下搵下佢既dvd啦...

大宅

carol,

同一屋詹下1&2既主題曲及插曲就真好好聽, 尤其是le couple個首<唔記得首歌名>..當年我成首唔睇歌詞都識唱哂, 但係依家唔記得喇.

你識個d歌星, 就知你非常後生喇. 我識個d, 好幾輩之前. 我睇住木村嫂(工藤靜香)出道----不過, 我知道好多人唔鐘意木村嫂, 佢將木村"私有化"左丫馬..

大宅

其實, 稻森泉都係幾好架. 佢嚮LV 做十三點, 但係個角色非常收買人心. 佢唔會妒嫉人, 外表神化, 講野出黎好似SHORTSHORT地, 但係句句有POINT.

佢嚮BEACH BOYS度做個失去兒子同丈夫的老闆娘, 心細如塵. 我已經好欣賞佢.

知道佢同反町拍拖, 我都覺得好襯. D術士個陣仲話佢地會結婚生子點.... 點知反町嚮GTO度識左菜菜子, 同佢結婚生女(?)就真...

RYO都係反町既前女友. 一套LV可以睇哂反町所有前女友, 真係經典..

大宅

畀面勳章

Can't agree more!

仲有, 山口智子係木村面前彈琴鼓勵佢果幕, 好感人, 好正~

大宅

提到日劇就講到唔停得口....

星之金幣我唔係咁鐘意睇, 因為選角太差喇. 唔係話酒井唔靚女, 或竹野內唔型仔. 不過, 一個好似竹野內咁型仔, 又咁專一既男醫生, 仲要係為左個女仔連醫院總頭既位唔做, 走到北海渡陪佢. 連咁樣酒井都唔感動, 實在太無說服力.

另外做大佬個位亞叔, 我都唔知佢叫咩水. 雖然佢好似係日本男模, 但係, 佢都係適合做佢另一套戲----講常盤要整容避開佢既變態老公, 就識左一位年長既整容醫生. 佢都係適合做個個老公多d.

如果俾我揀亞叔大佬同竹野內二佬, 都唔洗點揀啦... 所以套戲越睇越咬牙切齒,索性唔睇.

大宅

相反, 同一屋簷下, 我就鐘意大佬江口洋介多d. 江口為左佢既理想, 做一d 根本係平常人都以為傻既事, 自己就算蝕底都因為理想而沾沾自喜... 呢亭傻人我最鐘意架喇.

難怪酒井嚮套戲度咁鐘意佢. 不過, 酒井最後揀左福山都明白既... 始終人夾人嘛. 江口配藤原紀香(最後個幕), 又真係比較襯d.

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好耐無聽到有人討論日劇,真係忍唔住要打番幾隻字! :-P
以前o係TV睇過"同一屋簷下"及"星之金幣",兩套都好睇,由其係"同一屋簷下",但當時睇完都無話想搵日劇睇。卒之...之後有人借左套"悠長假期"比我,哇! 不得了! 晚晚收工食完飯沖埋涼就"部"o係電視前係咁煲,睇到差d唔想訓(但唔訓唔得,第二朝要返工:-P)。當然跟住就狂搵日劇睇啦! :-P

我"草草埋埋"都有唔少日劇VCD,但係就未睇晒,自從有第二個小魔怪出世,好似無咁多"閑情"去煲日劇。而家比你地講講下真係有d衝動拎番出黎回味下

係呢~ 有無睇"新聞女郎",我覺得都好好睇

首頁
12345...17

尾頁

跳至