跳至

首頁
23456...17

尾頁

大宅

Re: 好高興, 買到悠長假期dvd

小草,

"新聞女郎"有睇呀, 不過係嚮電視睇. 唔係買番黎既..

鈴木保奈美個角色好強呀!! 我好喜歡. 其實, 我都覺得藤原紀香本人幾慘... 好似佢一定被定型係性感, 永遠做唔到女主角. 就算做到女主角, 收視都唔見得好去邊.

鈴木本人嚮新聞女郎同東京愛的故事既角色一d相似, 都係唔會放棄,唔會俾男人睇低既角色. 日本文化就係喜歡呢d不屈不撓的精神. 日本女人又喜歡呢d不受大男人操控的潛意識, 所以, 佢做呢d角色就好受歡迎..

但係, 如果佢做第二類角色, 日本人家就受不了..."殘念殘念"
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

大宅

小草,

你既簽名係don't worry, be happy, 就知你係日劇迷喇. 仲有TOUCH既達也同淺倉南既相.... 你一定係標準既哈日族.

大宅

提起淺倉南, 又講番LV. 以日文WATCH日劇,真係原汁原味架.

LV第一集講南(MINAMI)做新娘, 本來要嫁個姓淺倉既男人. 點知個男人走佬, 只得同居既賴名(SENA).

後來, MINAMI找SENA想佢俾佢暫居, MINAMI起初呃SENA話自己結左婚. 結左婚既日本女人要改姓. 佢就因此叫淺倉南. 淺倉南就係日本好有人氣既漫畫TOUCH既女主角喇...

少D BACKGROUND都唔知佢UP咩...

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nicolemummy 寫道:
你既簽名係don't worry, be happy, 就知你係日劇迷喇. 仲有TOUCH既達也同淺倉南既相.... 你一定係標準既哈日族.

比你識穿添... 我連日本卡通都唔放過! :-P
我個仔重比我"潛移默化"左,佢都鍾意睇touch,有線間唔中有播,VCD我都有,佢重學埋棒球添! :-P :lol: :lol:

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

後來, MINAMI找SENA想佢俾佢暫居, MINAMI起初呃SENA話自己結左婚. 結左婚既日本女人要改姓. 佢就因此叫淺倉南. 淺倉南就係日本好有人氣既漫畫TOUCH既女主角喇...

好勁呀! 真係細心! 我淨係知兩個都係叫"南",無為意一樣姓"淺倉" :-P

LV最尾o個場(瀨明從記者會跑出黎搵南,去到"屋頂"):
明(小聲):MINAMI...
南(小聲):hai... (係...)
明(大聲):MINAMI...
南(大聲):hai... hai... (係係...)
明(出盡力叫):MINAMI...
南(出盡力叫):hai... hai... (係係...)
跟住兩個擁抱.....

對白唔駛多,已經超感人... :cry: :-P

大宅

小草,

我本來都唔為意架. 但係minami好鬼鼠咁同sena講左幾次"淺倉南", 然後sena先略有所悟咁講"manka, manka"即"漫畫,漫畫", 然後, sena講完就無野好講, 想快d離開呢位奇怪既minami.

小草 寫道:
好勁呀! 真係細心! 我淨係知兩個都係叫"南",無為意一樣姓"淺倉" :-P

大宅

講到日本文化, 又講下hero. hero最後, 木村俾人放逐到石桓島... 呢個石桓島又係咩呢.

其實, 呢個島就係日本最南既島. 日本最南既省係okinawa(沖繩), 石桓島就係okinawa最南既島. 離台灣只有1小時的飛行時間.

呢個島好細, 咩都無, 只係俾人渡假, 仲係連okinawa都渡過, 想再搵d山卡拉既地方先會去既地方.

咁樣講, 其實hero係想講木村最後被人放逐到最無聊同最熱既地方. 木村離開東京時俾左枝太陽油松隆子, 就係想佢陪佢去呢個亞熱帶地方一齊生活... :-P :-P

大宅

小草,

另外安達充除左TOUCH之外, 還有美雪美雪, 同埋H2O. 後面個兩本我未睇過, 有機會都想睇下.

手琢醫生既BLACK JACK, 都係好好睇架. 我學日本語時, 老師用過佢黎做教材.

我亦曾經有過CREAMY MAMI同埋ORANGE ROAD既VIDEO TAPE( ). 我好鐘意ORANGE ROAD, 畫得好靚. 不過, VIDEO TAPE太大盒, 我俾哂人. 有DVD時, 我會買.

我買呢D碟, 好大原因係因為想學好D日文. 我可以翻看翻看. 所以, 比其他人, 我諗我對D情節好熟同好留心囉...

大宅

提起星之金幣既亞叔大佬, 又突然記得佢嚮另一套日劇----講中山美穗失憶, 忘記了以前殺佢父母同姐姐既兇手, 木村就係個位令佢失憶既心理醫生既仔. 原來木村同中山係同父異母的姐弟, 而個個兇手就係中山既未婚夫...

咁個未婚夫兇手就係呢位亞叔大佬...

套戲個名叫沉睡森林.

大宅

講到中山美穗, 不能不提電影"情書". 呢套可算係香港人既至愛日本電影----雖然在日本未必.

琥珀宮

"With love"即係竹野內豐同個銀行女職員(唔知佢個名)用電腦互相溝通果套? 果套竹野好型仔,但係套戲進展好慢,有d悶。

反町真係幾有女性緣喎,咁多女朋友嘅,相信佢份人一定同佢係戲入面一樣,咁爽同幽默風趣,不過,就同戲相反,佢一定係一個又細心又溫柔嘅男人,如果唔係,又點會吸引到菜菜子?仲同佢生埋小朋友。

舊「星之金幣」都有睇,理套戲都好多年囉,雖然酒井唔係好靚,但係就有種嫻熟及我見猶憐嘅魅力,而竹野好green,我諗佢自己睇番都覺得自己當年好老套。

真係又要去買番d日劇lun吓先。

大宅

講到中山美穗, 不能不提電影"情書". 呢套可算係香港人既至愛日本電影----雖然在日本未必.

有睇有睇,仲記得係....籐井樹...丫嘛

大宅

haohao,

好記性喎!! 藤井樹(Fujii xtsui)--我唔記得"樹"既hiragara.

大宅

又講番日文文化: 記得有一幕兩位藤井樹既同學仔玩佢地兩個, 講:"藤井樹, 藤井樹, 好親熱呢"... 如果唔用日文聽, 就打折扣.

因為fujii xtsui 都係用i 黎做語尾. "樹"仲係用"tsui"黎做語尾. "親熱, 火熱"這個形容詞係"atsui", 都係用"tsui"黎做尾, 所以兩位藤井樹就俾人玩喇.

所以, 我都係情願睇字幕黎看原汁原味既日劇.

版主

H2O同美雪美雪我都知,但可能太鍾意touch,所以無興趣睇其他類似(公仔)既漫畫 :-P 好執著!

我n年前都學過日本語,但而家比番9成比老師lu :-P 我都覺得要聽番日文原音會傳神好多,寧願睇字幕

男爵府

nicolemummy
你好,可唔可以話比我知你向邊買返"悠長假期",幾錢?

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

hi appleycma,

我在馬鞍山新港城中心第四期, 日本城對面間唱片舖買架. 佢無名架.專賣日本野加卡通.

我係160蚊9折買番黎...好似係144..你按下計算機看看..還有最後一盒而已..

appleycma 寫道:
nicolemummy
你好,可唔可以話比我知你向邊買返"悠長假期",幾錢?

大宅

hi claudia,

"神啊, 只是再多一點點"--金城武及肥妹仔(我又唔記得佢既名)個套嗎? 我好像在有線看過. 但係, 都係電視時間表所限, 所以唔係睇得太多... 你可以介紹一下, 那裡是精彩橋段嗎?

claudia 寫道:
各位鍾意日劇的媽咪
你地有無睇過"神様、パよ少ウクん"呢? 呢套簡直係我的最愛.
仲有電影"秘密"都好好睇.

大宅

又講番LV... 當SENA收到淺倉的那封結婚通知書, MINAMI要搶回來看. 結果, 那信一分為二. MINAMI 分到"結婚shima",
SENA分到"shita"(過去型)... SENA同MINAMI講可能是"結婚shima""sen"(否定型)

雖然呢個文法唔係太深, 但係, 咁樣用嚮劇裡, 真係好生鬼...香港D編劇真係要多動腦筋喇...

首頁
23456...17

尾頁

跳至