論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

急!!! 請問$400 稅是否一定由僱主比? 若由外佣負責,是否合法?

急!!! 請問$400 稅是否一定由僱主比? 若由外佣負責,是否合法?

因有一個 agent, 有這樣的 Offer. 不知是否真的, 是否合法?

別墅

Re: 急!!! 請問$400 稅是否一定由僱主比? 若由外佣負責,是否合法?

不合法的。

別墅

Re: 急!!! 請問$400 稅是否一定由僱主比? 若由外佣負責,是否合法?

it's illegal. I also understand that the amount should be paid in one lump sum to Government. Anyway, I need to check all this next year as my maid's contract will be expired by then.

大宅

其實, 只是稅收, 只要有交, 由誰負責, 有什麼關係呢? 若個外佣肯負責, 不就是得嗎? 政府會check 嗎?

其實只是個agent跟個外佣傾,不知佢地怎傾.個contract 是$3270,而我有比足,不可以嗎?

別墅

等於請underpaid,contract都係$3,270,無錯如果唔俾人查到就無事,俾人查到就大件事,要睇妳好唔好彩。

大宅

I won't try this!!!!!

大宅

Ansonbaby,

你要搞清楚一點就係,僱主出畀外傭嘅薪金,跟本無減過,依然係$3670,只不過政府要收外傭嘅稅,每月$400,但政府又驚啲外傭唔肯交,所以要僱主殿支,,所以在名義上減左外傭人工$400,即合約上寫$3270,但實際上又要僱主每月畀政府$400,咁個僱主即係每月仲係要畀$3670,跟本無少到,只係個外傭收少左人工啫,除非你每月出$3670畀個外傭啦,如果唔係,你係唔可以叫個外傭自己畀嗰每月$400嘅外傭稅的,不過我諗你唔會咁蠢出$3670畀個外傭卦.

總之,外傭收少過$3270,就係underpaid,係犯法的.

別墅

正如ballpen所講,僱主所比既人工其實係無變過,每個月都要付出$3,670.只不過當中有$400係要比政府,所以工人拿到手的人工是$3,270.所以正常o黎講,外傭稅係要僱主負責

大宅

好媽媽勳章

Please don't be so cheap. Their salary has been already deducted from HK$3670 to HK$3270. How can you ask the maid to pay the HK$400 tax. If so, that mean their salary is on HK$2870. I will not do that.

首頁

尾頁

跳至