少年成長

跳至

首頁
12345...6

尾頁

禁止訪問

大宅

引用:我女啱啱發現來了m, 但未長體毛喎,正常嗎

原帖由 yuenwa 於 15-04-19 發表
我女啱啱發現來了m, 但未長體毛喎,正常嗎?
都唔奇嘅,慢慢會長出

大宅

回覆:經期來了,是否不會高得快

上次返健康檢查,醫生話黎經後大約高多8cm以內

男爵府

Del

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:circle119+發表於+15-4-6+11:34+我個

原帖由 saltato 於 15-05-04 發表
我女P3 140cm剛發現毛毛,應該一年左右會有M,你女女 P4 148cm 班中算高吧? 其實阿女由細到大都在健康院本 ...
我個個係2004年11月
健康院又不是大碼組別

但算是班入面最高個兩個

都係差不多m,如有毛毛

子爵府

傻瓜b 發表於 15-5-1 00:53
上次返健康檢查,醫生話黎經後大約高多8cm以內
慘喇 ! 我女13歲, 剛剛嚟左M, 只得147cm, 147+8=155, oh my god, 高唔過我。

伯爵府

我兩星期前問過家庭醫生, 佢話 M COME 後得三年有得高, 因為月經係整個青春期的最後階段, 所以唔會再點高喎. 我女9歲, 得122 CM 咋, 已經有胸喇, 醫生係咁叫我唔洗驚, 仲叫我擔心佢將來高過我好過啦. 都唔知信唔信好, 我未有小朋友時 164, 我老公 170, 我女有160我都開心喇.

伯爵府

上次問醫生, 佢話有胸後大約兩年先會來 M, 請問係咪真架?

大宅

回覆 chanwendy 的帖子

你唔信果個醫生你都去睇佢? 你醫生同你講你都唔信, 喺度問其他媽咪, 你好攪笑下喎

子爵府

circle119 發表於 15-4-6 11:34
我個個10歲半炸P4,(148cm)琴日來了

唉~~唔識講,呢2日她冇肚子痛,量都多

第一次嚟M都量多??

我女第一次只係啡啡地, 好少, 用護墊就可以, 2日後又冇了。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chanwendy 發表於 15-5-11 15:07
我兩星期前問過家庭醫生, 佢話 M COME 後得三年有得高, 因為月經係整個青春期的最後階段, 所以唔會再點高喎 ...
我兩夫婦高度同你地差不多,我女有166.我一向都唔担心個女高,我已是幾姐弟中最矮,同埋我女13歲幾先來,連醫生都講佢一定高過我.

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:circle119+發表於+15-4-6+11:34+我個

原帖由 bestwish 於 15-05-12 發表
第一次嚟M都量多??

我女第一次只係啡啡地, 好少, 用護墊就可以, 2日後又冇了。
足足7日,
Day1-4多量(用夜用長)
Day5開始少(用日用)
Day6,7(護墊)

但現在五月又未來。
(最後4月11號)

有人話第一次潮經係可以唔凖?
亦可能隔3個月、半年?
我都想知下⋯⋯

大宅

多運動同拉筋有幫助呢!
我12歲嚟m,15歲開始無再高過,160cm,入咗大學三年高咗3cm! 我自己都嚇親。
Be loving, strong and true.

伯爵府

sukkiu 發表於 15-5-12 16:36
我兩夫婦高度同你地差不多,我女有166.我一向都唔担心個女高,我已是幾姐弟中最矮,同埋我女13歲幾先來,連醫生 ...
你女而家幾大? 我本來都唔太擔心架, 因為我自己好遲發育, 上中學先開始有胸, 我中二先嚟 M 架, 但我女剛9歲已經有胸喇, 醫生話年半至兩年會嚟 M, 即係可能 11 歲或更早就會嚟. 但我女而家先得 122 咋喎, 同 160 都仲有好大距離呀.

子爵府

回覆 karenleaf7 的帖子

你大學時是否做多了運動? 做什麼運動? 你父母有幾高? 謝謝.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chanwendy 發表於 15-5-13 09:54
你女而家幾大? 我本來都唔太擔心架, 因為我自己好遲發育, 上中學先開始有胸, 我中二先嚟 M 架, 但我女剛9歲 ...
睇番個女紀錄,未夠9歲有131,佢個時在班中算矮,要排尾幾,而家17歲半,睇紀錄,兩年都高唔到1cm.

伯爵府

sukkiu 發表於 15-5-13 11:09
睇番個女紀錄,未夠9歲有131,佢個時在班中算矮,要排尾幾,而家17歲半,睇紀錄,兩年都高唔到1cm. ...
咁已經相差好遠喇, 我女比你女同齡時矮咗 10 CM 咁多, 所以我先擔心嘛. 但次次見醫生, 不論家庭醫生定政府醫生專科, 都叫我唔洗擔心. 未睇到佢發育我都可以唔擔心, 而家見到開始發育, 好難想像可以3 年內高到40CM 囉.

大宅

回覆 aa06 的帖子

我大學時做多咗好多運動,一星期起碼十幾個鐘,划艇風帆跑步舉啞鈴跳芭蕾舞羽毛球,帶氧不帶氧都做很多。
中學時幾乎完全唔做運動,只有跳少少拉丁舞。

媽媽大概157,爸爸大概175,我現在大概164。
Be loving, strong and true.

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

引用:亞女今年中二,9月先14歲,但現還未來經(但

原帖由 cnc 於 15-03-17 發表
亞女今年中二,9月先14歲,但現還未來經(但本人都是中二先來),需要帶她看医生嗎? ...
我媽,我和妹都是16歲才來經。

大宅

來經後胸部及pat pat 大咗,但高度仍然不變

首頁
12345...6

尾頁

跳至