產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔好”叮”飯食 ???

我聽人講過,有咗唔好食咁多微波爐”叮”嘅野,係唔係呢 ??
咁係唔係唔好帶飯”叮”嚟食呢 ???

子爵府

Re: 好唔好”叮”飯食 ???

我陀住BB時還有帶飯返公司"叮"嚟食wor, 不過頭3個月唔敢"叮"飯食住, 驚會影響BB嫁, 後來就日日帶飯, 因為我覺得成日出街食埋D味精仲冇益!

別墅

我一直都有叮食物,但會等佢叮左後,就會要人幫我取出,
及等多三至四分鐘才食.

公爵府

我以前係公司人人都鼓吹有左就唔好叮食物, 最怕驚影響左bb都唔知, 但不是鼓吹在外食飯, 而是用modern飯壺帶飯食唔洗叮!

複式洋房

Hi Surewin,

why only 驚頭3個月會影響BB呢 ???

複式洋房

我未有bb之前都有用微波爐叮飯,但知道有o左之後已改用電飯煲蒸熱d飯,我同你o地諗法一樣,覺我係街食會好多味精,你o地都可以用電飯煲或電蒸爐
irene

別墅

千祈唔好用微波爐黎叮飯,因為佢o既原理係用粒子碰撞,令其產生高熱,咁樣會令到食物的營養碰壞(因為粒子過份活躍,而令到營養分解了)

大宅

2Rainbow, 我問過醫生同樣的問題,比佢鬧呀。事緣我諗住用微波爐”叮”嘅野唔係咁健康,之從有左後便出街食lunch。結果搞到胃痛去見醫生,醫生話佢食左用微波爐”叮”嘅野十幾廿年都唔死得,出街食點知人地有冇”叮”過同乾唔乾淨。除非你有其他辦法翻熱啦,如果唔係都係”叮叮”算啦。我依家都係”叮叮”咋。

首頁

尾頁

跳至