懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb不肯吃奶瓶

想在產假結束前,同bb轉全奶粉,已經試過5-6次喂奶瓶都不成功,最終都要埋身喂翻.有無媽咪有類似經驗可指教

洋房

Re: bb不肯吃奶瓶

你可參考吓

你試吓用pigeon的啡黃色奶咀,比較軟身,近似乳頭。
另要加决心,一次都唔好比佢吃母乳。

我聽老人家話喂全母乳有经期來後唔好比佢食母乳。當我第一次有经期來即日(亞囡8個月)我就衹比奶瓶佢,今歺唔食,下歺再比奶瓶佢,亞囡第7日终於接受祇用奶瓶。

大宅

nokyin, 多謝您, 想請問啡黃色奶咀仲有無再分圓咀同篇咀呢

大宅

nokyin, 你bb要第7日先接受奶瓶, 係咁之前佢唔食奶瓶的日子(真係一d都唔肯啜,頂翻個奶咀出來喎), 又唔比埋身喂, 唔怕會餓親(7日無

大宅

chumama:

因為你的BB很聰明, 懂得選擇正貨, 才抗拒"老翻"(奶瓶)呀

因為BB自出生起已習慣直接吸吮母乳,若你想BB用奶瓶, 就不要一下子全轉奶瓶,可先待BB不太肚子餓時嘗試, 而且要由家人代勞, 若你在BB身邊, 聰明B當然要最好的媽媽奶. 另外, 你也可選擇用杯子或膠匙餵哺。

同時, BB吃慣了母乳, 你試用奶瓶, 最好先泵母乳出來, 用瓶餵, 不用同時轉奶又轉餵哺方法, 令BB很難適應.

其實你有沒有想過, 上班時泵奶呢? 就算上班不方便泵奶, 也可以mix feeding, 即你不在家時, 便餵奶粉, 你上班前/回家後/放假日, 便全程埋身餵, 一來BB仍可接收到你的抗體, 二來你也可以少清理一些奶瓶呀, 親子關係亦更好.

至於nokyin所建議的pigeon啡黃色奶咀,我在母乳餵哺那邊, 見一般成功switch奶瓶的媽媽, 都不用pigeon的, 她們多選用nuk, 或者你可以到
母乳餵哺, 跟其他媽媽談談.

至於老人家所謂"有經期來後唔好比佢食母乳"就肯定是謬誤的。首先, 世界衛生組織建議全母乳餵哺至BB 6個月, 然後加入solid food, 並餵哺母乳至最少2歲或以上, 可見餵母乳時間與月經無關; 此外, 不少母親在來經後仍繼續餵母乳, 包括我自己, BB仍健康活潑, 怎會有影響呢?

希望你再考慮考慮吧!

洋房

Hi chumama

pigeon 圓咀/ nuk篇咀 的啡黄色的奶咀比白色的奶咀柔較些,你睇吓邊隻牌子BB易接受,如果唔夠柔煲多幾次會軟身D。

喂母乳一定是最好的選擇;但如果你决定喂奶粉,真的要决心,我沒有人邦手,佢初頭果两三日會吃得小D,但如果你夠决心,你會睇到佢一日食多過一日,我個囡第7日已完全歺歺吃奶粉,希望邦到你啦! :-P

男爵府

我依家都同我阿B(差不多兩個月大)轉緊奶粉,而我就用NUK白色那隻奶咀,見佢都肯接受,不過就最好等佢好肚餓那時先餵就成功機會大D lor.

To nokyin,我想問下你同阿B轉奶粉時有冇漲奶,如有,係咪唔應該pump佢出來,由得個breast痛幾日呀?Thanks!!

大宅

winniepoon:

唔好意思, 多口搭咀, 希望nokyin唔好介意:-P

如果你需要轉奶粉, 就最好每兩至三日至減一餐人奶, 用一餐奶粉代替, 咁你身體同BB都適應得好一D, 亦無漲得咁辛苦.

你係咪因為要返工, 所以要轉奶粉呀? 會唔會考慮放工埋身餵返呢?

洋房

Hi chingchingmom
唔好咁講啦,大家上嚟都係交换吓意見

HI winniepoon,
頭幾日時常有谷奶,我用奶泵pump到無咁痛就算,唔會pump晒出來;同時到藥房買谷牙麥牙煲水飲二至三次就自然會無痛( 唔係好記得幾碗水及點煲,你可問問藥房)

男爵府

To nokyin, 唔該哂,等我需要時都試下煲谷牙麥牙水.

To chingchingmom, 坦白講,我係完全支持餵人奶ga,但真係由於好多因素 (e.g. 返工, BB唔係自己湊, ...),最後都忍心決定停人奶.

大宅

成功在望啦, 話說有日要出街幫囡囡取出世紙, 臨出門前同奶奶講 (奶奶及baba之前用奶瓶都不成功架), 如囡囡肚餓就給她開奶粉, 若仍不成功就餓佢一陣再給她吃 .就係咁樣囡囡就開始了吃奶粉的第一步了, 很開心......
(多謝您們分享...由於開工後經常ot,朝早又遲起身,所以好自私的要囡囡轉全奶粉)

chumama 寫道:
想在產假結束前,同bb轉全奶粉,已經試過5-6次喂奶瓶都不成功,最終都要埋身喂翻.有無媽咪有類似經驗可指教

大宅

chumama:
我極度贊同chingchingmom的建議,鼓勵你放工埋身餵,利用躺餵可以邊餵邊休息,而持續餵母乳的好處一大堆,單單是寶寶病少一點,你可以不必常常請假帶寶寶去看醫生,條數計埋都有你

首頁

尾頁

跳至