烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想整花生糯米慈, 入面d花生點整?
入面好似有花生(唔知咩花生?), 芝麻, 椰絲..

大宅

原文章由 bb716 於 08-6-18 13:53 發表
想整花生糯米慈, 入面d花生點整?
入面好似有花生(唔知咩花生?), 芝麻, 椰絲..

我用去衣花生放入焗爐焗熟, 放涼後放入攪拌機攪碎即成.
芝麻用白獲炒熟, 放涼加入花生碎, 椰絲同沙糖就得.
有時包好後放耐咗至食個餡會出水, 可以餡再加入無糖無鹽淨味花生醬low勻先包, 咁就算放幾日都唔會出水.
有時我包好多, 食唔哂, 放入冰格. 到要食時先攞出黎溶雪, 一樣無問題, 好好食.

大宅

Hi, ashleigh-ashton,
請問係咪用珠豆花生架??
同埋, 請問要焗幾耐先熟架??
Thanks!

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-18 15:39 發表

有時包好後放耐咗至食個餡會出水, 可以餡再加入無糖無鹽淨味花生醬low勻先包, 咁就算放幾日都唔會出水.
有 ...

男爵府

"可以餡再加入無糖無鹽淨味花生醬low勻先包"
意思係唔包其它, 只用花生醬?

係呢花生要焗幾耐呢? 咩度數?

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-18 15:39 發表

有 ...

大宅

原文章由 janice_fong 於 08-6-19 11:36 發表
Hi, ashleigh-ashton,
請問係咪用珠豆花生架??
同埋, 請問要焗幾耐先熟架??
Thanks!

janice_fong,
响超市或雜貨鋪都有得買, 去咗衣又開咗邊花生, 好普遍架.
我用160度, 每5-10min就check一次, 大約20-30min, 轉金黃色就得啦. 若唔sure熟唔熟, 攞1粒試食就知.

大宅

原文章由 bb716 於 08-6-19 13:13 發表
"可以餡再加入無糖無鹽淨味花生醬low勻先包"
意思係唔包其它, 只用花生醬?

係呢花生要焗幾耐呢? 咩度數?

bb716,
我意思係d餡係糖+椰絲+熟芝麻+花生碎再+淨味花生醬, 一齊攪好先再包. 糖吸咗糯米慈皮中嘅水份後耐咗會出水, 花生醬可食住d糖, 唔令佢出水.
我用160度, 每5-10min就check一次, 大約20-30min, 轉金黃色就得啦. 若唔sure熟唔熟, 攞1粒試食就知.

男爵府

哦, 原來係咁.
見到個食譜係以下咁, 但係蒸熟之後放涼先包, 會唔會硬晒包唔到架? 仲有個問題, 放幾耐會出水?

材料:
椰汁一罐(大)
糯米粉(用椰汁罐份量一樣) 比例 1:1
花生碎+砂糖+芝麻
椰茸(包完先用)

1)全部攪至完全無起粒(可用網隔至無粒),放在比較平的大碗待蒸

2)滾水隔水蒸至30~35分鐘,待涼後可包入餡,然後沾上椰茸即成

3)放入雪櫃

[ 本文章最後由 bb716 於 08-6-20 09:15 編輯 ]

大宅

ashleigh-ashton,
明白喇....唔該哂....

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-19 16:56 發表

janice_fong,
响超市或雜貨鋪都有得買, 去咗衣又開咗邊花生, 好普遍架.
我用160度, 每5-10min就check一次, 大約20-30min, 轉金黃色就得啦. 若唔sure熟唔熟, 攞1粒試食就知. ...

大宅

原文章由 bb716 於 08-6-20 09:08 發表
哦, 原來係咁.
見到個食譜係以下咁, 但係蒸熟之後放涼先包, 會唔會硬晒包唔到架? 仲有個問題, 放幾耐會出水?

材料:
椰汁一罐(大)
糯米粉(用椰汁罐份量一樣) 比例 1:1
花生碎+砂糖+芝麻
椰茸(包完先用)

1)全部 ...

bb716,
通常早上包, 夜晚就出水.
我個recipe同你好唔同, 你個皮無加糖同油嘅. 我成日包架, 俾你參考吖!
糯米粉 110g
糖 45g
油 20g
水或椰汁 210ml
4種材料攪勻至無粒粒(通常用100ml凍水[水喉水]開勻粉,油,糖後[好易攪勻, 無粒粒],再加熱水110ml再攪勻), 上加保鮮紙放入微波爐叮3min(有用熱水), 5min(淨用凍水)就得啦, 唔駛蒸30min咁耐.
皮熟後一定要攤凍先包架!唔會硬哂架!

男爵府

咁快就出水, 咪唔可以包咁多囉......
無微波爐點做? 如果蒸, 係咪d粉變透就得啦?
我未整過, 唔知係唔係要蒸咁耐.

仲有呀花生唔係己經食得咩? 點解要焗呀?

原文章由 ashleigh-ashton 於 08-6-20 11:49 發表

bb716,
通常早上包, 夜晚就出水.
我個recipe同你好唔同, 你個皮無加糖同油嘅. 我成日包架, 俾你參考吖!
糯米粉 110g
糖 45g
油 20g
水或椰汁 210ml
4種材料攪勻至無粒粒(通常用100ml凍水[水 ...

[ 本文章最後由 bb716 於 08-6-20 13:02 編輯 ]

大宅

原文章由 bb716 於 08-6-20 13:01 發表
咁快就出水, 咪唔可以包咁多囉......
無微波爐點做? 如果蒸, 係咪d粉變透就得啦?
我未整過, 唔知係唔係要蒸咁耐.

仲有呀花生唔係己經食得咩? 點解要焗呀?

...

bb716,
花生大致上分兩種: 生花生同熟花生.
我話要焗個d係指生花生.
當然你可以直接買熟花生返黎攪碎, 但要買無加味同去咗衣果d, 唔好買當咸嘅花生.
蒸起碼要20min, 轉透明就得.

男爵府

oh, thank you

男爵府

我通常會自己炒花生 , 炒是香好多呀 !

首頁

尾頁

跳至