育兒好物

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問其他媽媽如何處理剛Steam好的奶瓶?

我個雪相唔夠大, 諗住Steam完放在密實袋內或膠盒內. 可是, Steam完的瓶還是濕的, 是否要買個盆專放奶瓶待乾才可?
]

大宅

Re: 請問其他媽媽如何處理剛Steam好的奶瓶?

Tsang04
我係咁做o既...平時steam完d奶樽後我會直至將佢地放落個大膠盒度,然後放入雪櫃,用次前我會先用滾水沖一沖,然後先落水開奶囉∼

其實你唔駛擔心奶樽入面d倒汗水,因為經過高溫消毒後,果d水已經變成熟水,就算飲左都冇問題架。不過假如你想安心d的話,用之前沖沖滾水就ok!!! :-P

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係咁做,非常之好,又衛生.
小袓 寫道:
Tsang04
我係咁做o既...平時steam完d奶樽後我會直至將佢地放落個大膠盒度,然後放入雪櫃,用次前我會先用滾水沖一沖,然後先落水開奶囉∼

其實你唔駛擔心奶樽入面d倒汗水,因為經過高溫消毒後,果d水已經變成熟水,就算飲左都冇問題架。不過假如你想安心d的話,用之前沖沖滾水就ok!!! :-P

別墅

I just keep them in the steam sterlizer and start it every 3 hours.
I think the user manual said the bottles will remain clean for 3 hours.

別墅

蒸完既奶樽後我會將佢地放落個大膠盒度,然後放入雪櫃囉

大宅

Poor me, my Refrigerator is too small :-(
Anyway, tx for all mothers' sharing!!
]

首頁

尾頁

跳至