跳至

首頁

尾頁

男爵府

老公係香港人, 在英國長大, 係英籍, 如果想同BB在香港申請英國護照, 係咪網上申請就可以?

Countersign 究竟要做D咩? 除在相片背後簽名仲要做D咩? 要在申請表上簽名嗎? 如果香港搵唔到人, 寄張相返去英國俾人簽再寄返俾我可以嗎?

我嘗試去網到想先download 張Form 睇下要D咩資料, 入晒野要俾錢先有Form, 我驚俾咗錢我又搵唔到人簽, 申請唔到. 求有經驗JM 指教.

男爵府

回覆:bb英國護照申請求教.

好似唔洗比錢住先架喎。

男爵府

回覆 Hongchu 的帖子

要呀... 唔洗咩?
入晒名, 地址 等資料再下個STEP 就係俾錢, 之後其實都係PRINT 番張野出嚟簽名, 我試咗幾次, 都係因為唔知要PRINT 出嚟仲要做D 乜而唔敢入visa card no.

男爵府

Have u registered ur child as british citizen already? U can\'t just apply passport without doing so.

男爵府

回覆:Hongchu 的帖子

how register? What is the official name of this procedure?

男爵府

You google for MN1 form then complete this application first. I remember my fd did it for her son before applying passport from hk.

大宅

請問bb喺邊度出世?老公現居香港定英國?因為我都係英籍,但係住喺香港,之前想同bb入籍,但話明要喺英國居住滿10年,所以我好想知究竟攞唔攞得

男爵府

引用:請問bb喺邊度出世?老公現居香港定英國?因

原帖由 KKCass 於 15-07-12 發表
請問bb喺邊度出世?老公現居香港定英國?因為我都係英籍,但係住喺香港,之前想同bb入籍,但話明要喺英國居 ...
咁你BB響邊度出世?你自己點攞英藉?

男爵府

其實係咪可先註冊英籍, 英國passport 就可以隨時攞呢?

男爵府

回覆 KKCass 的帖子

住英國要10年係指幫bb 申請的英籍父/母嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+KKCass+於+15-07-12+發表請問

原帖由 Hongchu 於 15-07-12 發表
咁你BB響邊度出世?你自己點攞英藉?
問到啲朋友,我係爸爸當年公務員身分入籍,所以我BB係唔可就咁入籍,除非住滿唔肯定係咪10年

大宅

引用:回覆+KKCass+的帖子住英國要10年係指幫bb+

原帖由 pekkle_n_friend 於 15-07-13 發表
回覆 KKCass 的帖子

住英國要10年係指幫bb 申請的英籍父/母嗎?
好似係父母

男爵府

回覆:KKCass 的帖子

係呀,因為你爸爸個英藉淨係可傳一代。除非你bb係響英國出世,咁就可以攞英藉。

大宅

引用:係呀,因為你爸爸個英藉淨係可傳一代。除非

原帖由 Hongchu 於 15-07-13 發表
係呀,因為你爸爸個英藉淨係可傳一代。除非你bb係響英國出世,咁就可以攞英藉。

...
係,同埋除非以我嘅身分帶bb喺英國生活到某個年期,所以我終於明白

大宅

if my hubby get the British Passport & all life long lives in HK only..he doesn't know why he gets the passport, just know his dad paid for the passport before 97
how should I do? how can I check the british critizen is by descent or not?
thanks.

男爵府

引用:回覆+Hongchu+的帖子if+my+hubby+get+the+B

原帖由 charmingzucca 於 15-07-13 發表

if my hubby get the British Passport & all life long lives in HK only..he doesn ...
I think you can check on the certificate of citizenship. The cert number can tell whether the citizenship is by descent or not.

大宅

thank you. then what is the different between descent or otherwise? I will check tonight.

男爵府

引用:回覆+Hongchu+的帖子thank+you.+then+what+

原帖由 charmingzucca 於 15-07-13 發表

thank you. then what is the different between descent or otherwise? I will chec ...
By descent - cannot pass the citizenship to the child born aboard.
Otherwise by descent- can pass the citizenship to the child regardless of status.

複式洋房

我想問一個問題
都係關於英國visa

你地有無聽過
老公係英籍,
老婆過去英國生活
要每兩年續visa
前兩年就話要比70萬放係戶口一星期就可以續到visa
呢年又話要比80萬放係戶口半年就可以續到visa

我聽到呢個故仔...覺得好奇怪....

大宅

elsonMama 發表於 16-3-2 12:18
我想問一個問題
都係關於英國visa

大致上是正確的.
配偶係英藉, 另一半過去係合資格, 但現在也要符合財務要求.
以上的係以純靠存款申請settlement
要坐5年, 第1次2.5年visa , 之後再續2.5年visa
兩公婆沒有小朋友係一年18600鎊, 咁2.5年VISA 就係46500鎊, 純存款要再加16000鎊, 即要有62500存款證明, 那應約70萬港紙左右.
如果在英有工作可以計埋, 咁存款要求就少點

存款不能一星期的, 要至少在申請日期計已保存6個月, 同埋要申報來源的, 必須要可全權擁有及使用, 不用歸還, 所以借貸應不計.

首頁

尾頁

跳至