懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

疆飯和薑茶怎麼做?

聽說產後食疆飯和喝薑茶很好, 請問是怎麼做? 是否開刀和順產都可以食嗎?

男爵府

Re: 疆飯和薑茶怎麼做?

以下內容是轉載的,看看是否合用:

坐月最緊要食雞, 用少訐糯米酒腌吓, 然後連米一起放在cooker裡煮便可, 不過千萬唔好加salt, 對個腎唔好. 一切以清淡為主. 菜心and波菜都可以吃下(記住加薑). 如果是餵人奶的話, 千萬不要吃肝臟, 鴿和豆豉.

:-P

仲有幾款,希望合用:

http://www.motherno1.com/article/html/mh-20001007a.html

子爵府

炒薑飯好簡單咋,只需要將 d 薑切碎,即係薑米
落油爆香之後倒埋 d 飯落去炒就食得。
我自己就好鐘意食,未生仔時我都有炒黎食,
因為真係好香。
我就連鹽都唔落,但我覺得已經好好食,
而且我鐘意食薑,所以我都落得幾多,
薑o既份量妳可以就番自己。
另外,可以用薑黎炆雞、滾湯又可以落,
都有好多送食,總之食乜都要落薑。

男爵府

我想問依家未生, 可唔可以食炒薑飯ga ??

子爵府

BK Milk勳章

未生都可以食,炒薑飯最好係磨薑茸,因為有薑汁出,炒完D飯特別香,記得要用隔夜飯炒。薑茶:挖乾淨D薑皮,拍一拍水滾落水,大約煲30-45MINS,煲好後可以落蜜糖,或者落黃糖一齊煲。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

民房

多謝各位媽咪的資料.
聽說如果是開刀生, 須待傷口復原才可以吃疆, 是嗎?

首頁

尾頁

跳至