嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在健康院打三合一係咪多數有副作用?在私家打五合一會少啲?

如題.

子爵府

Re: 在健康院打三合一係咪多數有副作用?在私家打五合一會少啲?

04bb,
我bb係健康院打三合一針, 但係如果再俾我重新選擇, 我一定會帶佢去私家打五合一。雖然打五合一都有機會發燒, 但係機會真係少好多。我囡打三合一第一針後發燒38.1-2度, 燒左1x個鐘(無食藥),第二針又發燒38.5-6, 燒左2x個鐘(食左一次藥), 星期六啱啱打埋第三針又發燒38.5-8, 到今朝先退燒, 燒左3x個鐘, 我做母親既第一個母親節就係屋企照顧發燒既女兒啦。
次次打完針囡囡都好扭計, 一次比一次辛苦, 令到我好心痛, 所以為左妳個囡同妳自己, 我覺得五合一好d。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

複式洋房

Re: 在健康院打三合一係咪多數有副作用?在私家打五合一會少啲?

04BB,

我BB前兩天星期六打3合1(第二次),他發燒到102度。心都痛埋!全家在星期六及星期日都無好好睡覺!

我bb喝了退燒會嘔翻出來!重係噴泉式連奶嘔出,因餵人奶,好驚我太太回奶不夠快!極度麻煩!

第三次預約在6月12號。唉!到時又麻煩多次!

CityHunter.

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

男爵府

囝囝第一支混合針(三合一)o係健康院打,之後返到屋企就開始黐黐呆呆,一瞓入眼就好似好驚咁成個人震一震咁,到夜晚就開始發燒,o個時我真係好驚呀...就係咁我就將全部針轉哂去私家醫生度打(even肝炎針),第二針(4合1)同第三次(5合1,冋時打埋肝炎針),囝囝都無發燒,無扭針,好似無事人一樣,打完針仲識同姑娘玩添(喊住玩呀 :-P )...如果經濟能力許可,我會建議去私家打
p.s. 口服水兒麻痺疫苗有機會導致小朋友小兒麻痺症嫁,不過個比率就好低好低,而5合1入面小兒麻痺疫苗就唔會有呢個機會喇

複式洋房

HI,

聽你地咁講,我都有 D 想同囡囡轉私家打 5 合一。我個女會係 6 月 1 日打三合一的第三針。第一針發燒發到黐黐呆呆,雖然得 39.1 度,食了兩次藥 OK,但係都唔多願食奶。第二針好 D 無發燒,但係就唔多食奶、摟計同發脾氣。如果第三支針唔係健康院打,會唔會打亂佢的健康紀錄呢? 你地有 冇私家醫生介紹呀!?最好係港島東區。謝謝!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

複式洋房

up
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

複式洋房

昨日, 發現 將軍澳 景林 白普理診所 有超平 5合1針打

$250 / 針 (但要先付錢訂藥)

注意這是藥廠的短期優惠價...
DanDan 寫道:
up

首頁

尾頁

跳至