產前產後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樟腦引致BB敏感??

各位媽咪, 我聽朋友話如果BB聞到或接觸到樟腦會引起BB敏感, 可能會致命(呢隻敏感既學名我個friend唔記得左), 咁我想知如果係真的話, 白x or 雞仔x 既防蟲餅and吸濕大x係咪都唔用得呀

男爵府

Re: 樟腦引致BB敏感??

I also heard about this long time ago. So, for the bb's clothing and drawers, you need to use those natural things for 防蟲and吸濕, I saw some from Wing On, which is in a heart shape, around HK$1X per piece, stored inside a transparent plastic bag, you only need to make some holes in the bag from time to time. Also, I am thinking to start using this for my clothing as well, as I need to carry the bb from time to time. Actually, if you turn on AC everyday, this has already the 吸濕 function.

If you don't know which one I am talking about, I can bring one this coming gathering and let you take a look.

子爵府

好呀!唔該nn

子爵府

好呀, 唔該nn 不過呢都幾貴bor :-P

子爵府

Hi 龍婆

係呀, BB聞到或接觸到樟腦會引起BB敏感, 可能會致命, 話會容血, 因為我老公出世時有種病, 但我唔記得, 會令 bb 面黃, 我上次問 PWH 既姑娘, 姑娘話會遺傳, 但唔一定, 佢話每個 BB 出世都會驗, 會話你知有定無, 如果有會話你知 BB 唔聞樟腦臭犬,唔食得金銀花等等, 仲有咩我唔記得, 等我問下我奶奶先

所以我都張屋企 d 樟腦臭犬掉左, 係西田買左 d 日本松木, 沒有香味除蟲本, 都幾好呀, 貴就貴 D, 不過可以用好耐, 捈下可以再用過, 計落都唔貴
親子王國以外之相冊連結已被刪除

男爵府

龍婆,

我阿媽同家姐都係話唔可以係屋企用臭丸架,因為bb唔聞得,好似話對個腦會有影響架。

子爵府

唔該晒cannytang, 妳問完奶奶後記得通知我喎, 真係唔知原來金銀花都有份 :-P

男爵府

Yeah, the thing that I described earlier is called "松木".... :-P :-P :-P

子爵府

Hi 龍婆

個病叫 "先天性六磷酸葡萄糖去氫酵素缺乏症" 英文叫" Glucose-6-phosphate-dehydrogenase (G-6-P-D) deficiency, 避免引起溶血, 各家長注意:

1. 切忌穿著或接近有臭丸或樟腦氣味之衣服
2. 切忌服用任何中藥 ( 如川蓮, 麻黃等)
3. 切忌隨意服用西藥, 如常用之亞士匹靈與若干種退熱藥物, 如:
Sulphongmides, Aspirin, P.A.S., Nitrofurantoin
Probenecid, Vitamin K, Acetanilid, Antimalarial drug's
Phenacetin

以上係跟張病歷咭打出來的 :-P
親子王國以外之相冊連結已被刪除

侯爵府

2019勳章

龍婆

如果怕潮濕既話,可以用soap放响衣櫃,另外開抽濕機咁咪得囉

首頁

尾頁

跳至