懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問一養一個小朋友每月要多少$$$呀

我已經有左bb4個月, 依家好膽心bb將來既生活費, 我想問下大家一個bb每月既費用about要多少呀? 如果得4,000夠唔夠呀

男爵府

Re: 請問一養一個小朋友每月要多少$$$呀

Don't worry! I heard that for new born, around 1 can of milk powder per week (you can save more money if breastfeeding), which is around HK$150 per can. For diapers, I guess $200-300 per week...

For other bb's stuff like bb bed, bb clothings, you could check whether your friends have 2nd handed. If no, I think you might need several thousands at the very beginning to buy the bb's stuff. But this is just one-off, once you buy them, you don't need to spend more money...

複式洋房

其實我原本都唔係好膽心bb將來既使費嫁, 但今早6:30am, 我見我老公眼光光, 未問佢咩事law, 點知佢禽晚賭波輸左好多$$, 其實佢唔止一次嫁la~ 而且about 1~2個月前, 佢又賭波輸左$$, 佢問左我奶奶借, 不過我奶奶就話返比我聽叫我睇住佢, 所以今次再發生lee件事, 我真係好唔開心, 而且我唔知點解好冷靜, 無同佢嘈, 淨係幫佢想辦法, 所以我所有儲蓄都會幫佢還$$, 可能先前我同佢嘈左交(but唔係為左lee d 事), 所以我唔想影響bb, 所以出奇地冷靜掛, 但最令我膽心既係bb出世點算wo~ 因為我同佢加埋先得2萬蚊一個月, (我地唔駛租人地方住, 但about一個月燈油水電要$4000蚊), 再扣每人一個月$4000使費, 一個月只可儲$8000, 但如果bb出世, 要請人湊, 在加bb駛費, 我驚$8000唔夠呀, 唔該你地比d意見我la~

男爵府

唔好擔心啦,錢唔係最重要,最緊要係媽咪同bb開心及健康,至於老公問題,可否叫其他人代勸,另外你最緊要有0的私己錢,唔好攞晒出0黎.

男爵府

你地咁樣長此落去都唔係辦法, 不如你帶老公去見輔導員介左條賭波引啦, 這是上策! 再者你可再試試從個人一個月的使費再用少一些啊!

大宅

hoho_lui...係呀, 其實$$妳係夠晒, 不過睇妳點分配. 660203shirley講得"arm", 私己錢係一定要有, 除非冇$$開飯, 如果唔係好唔好攞出黎, 留番比bb大個左讀書架.

複式洋房

我都想有的己$$呀, 但今次幫左佢, 我真係一毫子都無晒嫁, 而且我都有想過, 搵社工之類既人幫我老公介左條賭波引, 不過我都覺得依家最重既係bb既健康, 所以我會盡力開心d嫁la~
而且我明天仲要去抽胎水, 所以有好多野唔到我煩, 好多謝大家比意見我呀

洋房

唔駛擔心,其實多有多用,少有少用啫. 比你更冇境嘅大有人在.我自己亦將會獨力撫養bb啦. 我相信最緊要係有你哋嘅愛.bb係會feel到嘅;不過你必定要同你先生認真傾吓,唔好在worse落去囉.

水晶宮

hoho_lui
船到橋頭自然直, 唔好擔心咁多. 而家比d心機儲錢la, 唔好比你老公知. 女人要有少少錢在手,先至會有安全感.]

仲有, 題外話, 唔好用自己積蓄幫老公還賭債, 咁唔係幫佢, 係害o左佢, 佢只會愈來愈沉迷. 三思.

複式洋房

其實你唔洗咁擔心,有人重差過你,到時就有辦法啦!

大宅

我開頭一知有bb時兩公婆都為左養bb錢眼問題訓唔著,吵起來,因為我d兩個都要供樓,我就要幫我阿媽(實質都係幫自己,自己都有份)我老公結婚前剛買左樓,以家都係要供,但我d兩個人都搵唔到兩萬,屋企要比家用,水電雜費又要我老公交,所以本身都有壓力,我一個月自己使用都無2千蚊,都一樣過.以家總衰,個肚開頭唔穩定,奶奶驚我又出 事,哭哭啼啼要我老公唔比我返工,吵左一輪,足之我都無返工,你話死唔死,以家日日係度計住計住,不過我過一個月就生了,坐完月我就會再返工,要即刻搵返錢.
有左bb係唔同了,自己可以吃少,著少,阿b就唔可以.你好好同你先生商量下,為左阿b賭少d,以家佢o易bb,將來bb都會孝順佢,你試下用阿b親情黎感動佢.
你幾時預產期,到時無買太多bb野,試下係朋友/bk度睇下有無人d唔用了或二手bb野,有d媽咪會送出黎或平讓,都可以慳d呀.你有需要pm比我,等我生完後有咁就可以幫你留起黎,例如bb衫,我自己就買好少,因為係bk度有位媽咪送,不過我總未扲返黎,因為好遠路,要叫人去扲,如果你唔驚舊野,我將來幫你留起. 不過你要話我知b仔/b女,我個係b仔黎,我有個朋友都同我差唔多生,不過係b女黎,我都可以問下她有無.總有,你可以試下喂人奶,對阿b好,又可以慳唔少奶粉錢,我就決定左餵人奶.
係唔係講太長遠了,希望你無見怪.

複式洋房

真係真係好多謝大家呀~ 我今早去左抽胎水, 不過因為週數及胎水都唔夠, 所以抽唔到呀, 依家要得再約期, 不過今日照既時候, 我再問醫生, 係b or g, 個醫生估係b, 而且我對上一次照既時候都有問過醫生(因為今次同上次o個個唔係同一人, 上次o個個都係估b), 而且我今次照既時候, 見到小b兩腿中間好似有個"郎""郎", 所以我都估有9成係b仔, 不過點都好la, 最緊要都係小b身體健康~ (我依家15week6day)
另外, 我都有同我老公傾過, 叫佢唔好再賭, 同埋唔好再想已經輸左既$$, 重新來過, 因為我係網上搵過一d資料, 好多病態賭徒, 都會成日想把輸左既$$win翻返黎, 我同佢解釋, 輸左既$$就當以前win左既輸返落去, 再想只會越差越深, 佢都話明, 但希望佢真係明la~ 而且我都同佢講, 依家我地兩個人一條心為bb, 唔好再想其他野

別墅

Dear hoho lui,

比心機呀!好多人支持您架!

大宅

點解你要抽胎水啊?

男爵府

如果你老公肯既話不如你幫你老公keep住d錢啦,無錢係袋好d架,我都無野做,老公都係搵一萬幾蚊左右,乜都係佢,吾驚得咁多啦,決定要個bb之前都諗要架啦,自己堅d洗囉,

禁止訪問

大宅

hoho_lui,
唔開心野唔好諗,錢可以再搵過,以妳2公婆收入,今本夠養bb. 當然妳先生要真係戒左舖賭引啦. 如果妳唔介意2手0野,我bb都係男仔10尾就生,應該有野可以岩妳bb用.妳可以pm我或去"0411"....topic搵我都得. 為左bb,妳要堅強d.

子爵府

算啦...
你地有收入便好囉...
我的另一半....現在都沒找到工...佢話send左d 求職信囉.....
原本話去結婚旅行...現在沒了下聞.....
捉佢去註冊佢又話生左先註冊啦.........
唉......

男爵府

生左先註冊??? 你叫佢去死啦, 咁樣的男人, 你都要, 你真好人嘢.

佢連最基本的都唔肯比你呀..... 激死.

男爵府

仲有呀! 你生左先註冊, 個BB會在出世紙寫明係私生子呀! 佢唔係咁害呀B ma????

無論如何, 你都要保持心境開朗呀!

首頁

尾頁

跳至