母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

母嬰健康院姑娘勸我餵奶粉

前兩天帶囡囡打1歲半針時,我問姑娘囡囡體重是否合標準(屬細碼),她不停說餵奶粉啦,會肥D ga。我告訴她女兒是吃人奶和低糖豆漿,她覺得我"咁樣唔得",我估佢只聽到我話餵豆漿,又不停勸我餵奶粉啦,會肥D ga,豆漿太甜,而鮮奶要過兩歲才可以飮。當時只是敷衍她,不想跟她爭辯。
我回家再找衛生署的資料看,都說一歲開始可進食多種不同食物,包括奶類。而且我知道肥不等於健康,這位姑娘的見解真是......
(雖然我囡囡屬細碼,但好多人都唔信,仲話佢好大隻! )

大宅

Re: 母嬰健康院姑娘勸我餵奶粉

大宅

積琪蓮:

支持你繼續餵哺母乳呀!

你覺得有需要向衛生署反映這問題嗎? 若姑娘向不太了解母乳種種的媽媽這樣說, 影響可就大了! 據說健康院姑娘應該受過訓練喎, 點解咁唔專業?!

大宅

嘩~~乜佢咁架! 依家連最信得過既健康院都咁講野, 那試問點叫D冇呢方面知識既人支持喎!

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

該用戶已被刪除

複式洋房

雖然佢係專業,但係每次問完健康院的姑娘我會自己過濾一下,佢都傻傻地!bb 最緊要健康,肥唔肥有咩所謂,唔通好似欣宜咁至好咩?儘量餵到母乳就最好,加油!

仲有,我係柴灣的健康院 d 姑娘非常鼓勵我地餵母乳嫁,你係邊間健康院的姑娘咁得意呢?
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊