嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

民房

原文章由 colinhoc 於 08-6-18 23:12 發表
我亞B食羊奶, 未等減價時大量訂之前都係o係藥房買嘅, 不過係代理指定的藥房, 因為都平幾多.

點解要買羊奶,有什麼好處?什麼牌子呢
sean

別墅

因為我兩公婆腸胃唔好, 老婆大師又話亞B個八字腸胃唔好, 老婆之前又有腸胃敏感, 我細個又TB入腸......

亞B出世已經食能恩低敏+人奶, 怕佢敏感. 食咗個幾月後, 開始一舊舊奶咁嘔, d屎又好臭.

跟住同朋友傾開, 好多都俾羊奶d B食. 主要原因如下:

1. 羊奶嘅結構比牛奶較接近人奶, 更容易消化同吸收. (事實上係稀d, 快溶d嘅)

2. 蓄牧業在發展乳品業時, 在牛隻成長時加入大量附加物, 成為部份致敏的原因. 發展羊乳業仍屬初期, 影響比較少. (我太太深信不疑)

3. 近年有一定數量"牛乳真的適宜人類飲用?"嘅文章發表.

4. 再加上羊奶價格長期高企 (標價$300-900g, 百貨公司大特價都要$228-230), 父母心態一般都認為應該係最好, 都盡哂力, 有事都冇辦法.

5. Touch Wood, 大部份我倆認識食羊奶嘅BB, 包括我亞B, 可能家庭本身都比較注意飲食健康, 都比較少有過敏嘅情況. (最近有一個朋友嘅BB, 十幾個月開始有d敏感, 因為搬過屋, 所以未確定致敏源.)

6. 我亞B好鍾意食, 第一次吃完之後, 唔肯食番能恩 (因為要慢慢轉, 結果都好辛苦過轉奶粉o個7日). 宜家無奶不歡, 不論食糊食粥, 之後一定要補奶. 厭奶厭咗3日咁大把, 之後又食返. 而家9個月, 全靠老婆悉心照顧+羊奶Keep全佢嘅體重(10Kg).

差d唔記得答你, 牌子係卡洛塔妮, 因為佢先有嬰兒羊奶粉.
原文章由 seandemarcus 於 08-6-20 18:15 發表

點解要買羊奶,有什麼好處?什麼牌子呢

[ 本文章最後由 colinhoc 於 08-6-22 09:16 編輯 ]

民房

原文章由 colinhoc 於 08-6-22 09:12 發表
因為我兩公婆腸胃唔好, 老婆大師又話亞B個八字腸胃唔好, 老婆之前又有腸胃敏感, 我細個又TB入腸......

亞B出世已經食能恩低敏+人奶, 怕佢敏感. 食咗個幾月後, 開始一舊舊奶咁嘔, d屎又好臭.

跟住同朋友傾開, 好多 ...

THX A LOT !!!
sean

別墅

回覆 #22 colinhoc 的文章

How much and where to buy?

別墅

900g 標價$300, 一般指定藥房賣$240-$270. 北角有間藥房賣$230. 我通常係百貨公司大特價一次過訂幾箱, 因為可以用信用咭同埋有送貨.

不過如果食, 最好預多少少o係屋企, 因為唔係咁多地方有得賣, 試過有個朋友, 個工人唔通知冇奶粉, 攪到個女臨瞓無奶飲, 要駕車嚟我屋企讓奶粉, 你都咪話唔大鑊.

原文章由 pollykpk 於 08-6-24 01:55 發表
How much and where to buy?

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 seandemarcus 於 08-6-18 22:50 發表
想知道有無人到藥房買奶粉,同屈臣/百佳有無分別??

藥房平d

大宅

我就係百隹買因為有9折,bb飲安嬰兒a+1好貴,藥房最平202,而百隹211.9折咗190.

首頁

尾頁

跳至