嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BB晚晚定時定侯扭計, 喊, 點攪??

男爵府

Re: BB晚晚定時定侯扭計, 喊, 點攪??

我個囡兩三個月時都係咁, 每晚眼訓都要喊, 扭到倦, 喊到無氣先肯訓. 你要了解下佢係因咩事扭計, 係肚餓, 怕黑, 怕靜, 有肚風 ... 如果只係扭眼訓, 試下俾d暖水/奶佢飲, 個胃暖暖地就好倦好易訓著, 不過我地都係慢慢習慣左佢喊, 佢又習慣左眼訓就訓, 所以夜晚都無再扭計, 大約兩三個禮拜就無事.

新手媽咪, 努力, 加油, :-P

男爵府

DO_DO,
我囝囝約一個月時都係咁呀,真係唔知點解....
o個時...佢每晚一到七點左右就起勢咁喊(我好肯定佢唔係肚仔痛/肚餓/濕片....),喊足三粒鐘,o個時我都好擔心唔知係咩事,問過BK媽咪,又問過醫生,但係都無答案,醫生話可能係扭抱,但係已經抱緊喎???但係過兩星期左右又無咁o既情況喎,真係摸不著頭腦呵

禁止訪問

大宅

唉~~~我阿b又咪係咁...依家都未夠2個月,就成日夜晚扭得好犀利...點止3個鐘,6個鐘都試過,咩動作都做晒了(換片..飲奶..........),但都冇佢乎,試過大喊2個鐘喊到累先收聲,我都好好好驚~~~俾佢嚇親!!!唉~~唯有等佢大少少睇下會唔會好d~~~~

公爵府

Perria

咁你屋企有冇改動過,我bb响3,4個月既時候因為咁而哭咗二晩

大宅

loloma
冇呀~~~咩都冇郁過!!!

民房

My baby is 15 months, she always wake up in midnight, sometimes she will cry but sometimes she won't, when 抱o下, she will shop cry and sleep again. The problem is wake up everynight, although just a shot time but it make me tired and disturb!! Can somebody give some opinion to me???
[img][/img]

複式洋房

會唔會係怕黑,我個仔而家兩個月.夜晚要開著一枚燈泡,暗暗地先會[目訓]得著.
悟空問路頭一請 懷抱嬰兒肘頂山

公爵府

perria

咁真係r頭

大宅

do_do
好開心見到你呀,bb是否肚痛?
食邊隻奶粉? :-P

禁止訪問

民房

hi everybody,My baby cry tonight, she don't like me at night and she hit me,she just like my domestic helper, I'm so unhappy, she just 15 months may be today I scold with her la, But I still don't understand why she always wake up every midnight at 3:00am.
It's EVERYNIGHT!!!!! my god.
[img][/img]

子爵府

Do_Do,
因為唔知妳BB為咩喊, 所以唔知點幫妳, 但係有一個止喊方法妳可以一試。
我BB有幾晚都試過大喊, 喊到好惡好痛苦咁, 我又係做晒所有可以做既野都無辦法, 咁我就抱佢出廳, 咁啱我老公試緊HI-FI, 開到好大聲播緊DISCO音樂, 點知我BB一聽到即刻唔喊 我就剩勢抱住佢跟住節奏搖, 兩三下咋佢己經瞓著。
之後佢如果喊我都會試下開大聲少少D音樂(不一定要DISCO音樂)但係要有節奏感D既。
另外仲有一次我就抱佢扮開門去街街, 佢又係即刻收聲。

有時BB喊, 妳可以大步由房行去廳, 由廳行去房, 好似俾佢轉個地方咁。

希望妳BB快D乖乖唔扭計。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

複式洋房

在夏天可以試 ‘口下‘ 晚上9/10點幫BB沖涼,並讓BB玩水5分鐘。BB會舒服些!

City Hunter.

BB 叫 Benjamin 太太餵人奶 2004/02/02 3.09kg - 出世 2004/05/01 6.00kg - 識叫‘阿爹、爹、Un-coo’ 2004/05/25 6.59kg - 鍾意用女仔聲去聊人講‘野‘ 2004/06/02 6.72kg - 4個月大,很乖地看媽媽涼衣服 2004/06/19 7.00kg - 4個半月大 2004/07/02 7.15kg - 5個月大,D喊聲唔同初生時候 2004/07/28 7.40kg - 快6個月啦!主動又好費力地才叫到Daddy。 2004/08/02 7.50kg - 鍾意媽媽奶,張開獅子口。對其他糊仔,閉緊咪實。

民房

Good Idea !!!!

[img][/img]

大宅

do_do
是否哭鬧得很利害?
我b滿月起至4個月時,都是晚晚哭 11:00pm至3:00am,
真是頂唔順架.醫生比去風葯,話bb日間飲奶又入風,
哭泣又入風,到一定時間,去到d腸到頂住就哭了.
因為bb的腸胃未全成熟,大d就無事.有無成日放"皮皮"?
要晚晚用熱egg順時針幫bb在肚子上打圈,
幫bb的腸做按摩.
如果不是肚痛??我都唔知哪?

複式洋房

古老講句有d bb係會定時定候哭叫 吵百"籮"
我表姐細個個陣一到12點唔理佢做緊咩都會cry
用盡咩方法都唔得
有d會係咁樣維持100日
有d長到3歲都係咁
愛與包容 良性互動 理性分析 多角度思考 感謝偉大的媽媽 媽咪我愛你-3-~袋錶與神兵-.-"~

男爵府

我bb出世頭個半月都係..夜晚入黑就喊..喊到半夜就天光5-6點先訓...日日都係...
咁我去健康院道就問啦...佢教我
夜晚6-12點一定要同佢玩..唔可以訓!!!一定唔訓得~
直至12點餵佢食奶先佢訓..如事者...我捱左2個星期"初初都唔忍心,明明抱佢訓左又要整醒佢"到2個星期後情況好轉
注:好感動呀 :cry: 到宜家就快5個月了....佢一到6點就訓覺覺..12-1點食奶..訓到第2日6-8點+.+你試下..可能有幫助....當然唔係個個bb都一樣...希望幫倒你..如果都係唔明..請pm我^^~

別墅

我bb頭3個月都係咁ga, 晚晚要抱住黎訓, 放低就喊, 我足足捱左3個月先叫做好d, 就算而家佢都係一到8/9點就喊, 想訓覺又要食奶, 就算6/7點食完都要食小小先肯訓, 所以你不防試下開1-2安奶比佢食睇下佢肯唔肯訓, 有時bb要有野響個口先肯訓ga.

哈!哈!mycathy我個bb同你bb一樣係03年12月31日出世ga. 你bb好嗎?得閒pm比我交流下bb成長過程呀.

首頁

尾頁

跳至