樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家層樓租緊俾人, 4月就完死約, 想賣左呢層樓換間大D自己住番, 知連租約賣個價無咁好, 但收番先放盤又好似好大成本(尤其而家租金係咁升, 唔知要放幾耐先賣到), 唔係話好多閒錢可以等, 想請教各位應該點做好呢

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:連租約賣樓好, 定收番層樓先放盤

連約賣個買方只能按5成,客源會少左

大宅

回覆 5R2H 的帖子

嗯...我都知, 不過而家D人轉買為租, 所以心大心細點放盤囉~
連約賣如果係生約期, 都係只得按5成嗎? 無得同銀行講話收番自住做8成?

男爵府

回覆:garfielddog 的帖子

生約賣俾人,成交一個月後叫租客走

男爵府

介紹下你個盤,可能依度有人啱

大宅

回覆 kaka1226 的帖子

我最想咁添啦, 但問題係買家睇唔到樓囉~~

我又無諗過呢度SELL 層樓, 諗住問下大家意見再睇點做咋

子爵府

回覆 garfielddog 的帖子

連约一般要平10%左右,計下你樓價10%多定租金多再作決定,或者去try try 放連约,冇咩反應先再唸

公爵府

您4月收番唔係連約, 成交期多數2個月, 所以算係交吉. 可以當交吉樓去按, 只係無得睇樓. 通常平少少3-5% 咁

男爵府

鎖匙盤超貴,生约交吉價,連约盤平少少或市價

男爵府

我會連生约放盤

男爵府

回覆:連租約賣樓好, 定收番層樓先放盤?

收番

我連租約放左三個月都成交唔到
最後租客走左三日 就比我開價高半成 成交左

我都好驚訝

複式洋房

唔好連生約賣俾人,同買家夾拉長交吉期負責叫人走. 若成交一個月後叫租客走.
我揾緊盤上車AGENT都係咁說我.

男爵府

周圍話無咩盤,連租約賣亦可能有好價,放住先

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

連租約賣快靚正, 乾手淨腳, 以前賣過一次, 傾啱價簽名收錢, 爽......

大宅

原來生約唔叫"連租約盤"....我都唔識.
咁可能我試下放唔叫租客走住啦, 謝謝各位意見~

伯爵府

引用:原來生約唔叫\"連租約盤\"....我都唔識.咁可

原帖由 garfielddog 於 15-03-19 發表
原來生約唔叫"連租約盤"....我都唔識.
咁可能我試下放唔叫租客走住啦, 謝謝各位意見~ ...
大前提你要肯定個租客肯走, 因為成交始終要交吉。。。 如果租客玩野賴死就

首頁

尾頁

跳至