懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

懷孕期間發現子宮有肌瘤?

懷孕期間發現子宮有肌瘤 (肌肉瘤) , 應點算好?
我現在懷孕22週, 因近日右腹有舊東西而很痛, 所以去看醫生, 醫生話我在子宮生了一個肌瘤 (2.2cm X 3.7cm), 這是因為懷孕時體內賀以蒙變化而產生的. 我現在很擔心, 請問有無懷孕媽媽或現任媽媽有此經歷, 可以跟我分享一下, 唔該晒!

民房

Re: 懷孕期間發現子宮有肌瘤?

rainbowbaby:

don't worry.. in fact, I have too.. they will get smaller after you born your baby, as I was told by the Dr.. Those stuff grows with the Uterus, but after baby is born, uters is return to normal size and they will get smaller. You see..

民房

rainbowbaby

如A Tang一樣,生完bb後會變小,但醫生仍建議每年要檢查,check住有沒有變化。

複式洋房

Thank you, ATang.

它會否影響胎兒的成長呢? 是否不可順產要開刀生? 醫生開了六日抗生素給我吃, 話可以幫我減輕痛楚及減低早產機會, 這麼, 有了肌瘤是可引致早產. 你有否覺得肚痛呀? 如肚痛時, 除了吃止痛藥, 有什麼方法可舒緩痛楚呢?

希望我地和我地亞B可以平安地及健康地成長及出世吧!!

複式洋房

Thank you, sandy_makms.

大宅

rainbowbaby:
hi, 我以前都有過肌廇, 在12週到發現(大約2x3cm),但我沒有痛, e生話如個瘤不大和左住bb出世, 是不用開刀, 咁我一路冇痛, 但都會check住,懷孕中期大到(6x7cm),後期就細左,到生, 我仲遲左幾日才生,現在個肌只有1,2cm,我有肌瘤時不知道不可以食燕窩,在bk上的有媽咪生過肌瘤話不好食,會加長肌瘤大,所以你言點要留意, 你唔好擔心啦, 信e生, 我未bb平安咁出世,

複式洋房

Thank you, bbcat.
我不知道不可以吃燕窩呀, 我仲每日早晚各吃一湯匙即食燕窩添! 弊!

別墅

哎呀我都係呀﹐上禮拜係廣華照超聲波﹐個醫生話我有個飢瘤﹐因為我之前閱讀過某文章講子宮飢瘤其實好多婦女都有﹐甚至有D好大﹐如直徑10CM都唔知﹐因為唔痛﹐也不影響生育﹐故此就沒擔心過。雖然如此﹐自己都係要小心﹐要留意住有無增大。原來吃燕窩會影響肌瘤增大﹐咁我都要停左先了。

複式洋房

我都有類似經歷 ,懷孕期間發現子宮頸有肌瘤, 當時 有擔心。不過在生BB時, 好 好 彩 推 埋 出 來 。 如 個 不 是 , 就 令 做 手 術 。

別墅

咁除了用超聲波可以CHECK到之外,其實自己又點知有沒有呢? 例如會唔會腰會好痛呀? 等情況....

因現在我日日都有食燕窩,我怕自己有都唔知, 咁到時個瘤好大,就會好煩....

唔該晒

複式洋房

我就右腹很痛及摸到有舊東西, 去看醫生才發現的.

複式洋房

kittymail 寫道:
我都有類似經歷 ,懷孕期間發現子宮頸有肌瘤, 當時 有擔心。不過在生BB時, 好 好 彩 推 埋 出 來 。 如 個 不 是 , 就 令 做 手 術 。

Hello kittymail,
怎樣推個肌瘤出來0架?

民房

Dear all,

我兩年前懷孕時亦是發現有肌瘤, 剛剛今年4月頭才開刀割掉, 我可以把我的經驗與大家分享.

其實很多婦女都會有肌瘤, 所以大家不必太担心.

會不會影響bb生長?
會, 因為它會跟bb爭營養(因它可能不止一個, 是一群). 我的bb出生時有6磅多, 雖不算肥, 但是健康很好.

會不會影響生產?
要視乎它長在那裏.有些媽咪需要因肌瘤而開刀生產, 醫生還順便把肌瘤割掉, 免得以後要再開刀.但當然最好聽取醫生意見.

會不會痛?
亦是視乎它長在那裏, 長在子宮裏或是其他器官(例如卵巢, 輸卵管等)會痛的機會大點, 長在子宮外痛的機會小點.

生完bb後會不會變小?
多數會, 但不一定.我的"它"在懷孕時最大有10幾cm, 生完變成2cm, 但後來大至9cm, 結果還是要割.

可不可以吃燕窩?
沒有醫學數據, 但還是不吃為妙.因為燕窩能使細胞加速生長, 我們不知道它令甚麼細胞加速了生長.

總之, 大家不需要担心, 只要保持懷孕愉快的心情, 記緊均衡營養, 與bb和老公一起打勝這場仗!!

God Blesses you all.

Carmic

禁止訪問

民房

Hi Rainbow baby;

No problem.. I have those stuff in a higher position so I don't feel pain, until my doctor told me that they are "those stuff" instead of "part of my baby's body".. so funny lar..

By the way, we should all have healthy baby lar!!! God bless us!!!

複式洋房

Many thanks to you all, Carmic, Do_Do and ATang.

首頁

尾頁

跳至