少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

如何同3.5歲半的女兒介夜片

亞女每馮午睡和夜晚睡覺都要包片, 同去大ngng都要用片,用了很多方法都冇效,請問大家有乜法寶?

別墅

Re: 如何同3.5歲半的女兒介夜片

我個仔就兩歲戒日片, 在臨睡前一個鐘唔好飲水及臨睡前去小便. 很小失手, 三歲幾戒左夜片, 都是在臨睡前一個鐘唔好飲水及臨睡前去小便.

伯爵府

我囡囡快三歲, 介夜片一星期, 臨睡前仍會飲奶飲水, 再刷牙同去小便, 睡到半夜會自己叫我地同佢去wee wee (佢同我同房)
有時睡得太”林”,只係會在床上轉來轉去, 唔出聲, 咁我地咪起身抱佢去,次次都有wee wee, 你可以試下  

複式洋房

佢有無用私家廁所仔?小朋友多數不喜歡用大人廁所,隻腳又掂唔到地,個洞又大,除非有腳踏及小朋友用廁板啦.另外介夜片方面,我覺得是她如果連續多日無賴尿的話才可不用片,.這個是自然介的,不能心急,也不能下下叫他起床尿尿,否則你和她的心理壓力會很大,效果更糟.如果係和她同房,如果佢半夜轉來轉去的話,則可能急,要去廁所.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

yes 寫道:
自然介的,不能心急,也不能下下叫他起床尿尿,否則你和她的心理壓力會很大,效果更糟.

我女而家3歲多啲照包,冇刻意戒!因我有街坊係咁 :-P
我女2001年1月8日QE出世  

侯爵府

我無專登幫個女戒夜片, 試過半夜起身叫佢小便, 大家幸苦, 後尾都係幫佢著尿片褲. 到5歲, 佢自己要求不再著, 果時佢有時識自己起身. 有時會叫聲我們. 甘耐試過一次失手, 叫聲我們話懶尿.

依家搬左, 佢自己一間房, 初時會拍門叫醒我, 依家不識走廊燈, 放張

伯爵府

要狠心d,唔好同佢著片,瞓前同佢去洗手間,係床加尿墊,睇吓得5得?

大宅

我仔下星期 3 yrs old. 已開始介夜片 3 個月咁上下,

其實一早已想介 因為大半年前已發覺佢早上起來條片是 dry 的. (我工人收埋 d 片. 寄回家鄉.) 不過可能我還是的不起心介夜片, 怕他半夜 wet 左 好煩. 會嘈醒所有人/ 好難訓番/ 唔夠訓影響明天上學/ 唔捨的/....etc 等理由. 冇幫佢介~夜片.

在3個月前咁上下 帶佢去 japan. 我老公 tim 煩 (帶好多野) 佢話不用帶片. 成機介左佢. 我地在酒店同佢訓 (平時佢自己訓兒童床) 萬一 失手. 諗住hotel 有人換床單....
點知果幾日都冇事. 之後回來. 都唔著片.

其實個人覺得要視乎個別孩子. 各有不同. 也要睇下父母心態 是否好想介. 忍唔忍心...等 

另外我想介因為有一次見到一個朋友的女兒.6yrs. 還用夜片. 她父母太緊張女兒了. 我唔想仔仔都係咁.於是得起心肝介. 不過我地需d. 親去旅行介. 

現在每晚 7時食飯. 8時一碗湯. 10時 8oz奶. 10時半最後小便. 8時起身. 間唔中自己半夜起來叫要小便.

3個月內 收手 2 次. 希望他快d介到啦. 

子爵府

好媽媽勳章

我個女三歲, 最近兩個月, 我都已經同我個女戒埋夜片(日片就18個月已戒), 佢臨訓會飲一杯8oz奶, 跟住刷牙去多次洗手間就上床.... 初初我就囡囡訓後一個鐘逗佢去廁所, 跟住半夜五點再逗多次(之前次次都係準時瀨濕片片)... 過o左一個月左右, 佢就開始有意識半夜要去洗手間, 除o左訓後一個鐘逗佢去外, 多數半夜佢都會自己起身叫我同佢去, 又或者直接訓到七八點先起身叫去.... 兩個月後, 佢就連訓後一個鍾都會自己起身叫去, 咁我就當戒甩o左夜片.
我通常囡囡訓後一個鐘o個次我就抱佢入洗手間去, 因為我未訓.... 佢一坐上廁所, 好自然就會屙(多數合埋眼), 而半夜o個次, 我就會放痰罐o係房等佢去, 免得冷親或行黎行去個人醒哂.
不過暫時我都仲有比學習褲我個女著, 因為我睇書講, 四五歲半夜賴尿都仲好正常.... 為o左慳d, 衛生d, 我就會比我個女先著內褲再著學習褲, 咁如果學習褲冇濕, 三至四日我先再開條新學習褲(通常都係比我"meet"爛).
其實我個女好多同學仔戒日片時自動戒埋夜片, 所以我相信我個女三歲應該都戒到, 不過戒o個個月就真係好辛苦, 冇覺好訓, 黑眼圈呀暗瘡走哂出黎, 就算下午覺同個女一齊訓返都補唔到數......
我想要9999呀...

大宅

Hi littleeva,

Is yr son use ‘regular’ potty for ‘ng’ when traveling? I want to take my daughter to trip as well, but she insists to bring her existing potty (quite big) with her. I tried to buy her a travel potty and practice at home but she refused to do. What should I do?
Do u have any good suggestions?

大宅

Beautymami

我冇帶travel potty . 因為平時仔仔也很少在街要 ng ng.

去過2 次旅行都ok. 他多數在晚上去. 而且去旅行 食d野同左. 平時在家1 天 1次 , 出外就會 2,3 天 1次.

其實您可以帶定 travel potty. (很細少的 放在背"朗"都ok) 如果到她真的需要去就用law. 在家不用試啦 冇謂強迫她. 自然d 好d. 如果她到時唔肯用又肯忍. 未 返到酒店才去/ 找到 洗手間 . (其實大人都係咁. 出外係會唔多想 ng ng )

另外在家我不用potty. 只放塊兒童廁板. 他就肯去. (呵呵 工人姐姐省回洗potty 的時間 lu..... ^o^)

大宅

littleeva,

Tks for yr advice. 在家我試過用兒童廁板. 但她不肯去.

Actually, she used to make ‘ng’ at home only and never do it outside (for whatever place like school, grandma’s home, etc.). That’s why I’m worry about the situation if she feels ‘急’ in overseas and she wants to go back home. I think I better make sure she can use outside potty before I take her to trip.

大宅

Beautymami

不用擔心. 到忍無可忍時 她一定肯去. (同大人一樣.) 是很自然的事.

子爵府

想請教各位有經驗的媽咪,

我琴晚都係較鬧鍾1點起身, 點知條片片好似得一篤, 因為唔係太重, 但就好濕, 所以我諗佢係o岩o岩賴, 而且我叫佢柯時佢仲喊, say no. 跟住到5:30, 我再叫佢wee wee, 今次佢就有一大篤, 跟住今朝8:30 佢起身, 條片係乾o既, 咁我係咪以彼要起2次身呀? 同埋我覺得要半夜 摷醒佢去wee wee, 好似搔擾緊佢訓覺咁, 請指教 !
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

子爵府

請指教!

男爵府

囡囡也是3歲半,每晚睡前尿尿一次後,我3時左右,6時幾都起身叫她去廁所,她雖是眼仔朦朦,但一除褲及坐上廁板時,就會有行動。

試過有晚無食奶奶就訓,以為會無尿尿,就無包片和叫醒她,點知3時左右呢轉就發現張床濕左。

我諗是要持續,直到去廁所時無尿尿兼尿片都無時,才真係搞店O.K.
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

子爵府

程程媽,

咁你每晚叫佢2 次去廁所維持左幾耐呀 ?

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我個女剛三歲,訓覺就繼續用片片,不過佢好少可痾落片到,以近月為例,佢每朝起身,第一件事就是叫除片,然後自已去坐potty,片片只係濕過一次
佢睡前都有飲水,著片前再去一次potty,然後一覺訓天光,無半夜起身wee wee架

洋房

我囡囡e家2歲半, 佢睡前都會飲支6安奶及去多次廁所至睡. 剛剛早兩晚叫做開始戒左片. 自二月尾三月頭開始, 夜晚條片通常都無濕, 第二朝至去wee wee. 前晚點零鐘, 佢係床仔用手按住下體轉黎轉去, 我想佢應該想去wee wee, 但我無叫佢去廁所, 因我想睇下佢會唔會起身叫要wee wee. 哈, 佢真係唔想呵落條片道, 仲叫我帶佢上廁所. 完事後, 我問佢想唔想著番條片, 佢話唔著, 好熱. 咁就開始左唔著片sleeping啦.

其實唔好比太大壓力自己同個小朋友, 有時順其自然就會成功, 及比多d信心囡囡, 佢一定得架!!

男爵府

kittybuzz 寫道:
程程媽,

咁你每晚叫佢2 次去廁所維持左幾耐呀 ?

而家剛剛3歲半,好慘呀!
用左成個月有多 tim ,佢都算睡豬仔,有時坐在廁板好耐都無,要叫 shu shu 至得,剛剛至係呢幾日絛片片至無濕,希望今晚再O.K.,he he he........................

其實係呢個幾月來,等她睡後,我就到 BK 上到成 2 時幾,到我睡時才叫醒她去尿尿架 :-P :-P :-P
快樂取決你主觀的心  不在決定於客觀的事

首頁

尾頁

跳至